Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Veliko Špičje / Vas na Skali - Veliko Špičje (na greben Špičja po Tumovi smeri)

Vas na Skali - Veliko Špičje (na greben Špičja po Tumovi smeri)

Natisni
Izhodišče: Vas na Skali (980 m)
Širina/Dolžina: 46,3404°N 13,7097°E
Ime poti: na greben Špičja po Tumovi smeri
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1418 m
Višinska razlika po poti: 1420 m
Zemljevid: Julijske alpe, Trenta, Triglav
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: janezs73
Ogledov: 6.862
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 18
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Iz vasi Soča se peljemo proti Logu in po dobrem kilometru zavijemo desno čez most v dolino Vrsnik. Takoj za mostom zavijemo še enkrat desno in potem po pol kilometra spet desno. Držimo se asfaltirane ceste, gremo mimo konca doline Pod Zjabci ter tudi mimo zaselka Vas na Skali, dokler ne pridemo do okljuke na višini 980 m, kjer glavna cesta zavije levo, naravnost pa je gozdna cesta zaprta z rampo. Tu parkiramo.
Opis poti:
Od rampe sledimo desni cesti cca. 800 m (gremo tudi čez potok na pobočje pod Travniškim robom), ko na levi v travi zagledamo možica iz kamnov ter skozi travo v gozd drobno stezico. Naprej v gozdu je steza dobro vidna. Pelje nas najprej skozi gost smrekov gozd, kjer je prehod več ali manj možen le po potki. Naprej se gozd razredči, mi pa prečkamo gozdno cesto (1230 m), ki smo jo prej zapustili, ter nadaljujemo nad cesto v podobni smeri, torej v smeri grebena Špičja proti SV. Kmalu iz gozda pridemo do ruševja v ozko dolinico, na koncu katere prečimo hudournik blago levo v gozd, v katerem je ena okljuka. Potka nas pripelje na majhno ramo, s katere zavijemo levo na gozdno cesto. Če se v tem gozdičku izgubimo, se držimo smeri doline (kraj se imenuje Dol pod Plazmi), po kateri pridemo do travnika, s katerega enostavno dosežemo prej omenjeno gozdno cesto. Slednje se držimo še cca 300 m, ko pridemo do križišča, na katerem stoji stebriček z oznako tamkajšnje sprehajalne poti. Za nas je najugodneje, če se držimo gozdne ceste naravnost do Dola. Po cca 200 m se cesta na gozdni jasi konča. Na koncu jase (držimo se levega roba) prečimo hudournik in takoj na drugi strani ujamemo stezo, ki nas skozi nizek gozd pripelje do Dola - t.j. ogromna ravnica pod stenami Vrha Labrji (na desni) in Plazijanskih Vršacev (na levi). Na koncu ravnice sledimo hudourniku, kjer je večino leta voda, dokler ne pridemo na višje melišče, kjer se držimo levega roba do balvana na višini 1750 m. Tu se lahko po travah na levi priključimo varianti iz Dola pod Plazmi čez prelaz Čez Drt in grebenski poti čez Plazijanske Vršace. Lahko pa nadaljujemo ob melišču do višine 1940 m (skoraj do stene), ko prečimo po strmih travah do travnatega grebena na levi (20 m). Če že prej zavijemo levo, moramo do tod najprej skozi ruševje (po grebenu), potem pa od prvega sedelca na desno skoraj do melišča, potem pa strmo navzgor ter levo nazaj na grebenček, na S stran, pa po strmem drobirju navzgor skozi slabo viden žleb nad nami in končno na omenjeni greben. Tu se levo odpre prehod na travnato ramo na levi. Na rami se obrnemo nazaj proti steni in se držimo grebena do stene (ali pa hodimo po pobočju na JZ strani) dokler ne dosežemo razbite grape. Po njej se vzpnemo do 2 metrske črne plošče, ki jo obidemo po desnem pobočju. Grapi višje sledimo le še nekaj metrov, potem pa zavijemo v desno pobočje, ki ga prepoznamo po strmih travah in belem krušljivem drobirju. Višje postaja skala bolj kompaktna. Po 20 m prečimo levo po polički do vršne grape in ob njeni levi strani dosežemo glavni greben Špičja (markirana pot). Vrh Velikega Špičja je 15 m stran na naši desni.
zemljevid poti - Veliko Špičje
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga, GPS sled
Slike:
Vas na Skali - Veliko Špičje1
Vas na Skali - Veliko Špičje2
Vas na Skali - Veliko Špičje3
Vas na Skali - Veliko Špičje4
Vas na Skali - Veliko Špičje5
Vas na Skali - Veliko Špičje6
Vas na Skali - Veliko Špičje7
Vas na Skali - Veliko Špičje8
Vas na Skali - Veliko Špičje9
Vas na Skali - Veliko Špičje10
Vas na Skali - Veliko Špičje11
Vas na Skali - Veliko Špičje12
Vas na Skali - Veliko Špičje13
Vas na Skali - Veliko Špičje14
Vas na Skali - Veliko Špičje15
Vas na Skali - Veliko Špičje16
Vas na Skali - Veliko Špičje17
Vas na Skali - Veliko Špičje18
Diskusija o izletu Vas na Skali - Veliko Špičje (na greben Špičja po Tumovi smeri)
ljubitelj gora19. 08. 2015
To smer vzpona že gledal s Čistega vrha, samo mal dvomim, da je samo zahtevno brezpotje, kakšna je ocena za plezanje.
ghorka19. 08. 2015

Poglej tole:
http://www.plezanje.net/climbing/db/showRoute.asp?route=11852

Plezanje trojke ni ravno "zahtevno brezpotje"! LP
IgorZlodej19. 08. 2015
Avtor opisa nikjer ne omenja Ravnega dola, pa tudi tisti dostopi, ki jih navaja niso uporabni, če zelo dobro ne poznaš območja, še najbolje se je držati naslednjega:
http://www.primorskestene.com/?mod=catalog&action=viewRout&id=238&action_id=40&lang=it
janezs7320. 08. 2015
Pozdrav vsem,
že urednik teh spletnih strani me je opozoril na morebitno težavo pri (p)o(d)cenjevanju smeri.

A moja argumentacija je preprosta. Če se držiš najbolj logične smeri, pravzaprav nikjer zares ne plezaš. Nikjer ni npr. takega mesta, kot je plošča pod vrhom Oltarja z Grla, ki je ocenjena z II. V vseh opisih Tumove je omenjena plošča z oceno III, ki naj bi bila v prvi grapi (na mestu, ki ga kaže slika 12). Jaz te plošče nikjer nisem našel, kaj šele , da bi bilo kje potrebno plezati v tej grapi, ki je sicer zelo zagruščena, ne pa preveč strma. Prekinitev grape v zgornjem delu se da z enim samim potegom obiti kak meter nižje. v prečenju iz prve v zgornjo grapo so prehodi enostavni.
Glede dostopov, najtežje je sploh priti na travnato ramo, iz katere se doseže prvo grapo; midva sva šla - jaz po grebenu prek Grive, kolega pa sem usmerjal za sabo po lažjih prehodih, ki so od zgoraj ponavadi lepše vidni kot od spodaj. Zato sem vse variante vrisal na slike. Upam, da bodo v pomoč.

Prehod iz prevala Čez Drt do Grive je manj ugoden, saj je preveč spustov vmes, smer po dolini (Dol je omenjen v opisu), kot sva jo ubrala s kolegom pa trivialna.

pa varne vzpone vsem. lp janez
ljubitelj gora21. 07. 2019
Sva danes splezala Tumovo smer, več slik z opisi pa tukaj: https://www.facebook.com/MatejKucler1/media_set?set=a.1378263602314611&type=3
darinka43. 09. 2023 11:10:09
Je bil še kdo potem?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki