Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Kukova špica / Plaz Črlovec - Kukova špica (čez Gulce)

Plaz Črlovec - Kukova špica (čez Gulce)

Natisni
Izhodišče: Plaz Črlovec (920 m)
Širina/Dolžina: 46,4311°N 13,8784°E
Ime poti: čez Gulce
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1507 m
Višinska razlika po poti: 1515 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 62.246
 9 osebam je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 54
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo mimo koče pri Peričniku do mesta, kjer velik zemeljski plaz preči cesto. Tu parkiramo na enem od parkirišč ob cesti.
Opis poti:
Na spodnji strani plazu bomo opazili stezico, ki se sprva zložno vzpenja ob plazu imenovanem Črlovec. Kmalu se pot začne strmeje vzpenjati in nas pripelje med oba hudourniška plazova (Mali in Veliki Črlovec). Pot se nato v ključih strmo vzpenja večinoma skozi strnjen gozd. Po dveh urah hoje pa stopimo na prečno pot (Poldov rovt - Vrtaško sleme), kjer nadaljujemo levo. Naprej se spustimo nekaj metrov in prečimo grapo Velikega Črlovca (v mokrem nevarno za zdrs). Pot nato še vedno preči pobočja proti levi in nas pripelje iz gozda na melišča porasla z rušjem. Tu bodimo pozorni, saj pot na Kukovo špico zapusti prečno pot in se nadaljuje desno navzgor (odcep ni označen, izjema so možici, ki pa jih snežni plazovi pogosto uničijo). Pot naprej se vzpenja deloma po travnatih pobočjih, deloma pa po meliščih. Višje se pot strmo vzpne, čez krajši skalnat skok in nas nato pripelje na travnike pod sedlom Čez Gulce. Do sem potrebujemo dobre 4 ure.
Na sedlu se obrnemo desno in po precej strmi poti, ki ni pretirano izpostavljena dosežemo vrh v dobrih 30 minutah nadaljnje hoje.
V zgornjem delu je velika nevarnost padajočega kamenja. Celotna pot je izpostavljena snežnim plazovom! V srednjem delu je zaradi številnih stezic težko najti pravo pot.
zemljevid poti - Kukova špica
Ob poti: Čez Gulce (2257m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Plaz Črlovec - Kukova špica1
Plaz Črlovec - Kukova špica2
Plaz Črlovec - Kukova špica3
Plaz Črlovec - Kukova špica4
Plaz Črlovec - Kukova špica5
Plaz Črlovec - Kukova špica6
Plaz Črlovec - Kukova špica7
Plaz Črlovec - Kukova špica8
Plaz Črlovec - Kukova špica9
Plaz Črlovec - Kukova špica10
Plaz Črlovec - Kukova špica11
Plaz Črlovec - Kukova špica12
Plaz Črlovec - Kukova špica13
Plaz Črlovec - Kukova špica14
Plaz Črlovec - Kukova špica15
Plaz Črlovec - Kukova špica16
Plaz Črlovec - Kukova špica17
Plaz Črlovec - Kukova špica18
Plaz Črlovec - Kukova špica19
Plaz Črlovec - Kukova špica20
Plaz Črlovec - Kukova špica21
Plaz Črlovec - Kukova špica22
Plaz Črlovec - Kukova špica23
Plaz Črlovec - Kukova špica24
Plaz Črlovec - Kukova špica25
Plaz Črlovec - Kukova špica26
Plaz Črlovec - Kukova špica27
Plaz Črlovec - Kukova špica28
Plaz Črlovec - Kukova špica29
Plaz Črlovec - Kukova špica30
Plaz Črlovec - Kukova špica31
Plaz Črlovec - Kukova špica32
Plaz Črlovec - Kukova špica33
Plaz Črlovec - Kukova špica34
Plaz Črlovec - Kukova špica35
Plaz Črlovec - Kukova špica36
Diskusija o izletu Plaz Črlovec - Kukova špica (čez Gulce)
Prikaži starejša sporočila
malavc26. 07. 2008
Z MILANOM SVA
SE
VČERAJ IZ VRAT-PERIČNIK- PODALA NA KUKOVO ŠPICO,POT JE OK.JE ŽE KAR NEKAJ NA NOVO POSTAVLJENIH MOŽICLOV, TAKO DA JE SMER LEPO VIDNA.STRMINA POD GULCAMI IN SONČEK V HRBET NAJU DODOBRA PREPOTI, A JE BIL VES TRUD POPLAČAN Z IZREDNIMI RAZGLEDI Z VRHA,KJER ŠE VEDNO KRALJUJE OBISKA ŽELNA MIŠKA,VRAČALA SVA SE PO LOVSKI POTI V ALJAŽEV DOM V VRATIH,SAMA POT JE DORO VIDNA,NEZAHTEVNA IN IZREDNO PANORAMSKA.CELI DAN SREČALA LE ENEGA GORNIKA NA GULCAH IN POLNO GORSKIH ČUVAJEV GAMSOV.RES LEPI KRAJI ZA MIRU ŽELNE GORNIKE.
enjanez30. 08. 2008
Danes me je v megli možic velik nasmeh zapeljal, da sem prezgodaj zavil navzgor in sem imel potem v megli precej opraviti z orientacijo in gruščem. Zato prosim vse, ki mislijo, da morajo na neoznačenih poteh postavljati možice, da to delajo s pametjo in določeno mero znanja.
zmp213. 11. 2008
A kdo ve, ali je 'pr
ehodna' pot od Dovškega križa do Kukove špice preko Škrnatarice? Je možno dobit kakšno gps sled?
viharnik13. 11. 2008
Seveda je,vendar je v obratni smeri bolj priporočljiva.Pozimi,iz smeri Dovškega križa,tudi možen sestop(dva cepina),ob zbitem,uležanem snegu!Je precej strma grapa do izpod Gulc.
zmp214. 11. 2008
Pohode v zimskih razmerah se šele "učim", tako da bom ta del prehodil v letnem času.
Torej smer Plaz Črlovec-Kukova špica (čez Gulce), Škrnatarica, Dovški križ, mimo Šplevte do Brinove glave-Poldov rovt bi bila lepa 12-13 urna tura? Ali jo je možno prehodit samostojno, brez velikega tveganja?
žl14. 11. 2008
To prečenje je zelo lepo in tudi ni kar tako.Če nisi zelo vešč ti svetujem izkušenega planinca,ki te bo malo varoval in pomagal iskati najlažje prehode.Od Škrnatarice proti Dovškemu križu je kakšen rogelj kar malo "tečen".Svetujem od Šplevte do Bivaka II. od tam pa vožnja po melišcu.
zmp214. 11. 2008
Hvala, bom upošteval vse nasvete. Ko bodo razmere ugodne, te povabim na turo.
skrajnik7. 07. 2010
Mika me tale cilj jutri..
Kdo ve kako o razmerah?
Mogoče tudi kaka fotka?
HVALA!
felix7. 07. 2010
Za trenutne razmere ne vem, fotke pa so na forumu-trenutne razmere na strani 11 pod "Kukova špica"
lp
Bernard23. 08. 2010
Manjša opomba k sliki kjer je postavljen možic in zavijemo desno proti Gulcam.
Na tem koncu sta dva plazišča ločena med sabo s cca. 15 metrov nizkih borovcev. Za vzpon je pravi DRUGI plaz, kjer potko najdemo na levi strani le tega. Na prvem plazu je postavljen možic, ki hitro zavede... in potem namesto da bi hodil po bolj ali manj utrjeni poti ... grizeš melišče. Oba plazišča pa pravilno pripeljeta do manjšega skoka pod Gulcami. Prvi gruščnat plaz uporabimo za hiter sestop, za vzpon pa ne priporočam.
Sicer pa je zgornji del od Gulc proti vrhu dobro označen z možici. Tako, da malo pogleša in je... Ne priporočam pa vzpona v megli oz. nizki oblačnosti. Ker hitro lahko kam zaideš.
Pa srečno!
Parkeljc10. 07. 2011
Amfiteater se lepo vidi šele, ko se s sedla Gulce po dobrih 10 min hoje vzpnemo pod Škrnatarico.
sin narave20. 11. 2011
Včeraj sem se podal na Kukovo špico, štart pr Čerlovcu. Mal je zoprno ker ni markirana. Ampak sta nepričakovano prišla za mano kolega in smo štartali skupaj. den od njiju je pot poznal tako da ni bilo problema. Drugače pa je pot dobra, edino skozi gozd v prvem delu, je treba mal napet oči. Samo se pa ne da zgrešiti. Kako pravijo: vse poti vodijo na vrh. velik nasmeh Na vrhu srečamo dva planinca, izmenjamo nekaj besed, nato pa na vrhu, tako kot vedno, ogledovanje in občudovanje naših gora. velik nasmeh Nazaj je potrebna previdnost. Sploh takoj od vrha, kjer je tudi malce krušljivo in lahko zdrsne. Snega na poti ni nikjer, rzen majčkene zaplate, ki pa ni omembe vredna in tudi ni na kakem izpostavljenem mestu. Na izhodišče pridemo navdušeni nad dobro izkoriščenem dnem. Srečno v gorah prijatelji. velik nasmeh
Edi220. 03. 2012
Ima mogoče kdo kakšne informacije kakšno je stanje na poti proti Kukovi špici.
ljubitelj gora22. 03. 2012
Mene pa zanima, kako je s tem parkiriščem, kjer ni označen s P in v TNP se lahko parkira samo na označenih mestih P.
metod8. 07. 2012
Se splača "poplezati" na greben proti Škrnatarci, kjer je Amfiteater kot na dlani. Pa še nasvet: pobočje Gulce je obrnjeno na jugovzhod, vode pa od Triglavske Bistrice dalje ni, zato čim več s seboj. Danes je na srečo hladil prijeten veter.
Gregor Kelt6. 10. 2012
V soboto dne 6.10. sem na poti izgubil nebeško modro softshel mckinley jakno s kapuco. Morala bi biti nekje na začetku vzpona.

Najditelja prosim, če mi lahko jakno pošlje na: Beleharjevo cesto 17, 4208 Šenčur. Plačam vse stroške pošiljanja.
ljubitelj gora20. 05. 2013
V nedeljo se povzpel na Kukovo špico, pot mi je že bila znana, ta ista pot do razcepa napis na drevesu ˝kuk˝ gre tud desno na Sleme. Če koga zanima so na naslednji povezavi slike: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/KukovaSpica
jedriličar13. 08. 2013
Jučer na KŠ. Vreme idealno, ne prevroče, pa na poti nobenega razen mene, sam ko duh. Melišče me pa ubilo, pa nisem naredio Škrnatarico pa DK kot sem imao v planu. Za dole pa melišče express sestop, mal smučanja pa drsanja. Pot naporna kondicijski, predvsem gornji del po melišču. Pa nekaj slikc ...
strelec195413. 10. 2013
Lepo jutro je na začetku poti obetalo lep izlet,žal pa je tisto obetavno ostalo tam do 1800m zgoraj višje je vreme zdržalo do deste in malo čez.
Kasneje pa se je zataknil oblak ravno za Kukovo špico in se ni in ni hotel sneti tako sem vztrajal pod steno Škrnatarice in čakal da se mi odpre amfiteater a se mi zdi da sem v vetru ki je počasi naraščal slišal glas, zamudil si ravno za eno urico, predstava je končana pridi drugič.
Po urici čakanja za lepimi razgledi in spomini sem se po meliščih počasi oddričal v toplo sončno dolino.
Razmere na poti bodo najbolj realistično prikazale fotke,ki jih že prilagam.velik nasmeh
ljubitelj gora7. 09. 2014
Izhodišče Peričnik, mimo slapa in pod zgornjim slapom ter naprej po lovski stezi, brezpotju, neoznačeni stezi na vrh Kukove špice, spust in nato na Vrtaški vrh, Votlo Sleme, Sleme ter nazaj po sprva označeni, nato lovski in po brezpotju do steze in nazaj pod/mimo slapa. Slke: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/6056423615265502065
lukk27. 09. 2014
Zanima me kakšne so kej razmere na poti če je še kej snega
perogros6. 10. 2014
lukk.... pot smo prehodili včeraj in na poti ni omembe vredno snega. Eno snežišče, ki ga je potrebno prečiti cca. 5m, lahko se ga obide. Lp, P
karlin23. 07. 2015
Je dovoljeno parkiranje pri Črlovcu?

Da ne bi dobil kakšnega "denarnega opomina" nasmeh

Hvala!
ljubitelj gora23. 07. 2015
V TNP se lahko parkira samo na P označenih mestih, če se lahko tam parkira je pa samo dobra volja nadzornika, da ne lima listkov, zaenkrat še ni težav tako kot Poldov rovt za Rokave, Dovški križ. Nad Bohinjem pa previdno samo na P mestih, tam me je že v jeseni ˝lovil˝ redar in hotel opozoriti, da če se mislim kam odpravit da naj parkiram na P mestih, drugače bo pisal kazen.
djimuzl4. 11. 2015
Ko ob vzponu proti Gulcam pridemo do melisc, se je potrebno drzati sicer malo slabse vidne in oznacene poti desno (pod Kukovo spico) in ne slediti bolj vidni poti po meliscih pod Skrnatarico. Te so za navzdol zelo prirocne, gor pa verjetno prav neprijetne.. Pa srecno!
darinka44. 02. 2017
Je bil kdo zadnje čase na Kukovi špici? Kako izgleda pot?
ljubitelj gora4. 02. 2017
Gor samo ko bodo dobre razmere, berite 1.stopnja. Ob več snega so plazovi.
malimiha28. 03. 2017
Zdravo zanima me ali je bil kdo zadnje case gor in kaksne so razmere? Hvala in lp miha
natasa si29. 03. 2017
Vceraj sem se tam potikala. Sneg se začne pri Črlovcu. Potem ga je pa skos več. Vdira se do ritke. Vidne so le živalske sledi. Srečno!
mukica18. 05. 2017
Včerajšni obisk Kukove špice brez posebnosti...malce zmehčanega snežišča je bilo potrebno prečiti, za spust je prišel zelo prav dolg snežni jezik.Kot običajno v teh koncih lepo, čeprav se je pozneje malce pooblačilo in tudi nekaj meglic.
spet_jaz26. 06. 2017
Prav nič snega. K sreči možic stoji na mestu, kjer moramo zapustiti prečno pot - sam bi verjetno nadaljeval naravnost nasmeh
Nekaj fotografij pa na povezavi.
začetna113. 10. 2017
Je bil kdo v zadnjih dnevih gor? Ali je potrebna zimska oprema?
djimuzl13. 10. 2017
Pot je kopna - glede na objave in fotografije člana skupine Hribolazec na FB.
misace14. 10. 2017
Snega na poti ni (od tega ponedeljka pa ni blo padavin mežikanje ). Tistih nekaj mehkim flik na spustu po mieliščih Gulc se lahko izogne. Tele dni skoraj vsak dan kdo gor.
karlin10. 06. 2018
V petek, 8.6.201, sem opravil to turo. Pot je bila višje na zadnjem melišču težje sledljiva zaradi goste megle in zaplat snega- večje snežišče je še na Črlovcu in pa pod vrhnjim sedlom- sneg je južen in se da priti čez brez težav, iz vidika varnosti pa je bolj pametno uporabiti cepin. Srečal sem trop gamsov in pa ruševca.
Pastirica5. 09. 2018
A je še kdo meril višino izhodišča? Meni kaže med 904m in 925m, po plastnicah na kartah je nekje na 920m.
Daaam5. 09. 2018
Ne glede koliko ti kaže, imaš do vrha isto. ..cool
Pastirica6. 09. 2018
Pravzaprav sem želela povedati, da imaš do vrha približno 100 višincev manj, kot je navedeno v opisu.
Tadej7. 09. 2018
Hvala za opozorilo. Sem popravil.
ločanka13. 10. 2018
Sva hodili v četrtek po tej poti. Za vzpon sva rabili 4.45 ure, pa nisva hodili prav hitro.
Našli tisti drugi odcep v desno, da se nisva vzpenjali po melišču. Za povratek pa sva seveda izkoristili to možnost.
Od sedla proti vrhu je potrebna previdnost, saj se kakšen kamen kar spodmakne pod nogami in zgrmi v dolino. Še dobro, če se sam.
LEA ŠTUMBERGER14. 12. 2018
Kukovo špico sva obiskala 8.12.2018. Prva sva naredila gaz v snežnih razmerah.

OPIS POTI: https://www.jbvertical.com/single-post/2018/12/08/Kukova-%C5%A1pica

misace18. 04. 2019
Danes obrnem na sedlu Gulce. Za moje pojme sem imel 1 cepin premalo mežikanje Sneg se začne slabih 50 metrov v Gulce kjer se ustrezno zimsko opremim. Plazišča segajo sicer globoko v Črlovec. Z višino sneg pridobiva na kompaktnosti in če res narobe ne stopiš (od sredine desno je vse "zapeglano" in naplazeno) ne greš globje od gležnja. Da bi kaj ropotalo do 12:30 ko sem bil na izhodišču nazaj (štart 7:00) ni bilo. Velike opasti pa levo od Škrnatarce in nič odpeljanega iz lepo zalite grape.
grifomatik21. 07. 2020
Lepa steza, praktično se nimaš kje za izgubit, razen na vrhu gozda je bolj praktično, da slediš puščici za kuk vrezani na kostanju proti levi, levo je tudi nerodno postavljen možic. Ostali ovinki so namožičeni, tako da res ni težav. Ni bilo snežišč. Imela sva 3 ure dostopa (za tempo relativno dobro uhojenih ljudi)
malimiha22. 07. 2020
Zdravo, kako je pa sedaj s parkiranjem tukaj. Se sme?

Lp
Miha
djimuzl23. 07. 2020
Nič se spremenilo, v TNP je dovoljeno parkiranje samo na označenih parkiriščih.
To seveda ne bo ustavilo parkiranja tudi na drugih "primernih" točkah, a je v takem primeru pač treba računati na prejem opozorila ali kazni.
bbugari128. 01. 2021
Jaz pa možice lajže opazujem na poti gor, ko se lepo vide na modrem nebu... nasmeh
ljubitelj gora11. 09. 2021 22:09:11
ljubitelj gora21. 03. 2022 00:24:54
Kukova špica 20.3.2022
Se je iz Peričnika do vrha nabralo skoraj 1700m višinske razlike, sneg se začne mal pred razpotjem "kuk" pa seveda na cesti je.
https://www.youtube.com/watch?v=SSbtB00pWuk&ab_channel=MatejKucler
bo_zl27. 09. 2023 17:25:26
Danes opravil s to potjo. Pot se sedaj začne na zgornji strani plazu (levi strani ko gledamo v hribe), točno tam kjer je nov kol z oznako P, stmo v breg. Vse ostalo kot v opisu, lahko sledljiva pot. Le melišča od odcepa s prečne poti dalje,so kar naporna, vsekakor ne priporočam poti v vročem poletju.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki