Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Vrše / Kočna - Vrše (ob smučišču)

Kočna - Vrše (ob smučišču)

Natisni
Izhodišče: Kočna (660 m)
Širina/Dolžina: 46,4179°N 14,0831°E
Ime poti: ob smučišču
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 190 m
Višinska razlika po poti: 190 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 1.864
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, na katerem zavijemo levo v smeri Blejska Dobrava in Spodnje Gorje. Že kmalu ko prevozimo železniški podvoz, smo v naslednjem križišču, kjer zavijemo desno - Bled, Kočna. Sprva serpentinasta cesta se vzpne naravnost proti zahodu in kmalu v levem ovinku doseže vrh oz. naselje Kočna. Naše izhodišče se nahaja na levi strani ceste, nekaj metrov pred krajevno tablo. Zaradi neprekinjene črte peljemo naprej mimo prvih hiš, kjer na desni opazimo avtobusno postajo. Tu obrnemo in se vrnemo nazaj, skoraj do ovinka, preden bi se spustili nazaj v dolino. Ustavimo na makadamskem parkirišču.
Opis poti:
Od izhodišča se usmerimo nazaj po cesti proti naselju. Po 250 m, se nekaj metrov pred avtobusno postajo z desne usmerimo na ožjo stransko, asfaltirano cesto na naši levi, ki nas popelje mimo nekaj hiš v klanček. Ko se za levim ovinkom cesta položi in izgubi asfaltno podlago, nas pripelje na večji travnik. Nadaljujemo po kolovozu, ki se sprva drži rahlo v levo in se ob robu gozda nekoliko vzpne mimo pašnika na desni. Kaj kmalu se znajdemo na sedlu med dvema vrhovoma - Žerjavcem in Vršami, kjer je razpotje. Tu se usmerimo ostro desno in sicer na prvo (sprva gruščnato) pot, ki se vzpne v klanec (druga je položna pot na Blejsko Dobravo). Po krajšem vzponu naletimo na klopco, ter nadaljujemo po tej poti, ki se v nadaljevanju zoži in malce strmeje vzpne proti vrhu Vrš. Zatem ko pot zavije levo in strmina popusti, si lahko privoščimo pogled na Koroško Belo in Javorniški Rovt. V kratkem pa stopimo še v mešan gozdič, skozi katerega nas pot po krajšem in rahlem vzponu pripelje na vrh 850 m visokega hriba Vrše. Tu, na levi strani opazimo stezo, ki se spušča na vzhodno pobočje. Ko po njej sestopimo nekaj višinskih metrov proti dolini, se nam z leve priključi še ena steza (bližnjica s poti po kateri smo prišli na vrh), ter s sestopanjem nadaljujemo še kratek čas. Kaj hitro naletimo na ograjo izza katere se nahaja lovska koča. Malce nižje, na za to urejenem mestu ograjo prečkamo. V bližini prijetne koče se lahko naužijemo razgleda v Ljubljansko kotlino, na del Blejske Dobrave, ter na Brezniške vasi (t.i.) Dežele.
zemljevid poti - Vrše
Ob poti: Žerjavec (805m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Boršt ( 35 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Kočna - Vrše1
Kočna - Vrše2
Kočna - Vrše3
Kočna - Vrše4
Kočna - Vrše5
Kočna - Vrše6
Kočna - Vrše7
Kočna - Vrše8
Kočna - Vrše9
Kočna - Vrše10
Kočna - Vrše11
Kočna - Vrše12
Kočna - Vrše13
Kočna - Vrše14
Kočna - Vrše15
Kočna - Vrše16
Kočna - Vrše17
Kočna - Vrše18
Kočna - Vrše19
Kočna - Vrše20
Kočna - Vrše21
Kočna - Vrše22
Kočna - Vrše23
Kočna - Vrše24
Kočna - Vrše25
Kočna - Vrše26
Kočna - Vrše27
Kočna - Vrše28
Kočna - Vrše29
Kočna - Vrše30
Kočna - Vrše31
Diskusija o izletu Kočna - Vrše (ob smučišču)
Jusk3. 01. 2020
Ker ni drugega opisa te poti bom napisal sem..naredil krog Blejska dobrava-Sv.Katarina-okrog Homa do gorjanske strani Vintgarja-po "strmi poti" ,nekje na pol "strme poti" proti Bl.dobravi je neoznačen odcep proti Borštu in Vršam,grem na Vrše in dol proti Bl.dobravi po poti označeni z rumenimi markacijami. Pot okoli Homa blatna,na Vršah in proti Bl.dobravi pa večinoma suha(ponavadi je blatna in mokra). Prijeten pohod in lep (pre)topel dannasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki