Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Velika Črnelska špica / D postaja - Velika Črnelska špica

D postaja - Velika Črnelska špica

Natisni
Izhodišče: D postaja (2202 m)
Širina/Dolžina: 46,3326°N 13,5384°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 130 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 19.324
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 41
Število komentarjev: 32
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič ali pa čez Italijo in nato preko prelaza Predel proti Bovcu. Ko prispemo v Bovec se po obvoznici peljemo mimo centra, nato pa na drugi strani kraja desno proti bližnji črpalki. Pri črpalki zavijemo levo in se vzpnemo do bližnjega parkirišča ob spodnji postaji krožno kabinske žičnice na Kanin. Nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do D postaje na Kaninu.
b) Najprej se zapeljemo v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bovcu. Na začetku Bovca zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo naravnost proti središču kraja. Proti centru se peljemo le nekaj 10 metrov, nato pa pri črpalki zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto, po kateri hitro prispemo do parkirišča ob spodnji postaji krožno kabinske žičnice. Nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do D postaje na Kaninu.
Opis poti:
Od D postaje se najprej v rahlem vzponu sprehodimo do bližnje spodnje postaje štirisedežnice Prevala, od tam pa nadaljujemo desno v smeri Prestreljenika in Rombona. Pot naprej nas vodi ob štirisedežnici in se vzpenja ob robu smučarske proge. Višje prispemo na Sedlo, kjer je vmesna izstopna postaja štirisedežnice Prevala in kjer je v levo odcep poti na Prestreljenik (2499 m).
S Sedla še kratek čas nadaljujemo po smučarski progi, katera se spušča proti sedlu Prevala, nato pa nadaljujemo rahlo levo na markirano pešpot, ki se nadaljuje po levi strani smučarske proge (možno je nadaljevanje tudi po smučarski progi). Pot, ki se v nadaljevanju zmerno do občasno strmo spušča, nas vodi mimo nekaj večjih brezen, nato pa se prehodno položi. V nadaljevanju pot zavije nekoliko v levo ter postopoma preide na bolj strma pobočja, ki so na nekaj mestih rahlo izpostavljena. Nižje pot zavije ostro v desno in se ob pomoči jeklenice spusti do razpotja na sedlu Prevala.
S Prevale, na kateri je razpotje petih poti nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno v smeri Rombona. Nadaljujemo proti vzhodu po poti, ki postopoma preide na pobočja Lope (2406 m), mi pa ji v nekaj vzponih in spustih sledimo do manjšega sedla med Lopo in Kotlom (1881 m). Tu pot zavije rahlo v levo in se nadaljuje ob številnih breznih, ki so značilna za Kaninsko pogorje. Pot naprej nas hitro pripelje do razpotja, kjer se v levo odcepi pot na Veliko Črnelsko špico (2332 m).
Nadaljujemo za oznakami »Črnjela« (naravnost Rombon 2208 m in Speleološki bivak) po poti, ki se prične vzpenjati pod pobočji Velike Črnelske špice. Pot naprej preči pobočja proti desni in se vse bolj približuje vrhu Male Črnelske špice, pred katero pa markirana pot zavije v levo ter se prične še strmeje vzpenjati. Sledi približno 15 minut vzpona po strmem in na nekaj mestih tudi izpostavljenem pobočju (velika je tudi nevarnost proženja kamenja), nato pa se pot položi in nas v nekaj korakih pripelje na vrh Velike Črnelske špice.
zemljevid poti - Velika Črnelska špica
Ob poti: Sedlo (2282m), Prevala (2067m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
D postaja - Velika Črnelska špica1
D postaja - Velika Črnelska špica2
D postaja - Velika Črnelska špica3
D postaja - Velika Črnelska špica4
D postaja - Velika Črnelska špica5
D postaja - Velika Črnelska špica6
D postaja - Velika Črnelska špica7
D postaja - Velika Črnelska špica8
D postaja - Velika Črnelska špica9
D postaja - Velika Črnelska špica10
D postaja - Velika Črnelska špica11
D postaja - Velika Črnelska špica12
D postaja - Velika Črnelska špica13
D postaja - Velika Črnelska špica14
D postaja - Velika Črnelska špica15
D postaja - Velika Črnelska špica16
D postaja - Velika Črnelska špica17
D postaja - Velika Črnelska špica18
D postaja - Velika Črnelska špica19
D postaja - Velika Črnelska špica20
D postaja - Velika Črnelska špica21
D postaja - Velika Črnelska špica22
D postaja - Velika Črnelska špica23
D postaja - Velika Črnelska špica24
D postaja - Velika Črnelska špica25
D postaja - Velika Črnelska špica26
D postaja - Velika Črnelska špica27
D postaja - Velika Črnelska špica28
D postaja - Velika Črnelska špica29
D postaja - Velika Črnelska špica30
D postaja - Velika Črnelska špica31
D postaja - Velika Črnelska špica32
D postaja - Velika Črnelska špica33
D postaja - Velika Črnelska špica34
D postaja - Velika Črnelska špica35
D postaja - Velika Črnelska špica36
D postaja - Velika Črnelska špica37
D postaja - Velika Črnelska špica38
D postaja - Velika Črnelska špica39
D postaja - Velika Črnelska špica40
D postaja - Velika Črnelska špica41
Diskusija o izletu D postaja - Velika Črnelska špica
mojcag11. 08. 2008
Tura je prijetna. Škoda le da se iz postaje D veliko spustiš in te na poti nazaj spet čaka vzpon, kar je za utrujene noge kar naporno.
Žičnica na Kanin obratuje od 7.00 do 17.00 vsako polno uro, tako da moraš pazit da si do 17.00 nazaj!
triglavski12. 08. 2008
Saj se ni potrebno vračati na D postajo, s Črnelske špice lahko sestopiš skozi Rupo na planino Goričico in v dolino, ali pa nazaj do Prevale in pod dolini Krnice na B postajo žičnice, varianta je tudi kar v dolino.
ajo6230. 09. 2011
ali kdo pozna prehod iz bivaka Savoia na sedlu Robon na rob pod malo Cernelsko spico?
ljubitelj gora21. 12. 2015
Včeraj 20.12 iz B postaje proti Pl.Krnica in naprej navzgor do razcepa, kjer se desno odcepi mulatjera in še malo naprej naravnost in ne levo. Sledim ji pod steno Vratnega vrha in ko prispem na drugo stran poiščem nadaljevanje, steze navzgor po dolini. Najprej se povzpnem po zahodni strani na Plešivec, nato z vrha nadaljujem na Vrtani vrh, Jelenk, Pri Banderi. Tu si vzamem daljši počitek in se kasneje odločim še na Veliko Črnelsko špico po označeni. Po povratku z Črne.š. se spustim po mulatjeri v Krnico in nazaj do B postaje. Spletni album: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/PlesivecJelenkPriBanderiVelikaCrnelskaSpica
mirank12. 06. 2017
Praktično isto turo (a v obratni smeri) z izhodiščem malo nad B postajo opravili včeraj. Opuščene vojaške poti so nekje bolj nekje manj sledljive, vendar večjih težav z orientacijo in prehodnostjo ni. Drugače pa krasna tura, večinoma po odprtem; razen dveh gamsov nismo videli žive duše....
Naš prvotni plan je bil: z žičnico na "B" nato prek Krnice na Črnelo in prek Rombona v Bovec,a smo ga spremenili zaradi "fleksibilnosti" prodajalke kart. Mogoče smo škrti, vendar mi je nerazumljivo, da imajo ceno do B samo za dol (5eur), dočim za gor moraš plačati do "C"oz praktično celo(12eur)zavijanje z očmi. Niti taxi me za tistih par kilometrov makadama ne bi koštal skoraj 50eur
keti113. 06. 2017
Zanima me, kakšen je sestop skozi Rupo? Je pot dobro sledljiva? So kakšne večje težave?
mirank13. 06. 2017
Kot sem napisal, nismo sestopali skozi Rupo, tako da o trenutnem stanju te poti ne bi. Kar pa boš videla z vrha in tudi razpotja spodaj, ti bo takoj jasno, da je pot lahka in nezgrešljiva.
keti113. 06. 2017
Hvala, mi je jasno, kje ste šli vi. Želela bi odgovor nekoga, ki je tam v zadnjem času hodilnasmeh
keti125. 07. 2018
Včeraj smo opravili turo D postaja-Velika Črnelska špica-sestop v Bovec skozi Rupo. Odcep v Rupo je slabše viden, vendar, če si zelo pozoren, ga najdeš (ko se prečna pot že začne vzpenjati proti Rombonu, velik možic). Na poti so številne obledele markacije in možici, tako da ji ni težko slediti, poteka pa sprva po kamnitem svetu, zelo slikovito, nato pa postane kakšno uro nad Pl. Goričico vedno bolj zaraščena, trave segajo do ramen, pod njimi pa ves čas kamni in skale, tako da je potrebna zelo velika pazljivost. Od Pl. Goričice dalje ni problema. Sestop je zelo naporen, saj sestopiš cca 1900 višinskih metrov, pa tudi sama pot zahteva veliko pozornost. Je pa vsekakor zanimivo doživetje. Za vzpon smo potrebovali slabe 3,5 ure, za sestop 5,5 ur.
link_5. 08. 2018
Kaj je bil slucajno kdo pozoren in je na crneli se zig?
BT885. 08. 2018
Bil je OZ.zakaj ga ne bi bilo
link_6. 08. 2018
Ker bi ga kaksen bedak sunil kot na polovici ostalih vrhov. Hvala za info.
Jakacius29. 08. 2018
Včeraj sem bil tam.
Žig je v Aljažku, priklenjen z verigo.
darinka43. 09. 2018
Na planini Goričica oziroma malo naprej je tabla sicer že vsa oguljena kjer piše da se gre levo na V. Črneljso špico, naravnost pa na Rombon. Tri ure piše za Črneljsko špico. Me zanima kakšna je pot, če je sploh še sledljiva?
lijaneja3. 09. 2018
Darinka, špica je Črnelskanasmeh
darinka43. 09. 2018
Ja , hvala za opozorilo.nasmeh
cebelca4. 09. 2018
Darinka, jaz sem šla po tej poti lani avgusta, sicer od zgoraj navzdol. Zgornji del poti je super, skalnat, hodiš čez/mimo balvanov, škrapelj, zelo simpatično, tak razgiban kraški svet. Ko enkrat prideš v pas trave, se pa začne kalvarija. nasmeh Vse zaraščeno, prebijaš se tudi do čez meter visoko podrastje pa koprive in tega je bilo za več kot uro, malo gor, malo dol, ne konca ne kraja. nasmeh Je pa res, da sva imela midva za sabo dolgo turo in se nama je že zaradi tega vleklo, pa še vročina in pomanjkanje vode sta dodala svoje. Kljub temu, enkrat in nikoli več, kar se mene tiče. mežikanje Glede sledljivosti...jaz bi rekla da je mogoče malo bolj problematičnih samo začetnih 100 višincev nad planino, vsaj midva sva se tam malo lovila. Mogoče je od zgoraj navzgor lažje. Višje ko si, težje potem zaideš s poti. Vsaj lani je bilo tako. Mogoče je letos kaj boljše...mogoče pa tudi slabše. mežikanje Pa srečno.
darinka44. 09. 2018
Hvala cebelca. Vseeno zanimivo, da le kdo gre po tej malo obiskani poti na Črnelsko špico.nasmeh
cebelca4. 09. 2018
Ja, je bila bolj zasilni izhod kot načrtovana pot. mežikanje Prvotni načrt je bil, da bi se šlo še naprej do Rombona, pa se ni izšlo in sva predčasno zavila navzdol.
keti14. 09. 2018
Živjo, letos konec julija smo s Črnelske špice sestopili čez Rupo do pl. Goričice in dol v Bovec. Pot je v spodnjem "zelenem" pasu nad planino res zelo zaraščena, ponekod trava sega do ramen, pod nogami (kjer nič ne vidiš) so kamni, skale, tako da je bilo potrebno stopati previdno in počasi, da si ne poškoduješ gležnja. Ob možicih in obledelih markacijah je sledljiva ampak moraš res ves čas biti pozoren, da ne zgrešiš. Bi rekla da je v smeri navzgor še težje sledljiva. Mi smo z vrha do Bovca (do A postaje) rabili 5,5 ur, za celoten vzpon lahko po mojem računaš vsaj kakšnih 7 ur. Gor smo šli z gondolo in peš od D postaje (rabili 3,5 ure). Peš iz Bovca in nazaj je res dolga in jo ne bi priporočala, razen za res kondicijsko močne. Lahko pa greš po njej gor in potem na gondolo (prej je treba preveriti, kdaj pelje zadnja). Je pa bila sicer kljub dolžini in naporu velika avanturanasmeh Srečno!
dprapr4. 09. 2018
A ni boljše s postaje B čez planino Krnica in pod Lopo do Črnelske špice?
darinka44. 09. 2018
Krasno bravo obema. Hvala.
mirank4. 09. 2018
Drago, nobene potrebe ni za rinit pod Lopo, pač pa kakih 100 nad pl Krnico skreneš ostro desno na shojeno stezico. Ta te pripelje na sedlo med Pri banderi in glavnim grebenom po jasno vidni mulatieri, ki se pne pod stranskim grebenom (ta je ves čas desno nad tabo). Na prej omenjenem sedelcu ujameš markirano stezo in po njej prek labirinta škrapelj do balvana z napisom Črnjela....
Krasen povratek je prek Pri banderi do Vratnega vrha-vseskozi položaji It vojske in lahko sledljiva mulatiera. Spust ob pomoči kar gostih možicev prek vzh pobočij Vratnega vrha oz še lažje po vmesni grapi kjer je lahko sledljiva steza, tu in tam tudi stopnice. V dnu stopiš na jasno vidno mulatiero, ki se spušča v smeri Bovca; nekje v višini prvih dreves sta v desno dve stezi, ki pod stensko zaporo V. vrha pripeljeta nazaj na pobočja 200m nad pl Krnica.
Pot je, mislim da v obratni smeri, še najlepše fotodokumentiral @Funnyboy pod trenutnimi razmerami že kar kakšno leto nazaj...
dprapr4. 09. 2018
Kaj ni to pod Lopo? Ravno čez to sedelce sem mislil.

Tisto varijanto čez Vratni vrh sem pa že hodil, v megli. Ta "pot" je še boljša, vendar je nisem predlagal, ker je bolj brezpotna. Je pa zelo zanimivo po tistih policah, bivših položajih vojske. Da se pa pristopiti na ta greben še malo višje, za Vratnim vrhom.
mirank4. 09. 2018
Omenjena steza poteka nekje v vpadnici Hudega oz Grdega vršiča. Lopa je levo, Črnela pa desno v glavnem grebenu; je pa res, da nam je Lopa ves čas pred očmi. Ne dvomim, da te kraje dobro poznaš, ker pa je področje prepleteno z množico več ali manj vidnih poti, tudi nekaj markiranega je tam, je bil zapis razumljen kot je bil. Pa še nekaj, letos so omenjene stezice (zlasti povratek) kar dobro shojene-bolje kot lani.
darinka412. 09. 2018
Včeraj 11.9. smo se podali na Veliko in malo Črnelsko špico iz Zavrzelno. Glede poti od planine Goričica nismo imeli nobenih težav. Sicer so markacije precej obledele. Se pozna , da tu redkokdo hodi. Sama tura pa je vredna vsega truda. Z ogledom bunkerje in ostankov iz prve sv vojne. Vračali smo se po isti poti. Sicer smo hodili kar 12 ur. Do vrha 1900 višincev.
darinka47. 04. 2019
Letos ponovimo ko sneg skopni . Res je to ena takšnih tur, ki ostane za vedno v spominu. Le vreme je treba imet takšno, brez megle in dežja, pa gre. In če bi markacije obnoviline bi bilo prav nič narobe. Lani smo ob sestopu malo zgrešili, kakšnih 300 metrov smo šli proti Rombonu, ker smo spregledali odcep, ki je sicer označen, a se slabo vidi markacija, če nisi pozoren.
haridautovic26. 06. 2020
Danes sva naredila to turo,in sicer od postaje B.kaninske žičnice,mimo planine v krnici in po markirani poti proti prevali,po 20 minutah se odcepi dobro sledljiva steza v desno za smreko,,sledimo tej stezi enih 300 metrov in ponovno zapustiva to stezo in se usmeriva levo da dokaj dobro sledljivo stezico,(danes sva popravila in naredila dodatne možiclje)da bo lažja sledljivost.Tale stezica nas pripelje v kotel na 1890mnv kjer se priključiva markirani poti iz Kanina-postaja D..Tako da pot poteka brez problemov vse do vrha,,za sestop se odločiva čez malo črnelsko špico skozi vse bunkerje po grebenčku in se spustiva v bližini Speleološkega bivaka na markirano pot za Rombon,,sledila sva tej poti enih 200 metrov,ko se pot začne vzpenjati se pri večjem možiclju pot odcepi v desno skozi rupo proti planini goričica.Pot je dokaj sledljiva vendar ful zaraščena s zbledelima markacijami.Nad planino goričica zapustiva markirano pot ki pelje v Bovec in se v desno po mulatjeri usmeriva proti Roglju,namenjena sva v planino v krnici in postaji B,pod vznožjem Roglja se v desno odcepi sprva lepa mulatjera ,,ki postopoma preide v stezico ki preči celoten travnati in gozdni svet vse do za smreko in planino v krnici tako da sva nazaj na izhodišču.dobrih 7h 30min in 18km,
12a3bc31. 05. 2022 15:20:55
Pozdravljeni, zanima me ali obstaja pot med vrhovi Velika Črnelska špica - Hudi Vršič - Konjske police - lopa - Golovec - Prestreljeniški vršiči? So ti vrhovi dostopni ali le alpinistični vzponi? zmeden
darinka431. 05. 2022 15:43:21
Lahko ti povem za Črnelske špice. So lepo prehodne. Lopa pa je alpinistični vzpon. Če obvladaš plezanje se da iti.
rokeg1. 06. 2022 08:34:04
Med omenjenimi vrhovi ni označenih poti. Greben je za alpiniste. Mislim da je do III. stopnje plezanja. Na vsak omenjeni vrh posebej se pa da. Po mojem je Lopa najtežja. Na Hudi Vršič se da iz smeri vrha Pri Banderi. Skale in strme trave. Lopa in Konjske police imaš na hribi net opis. Na Konjske police je od poti stran okoli 10 minut. Golovec in Vršiči pod Lopo so dokaj lahki. Prestreljeniški Vršič se pa da s poti med Prevalo in Škrbino pod Prestreljenikom. So pa precej strme trave nanj.
darinka427. 09. 2023 08:38:01
Po petih letih tja gor. Tokrat s planine Krnica. Po že vsaj letos znani poti pod Vratnim vrhom, Plešivcem in Pri Banderi. Spotoma se vzpeli na zadnji neimenovan vrh v sklopu Bandere. Potem nekaj časa po poti , ki pelje na Rombon. Vse do odcepa za Črnelske špice. Na Hudem Vršiču sta bila videt dva pohodnika. Prav tako dva sta se zjutraj odpravila na Plešivec in potem še na Veliko Črnelsko špico iz planine Krnica. Mi smo z Male Črnelske špice sestopili po grebenu vse do konca. Tam našli pot, do tiste poti , ki pelje na Rombon. In pri lepo vidnem odcepu, naprej od jamarskega bivaka zavili v smeri Zavrzelna. Na tej poti so obnovili markacije , ker je planinska pot. Malo pred Goričico smo zavili na nam nepoznano pot , ki gre pod Rogljem. Sprva po gozdu. Se veselili, kako je lepa. Potem pa kar nekaj strmine . V visokih travah, kjer se je pot izgubila . In prišli do odcepa za Plešivec. Nato še zadnji del do planine Krnica. Voda tam nekoliko nižje , kjer se odcepi pot za Rombon teče. Lepa dolga in predvsem zanimiva tura.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki