Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Triglavski dom na Kredarici / Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici (čez Prag)

Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici (čez Prag)

Natisni
Izhodišče: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Širina/Dolžina: 46,4128°N 13,8466°E
Ime poti: čez Prag
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1500 m
Višinska razlika po poti: 1500 m
Zemljevid: Triglav 1 : 25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 25.536
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 16
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu. Nadaljujemo naravnost v smeri Triglava, Luknje in Pogačnikovega doma (desno Škrlatica) po široki poti, ki gre za kapelico (na desni strani) in Aljaževim dom (na levi strani) v pas gozda. Široka turistično - sprehajalna pot pa nas mimo zimskega bivaka pripelje iz gozda, kjer pred seboj zagledamo znamenit klin (spomenik posvečen padlim partizanom gornikom). Nadaljujemo naravnost (levo Tominškova pot) po poti, ki se vrne v gozd in nas pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (desno Stenar, Pogačnikov dom). Pot naprej se vzpenja ob hudourniku do razpotja, kjer se usmerimo levo na pot čez Prag (naravnost Luknja in Plemenice) in po nekaj korakih spusta prečimo hudournik. Na drugi strani nas pot hitro pripelje do strmega dela poti, kjer so nam v pomoč klini. S pomočjo varoval nas pot hitro pripelje stopnjo višje v manj zahteven del poti. Naprej se vzpenjamo ob vse lepših razgledih po poti, ki je občasno obdana z rušjem. Lahkoten del poti kmalu ponovno postane zahtevnejši in v pomoč so nam jeklenice, ki nam nudijo varnejšo hojo. Sledi najtežji del poti na poti čez Prag. S pomočjo skob in jeklenice se povzpnemo po 15m visokem skoraj navpičnem kaminu. Težave nato počasi izginejo in z leve se nam priključi Tominškova pot. Le nekaj korakov naprej pa ob poti zagledamo prijeten studenček pri katerem si lahko odpočijemo. Pot naprej pa nas kmalu pripelje na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Kredarice (levo Staničev dom). Pot naprej poteka po Triglavskih podih, kjer imamo lahko nekaj težav z orientacijo (predvsem v megli). Strmina poti pa se postopoma spet stopnjuje in mestoma nam je v pomoč jeklenica. Strmina nato ponovno popusti, pot pa nas pripelje do Triglavskega doma na Kredarici do katerega se moramo rahlo povzpeti.
zemljevid poti - Triglavski dom na Kredarici
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kredarica, Mali Triglav, Triglav
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici1
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici2
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici3
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici4
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici5
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici6
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici7
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici8
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici9
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici10
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici11
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici12
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici13
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici14
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici15
Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici16
Diskusija o izletu Aljažev dom v Vratih - Triglavski dom na Kredarici (čez Prag)
Ajda_Zitnik6. 09. 2011
Pot sem prvič prehodila 4.9.2011. Opozorila bi le, da je na Triglavskih podih potrebno prečiti snežišče, ki v lepem vremenu (mi smo imeli sonce), ne predstavlja večjih težav, vendar pa zna biti drseče, če sneg ne odjenjuje pri bolj mrzlem vremenu.
merika7. 09. 2011
a je ta pot ful nevarna? plezala ne bi...
Loni7. 09. 2011
Nevarna... kakor za koga, tu je potrebno tudi malce poplezavanja.
aleš437. 09. 2011
LP Merika
Pot "čez prag" velja za najlažjo iz Vrat pa vendar moram omeniti, da je treba preplezati 10 m skoraj navpično steno, sicer odlično varovano (skobe, zajle,..) in na dveh mestih močno izpostavljene police, kar je za povprečne gornike celo zaželjeno (da pot ni preveč dolgočasna) a za tiste, z vrtoglavico in manj izkušenj pa zna bit, teh par metrov, problem.Ravno ta vikend sem tod srečal pohodnike, ki so se obračali!
Vendar se da preplezat, ni panike! Če pa je to problem pa predlagam pot iz Krme, Kota ali Rudnega polja
urarrr7. 09. 2011
Živeli !!

Nasvet. V kolikor je želja po vzponu na vrh Tiglava je pot čez Prag le začetna uvertura. V kolikor se vam bodo zdeli prehodi čez Prag zelo zelo težki oz boste celo obrnili, var resnično odsvetujem željo po vrhu. Večkrat ko boste šli čez kline lažje bo in manj straha bo. Kar bo prišlo zelo prav od kredarice naprej...

Drugače pa je pot čez prag le na treh delih malce ispostavljena na klinih kar pomeni približno tako kot bi šli z lestvijo v prvo nadstropje - ne drugo.

aleš437. 09. 2011
LP, Urarr
se strinjam, da je pot "čez prag" uvertura po teževnosti za pot na Triglav. Vendar, če se ne motim, bi Merika rada obiskala Dom na Kredarici in ne Triglav. Tudi diskusija teče o tej poti!
Je pa res, da se prava "kalvarija" začne šele od Kredarce naprej! Vendar, še enkrat; vse se da preplezat oz. prehodit z primerno opremo in voljo. Za prvič pa je vedno pravilo! Nikoli sam ampak samo v spremstvu iskušenega planinca...da ne govorim o opremi, fizični pripravljenosti, itd
_sandra_12. 10. 2011
Jaz sem šla letos na Kredarico enkrat s Krme, enkrat pa na Triglav čez Planiko in na vrh čez Škrbino, pa do sedaj nisem niti pomisliti upala na plezanje, kaj šele na Triglav, in moram reči, da za take, ki se bojijo višine zelo zelo pomaga samovarovalni komplet, jaz ko sem imela to na sebi, je ves strah dobesedno izginil in ko sem sestopala z vrha čez Mali Triglav, mi je bilo kot da bi bila že neštetokrat na vrhu. Samo nasvet za tiste, ki se bojijo višine in plezanja, jaz če ne bi probala, ne bi verjela nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki