Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Škednjovec / Planina Blato - Škednjovec (po zahodnem grebenu)

Planina Blato - Škednjovec (po zahodnem grebenu)

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Širina/Dolžina: 46,3112°N 13,8501°E
Ime poti: po zahodnem grebenu
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1162 m
Višinska razlika po poti: 1162 m
Zemljevid: Triglav 1: 25000
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima):
Avtor: atoamac
Ogledov: 16.490
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 53
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer čez most pri cerkvi sv. Janeza nadaljujemo desno v Staro Fužino. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato, planini Vogar in dolini Voje. Cesta pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). V naslednjem križišču čez nekaj časa zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas mimo rampe v nekaj korakih pripelje do desnega ovinka. Tu je desno kak meter nad cesto začetek lovske poti, ki nas s pomočjo aluminijaste žice vodi čez krajše zelo strmo pobočje. Pot kmalu preide v gozd in zavije rahlo proti desni, kjer že kmalu preči širok kolovoz (možic). Naprej sledimo stezi po gozdu, ki se vzpenja vzporedno z razmeroma strmim kolovozom. Višje steza zavije v levo, z desne pa se ji priključi steza, ki kolovoz zapusti približno 15 minut nad planino Blato.
Lovska pot se naprej nadaljuje po gozdu z nekaj krajšimi strmimi vzponi in nas po dobri uri hoje pripelje do manjše lovske koče na levi strani poti. Od lovske koče naprej pot kmalu pripelje iz gozda, kjer se ponovno priključi kolovozu. Sledi le še dobrih pet minut hoje do planine Krstenica, kjer se nam odpre lep razgled na Ograde, Krn in Spodnje Bohinjske gore.
S planine nadaljujemo naprej po poti, po zahodni (levi) strani planine. Že po nekaj deset metrih se več manjših stezic združi v eno, lepo vidno pot. Pot naprej z nekaj krajšimi vzponi in spusti preči pobočja Krsteniškega in Jezerskega Stoga. Po približno pol ure hoje od planine Krstenica pot pripelje v travnat svet opuščene Planine Jezerce. Ob koritu z vodo se vzpnemo nekaj deset metrov desno navzgor proti Jezerskemu prevalu. Tu zapustimo označeno pot in se usmerimo levo v manjšo dolinico pod melišča, kjer opazimo neoznačeno stezico. Pot, ki se sprva rahlo vzpne, nato v rahlem spustu preči pobočja pod pečinami na naši desni strani. Nekoliko naprej pot zavije desno in se začne vzpenjati po mestoma slabše vidni stezici. Pot nas nato čez niz manjših dolinic pripelje pod pobočja Prevalskega Stoga. Tu pred seboj opazimo Mišeljski preval, ki se nahaja med Škednjovcem na levi in Prevalskim Stogom na desni. Pot, ki se v zadnjih metrih kar strmo vzpne nas pripelje na omenjeni preval. Pod prevalom dosežemo markirano stezo, ki pripelje z leve, z Lazovškega prevala med Ogradi in Debelim vrhom. Stezi sledimo navzdol proti Lazovškemu prevalu nekaj minut do z možici označenega odcepa na desno v dolino med Debelim vrhom in Škednjevcem. (Možna je približno enako dolga, bolj direktna in bolj brezpotna varianta, ki jo začnemo ostro v levo na primernem mestu, kmalu ko prvič zagledamo Mišeljski preval, med travnatimi dolci, rušjem in navzgor, dokler ne dosežemo markirane poti med prevaloma in odcepa v dolino). Po tej dolini ob vznožju južne stene Škednjovca se vzpenjamo proti prelazu med Vrhom Hribaric in Škednjovcem. Lahko hodimo po melišču ali pa se po svoje povzpnemo na sleme na levi strani in po njem do prelaza. Na prelazu si najprej damo duška ob fantastičnem razgledu na sever, ki se nam odpre (Kanjavec, Mišeljski Konec, Triglav, Rjavina, Mišelj vrh, Vernar, Tosc itd. so kot na dlani), nato pa čelado na glavo in pričnemo previdno plezati po zahodnem grebenu. Kakšno pečino obidemo po desni, večinoma pa sledimo ostremu, izpostavljenemu, mestoma previsnemu in krušljivemu grebenu do vrha. Na vrhu je manjši možic.
Tura je zelo zahtevna, orientacijsko zapletena. Mihelič priporoča vrv in spremstvo vodnika. Previdno še posebej v sestopu.
Opomba: Od planine Blato do planine Jezerce je nezahtevna neoznačena steza, od Jezerca do stika z markirano potjo slabše shojena stezica, od možica po dolini dobro vidna steza, označena z redkimi možici, plezanje po levem boku doline je bolj iskanje prehodov, zahodni greben pa enka s kakšnim mestom 2. zahtevnostne stopnje.
Časi: Blato - Krstenica 1:30, Krstenica - Jezerce 30 minut, Jezerce – Mišeljski preval 1 ura, Mišeljski preval – prelaz med Škednjovcem in Vrhom Hribaric 1 uro, prelaz – zahodni greben - vrh 30 minut.
zemljevid poti - Škednjovec
Ob poti: lovska koča (1580m), planina Krstenica (1670m), planina Jezerce (1720m), Mišeljski preval (1995m), Lazovški preval (1966m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Planina Blato - Škednjovec1
Planina Blato - Škednjovec2
Planina Blato - Škednjovec3
Planina Blato - Škednjovec4
Planina Blato - Škednjovec5
Planina Blato - Škednjovec6
Planina Blato - Škednjovec7
Planina Blato - Škednjovec8
Planina Blato - Škednjovec9
Planina Blato - Škednjovec10
Planina Blato - Škednjovec11
Planina Blato - Škednjovec12
Planina Blato - Škednjovec13
Planina Blato - Škednjovec14
Planina Blato - Škednjovec15
Planina Blato - Škednjovec16
Planina Blato - Škednjovec17
Planina Blato - Škednjovec18
Planina Blato - Škednjovec19
Planina Blato - Škednjovec20
Planina Blato - Škednjovec21
Planina Blato - Škednjovec22
Planina Blato - Škednjovec23
Planina Blato - Škednjovec24
Planina Blato - Škednjovec25
Planina Blato - Škednjovec26
Planina Blato - Škednjovec27
Planina Blato - Škednjovec28
Planina Blato - Škednjovec29
Planina Blato - Škednjovec30
Planina Blato - Škednjovec31
Planina Blato - Škednjovec32
Planina Blato - Škednjovec33
Planina Blato - Škednjovec34
Planina Blato - Škednjovec35
Planina Blato - Škednjovec36
Planina Blato - Škednjovec37
Planina Blato - Škednjovec38
Planina Blato - Škednjovec39
Planina Blato - Škednjovec40
Planina Blato - Škednjovec41
Planina Blato - Škednjovec42
Planina Blato - Škednjovec43
Planina Blato - Škednjovec44
Planina Blato - Škednjovec45
Planina Blato - Škednjovec46
Planina Blato - Škednjovec47
Planina Blato - Škednjovec48
Planina Blato - Škednjovec49
Planina Blato - Škednjovec50
Planina Blato - Škednjovec51
Planina Blato - Škednjovec52
Planina Blato - Škednjovec53
Diskusija o izletu Planina Blato - Škednjovec (po zahodnem grebenu)
mirank16. 10. 2011
Zelo lepa tura v tem super vremenu; zgornji opis poti je kar na mestu. Kljub polnemu parkingu na pl Blato v tej smeri nisva srečala nikogar, le sledi rogatega štirinožnega prijatelja v snegu (kjer sploh je) zelo zanesljivo kažejo logične prehode
Miro-96217. 09. 2012
Izredno lepa tura a ne toliko zahtevna kot je opisana.Vreme ravno pravo za tako turo in nobenega drena ,razen nekaj piskajočih svizcev eden gams in planinec-ka na Evi.
ljubitelj gora13. 10. 2014
Dva grebena, nekaj mest z oceno II, gor na Škednjovec po grapi, začetek se najde na Mišeljskem prevalu, dol po grebenu in nadaljevanje do Vrh Hribaric. Tam pa do Preval Hribaric sprva po grebenu, nato prečno do vstopa v žleb z oceno II+, šel sem meter bolj desno. Nato z vrha Mišeljskega konca do Mišelj vrha, vmes še na en travni vrh in spust z njega z oceno II in naprej do Mišelj vrha, lažji prehod-obvoz desno. Sestop nazaj na pl.Krstenico-pl.Blato. Nekaj slik: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/6069415548987009601?banner=pwa
katja8723. 10. 2014
V ponedeljek smo izkoristili še zadnji sončni dan, da smo naredili prečudovito turo velik nasmeh
Grebensko prečenje je potekalo: Planina Blato - Planina Krstenica - Krsteniški Stog - Jezerski Stog - Eva (čez Evin steber) - Adam - Prevalski Stog - Mišeljski preval - Škednjovec (čez vzhodni greben) - spust čez zahodni greben - Planina Jezerce - Planina Krstenica - Planina Blato.
Za celotno turo smo porabili 12 ur, seveda z kratkimi postanki na vrhovih.

Vzpon na Evo smo naredili čez njen vzhodni steber, ki je označen kot II. težavnostna stopnja plezanja ... bilo je kar adrenalinsko nasmeh

Grebensko prečenje Škednjovca pa je zelo zahtevno in na nekaterim delih precej izpostavljeno, tako da je potrebna dobra koncentracija velik nasmeh

Več slik in opis ture je objavljen na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.pdmaticams-drustvo.si/
sAleska23. 06. 2019
Je morda na poti pod vrhom še kakšno snežišče? Hvala za info.
LISAC5. 08. 2021 12:32:32
Živjo. Je bil v kratkem kdo na Škednjovcu? Nisem še bil in bom vesel vsake informacije nasmeh
garmont5. 08. 2021 13:59:04
Bil…tri tedne nazaj. Gor po vzhodnem, dol po zahodnem grebenu. Snega ni nikjer več.nasmeh
LISAC5. 08. 2021 15:10:23
garmont hvala!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki