Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Veliki Karman / Monte Chiampon / Rivoli bianchi - Veliki Karman / Monte Chiampon (CAI 708 - 713)

Rivoli bianchi - Veliki Karman / Monte Chiampon (CAI 708 - 713)

Natisni
Izhodišče: Rivoli bianchi (235 m)
Širina/Dolžina: 46,3139°N 13,1465°E
Ime poti: CAI 708 - 713
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1478 m
Višinska razlika po poti: 1502 m
Zemljevid: Tabacco 027
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: klm
Ogledov: 2.599
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 8
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz osrednje Slovenije po gorenjski avtocesti, ki jo zapustimo v Hrušici in nadaljujemo po regionalni cesti skozi Zgornje Savsko dolino mimo Rateč v Trbiž / Tarvisio. Zahodno od Trbiža nadaljujemo po magistralni cesti SS13 proti Vidmu / Udine in jo zapustimo za Pušjo vasjo / Venzone pri zaselku Rivoli Bianchi. V naselju Rivoli Bianchi zavijemo levo na makadamsko cesto (na desni je peskokop, označeno s CAI 708. Nekaj 100 metrov gre vzporedno z glavno cesto proti jugu, nato pa v širokem loku zavije levo. Tu parkiramo.
Opis poti:
Makadamska cesta se vzpenja naravnost po prostranih prodnatih naplavinah še dober kilometer do ustja stranske doline, mi pa si pot do tja lahko skrajšamo po stezi sprva naravnost ob robu gozda, nato pa mimo vojaškega poligona. Skozi stransko dolino gremo sprva po betonski cesti do informacijske table, kjer zavijemo levo in po kamnitih stopnicah v nekaj serpentinah do prve sprane grape. Stezica nas vodi v zatrep soteske potoka Pozzolons. Pobočje, ki nas oklepa, je izredno krušljivo, o čemer zgovorno pričajo sipine melišč in razbitih balvanov, prek oziroma okoli katerih poteka steza. Po začetnem, uro trajajočem kolovratenju prek obsežnega melišča, ki so ga morali zadržati z več betonskimi barierami, dosežemo preval Forca di Ledis (752 m), onkraj katerega stopimo pred križišče.
Levi krak steze s številkama CAI 704 in 708 se spusti mimo lesenega razpela do spominske kapele in obeležja padlim vojakom iz druge svetovne vojne pri bližnji obnovljeni planini Lon.
Na prevalu nadaljujemo naravnost po sprva razgledni poti CAI 713, ki kmalu pride v bukov gozd. Tam se vzpenjamo v daljših prečnicah okoli nekaj robov. V kratkem dosežemo prvo travnato poseko nekdanje planine z manjšo mlako, kjer moramo zaviti ostro levo in za robom ponovno v gozd. Skozenj gremo v zložni prečnici do naslednjega zaraščajočega se travnika s še eno manjšo mlako. Za njo nas markacija na drevesu usmeri levo proti obnovljenemu pastirskemu stanu Scric (1230 m; na leseni tabli nad vhodom piše po furlansko »Scrič«).
Pri stanu zavijemo ostro desno na še eno dolgo prečnico skozi bukov gozd. Pod strmim zahodnim pobočjem Cuel di Scrica (1476 m) nadaljujemo v ključih, v vršnem delu pa stopimo na manjšo travnato uravnavo. Kamnita steza se vije skozi grmičevje proti vršnemu delu Karmana, ki postaja vedno strmejši, sama steza pa tudi vse bolj zagruščena. Kmalu dosežemo na jugu izpostavljeni greben in po njem vrh.
zemljevid poti - Veliki Karman / Monte Chiampon
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Rivoli bianchi - Veliki Karman / Monte Chiampon1
Rivoli bianchi - Veliki Karman / Monte Chiampon2
Rivoli bianchi - Veliki Karman / Monte Chiampon3
Rivoli bianchi - Veliki Karman / Monte Chiampon4
Rivoli bianchi - Veliki Karman / Monte Chiampon5
Rivoli bianchi - Veliki Karman / Monte Chiampon6
Rivoli bianchi - Veliki Karman / Monte Chiampon7
Rivoli bianchi - Veliki Karman / Monte Chiampon8
Diskusija o izletu Rivoli bianchi - Veliki Karman / Monte Chiampon (CAI 708 - 713)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki