Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Rudnica / Brod - Rudnica

Brod - Rudnica

Natisni
Izhodišče: Brod (512 m)
Širina/Dolžina: 46,2733°N 13,9322°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 434 m
Višinska razlika po poti: 445 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 21.458
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru. Nekoliko za Bohinjsko Bistrico, pa bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi lokalna cesta proti vasi Brod. Tu zavijemo desno ter se peljemo še dobrih 100 m do nekdanjega parkirišča, ki se nahaja pred mostom preko reke Save Bohinjke.
Opis poti:
Z nekdanjega parkirišča najprej prečimo most, nato pa se po asfaltni cesti sprehodimo do vasi Brod. Na začetku vasi se nam z desne priključi pot z Bohinjske Bistrice, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Bohinjskega jezera in Rudnice. Le malo naprej pa se v desno odcepi cesta proti Srednji vasi in Češnjici, mi pa cesti, ki se nadaljuje skozi vas sledimo rahlo v levo, kjer po kratkem rahlem spustu prispemo do naslednjega križišča.
V omenjenem križišču opazimo planinsko smerno tablo za Rudnico, ki nas usmeri desno, na cesto, ki nas mimo rojstne hiše dr. Janeza Mencingerja, pripelje do kolovoza, ki nas povede v gozd. Skozi gozd sledimo občasno redkim markacijam, nas pa pot ob nekaj pogledih na Spodnje Bohinjske gore pripelje na bolj strma pobočja, kjer se nam priključi Ivanova pot. Od razpotja se še kratek čas prečno vzpenjamo proti desni, nato pa pot zavije ostro v levo, kjer hitro prispemo pod strme pečine. Za pečinami se pot počasi obrača v desno ter postopoma postaja vse manj strma. Nekoliko naprej prečimo krajšo razgledno jaso, pot pa nas za njo pripelje v gozd, kjer prispemo do manjše, nekoliko drugačne kapelice. Tu pot zavije nekoliko v levo ter se zložno vzpne na greben Rudnice, kjer se nam z leve priključi pot iz Stare Fužine in vasi Studor. Nadaljujemo naravnost in ob robu gozda hitro prispemo na vrh Rudnice, s katere se nam odpre lep razgled na Zgornjo bohinjsko dolino in okoliške gore.
zemljevid poti - Rudnica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Brod - Rudnica1
Brod - Rudnica2
Brod - Rudnica3
Brod - Rudnica4
Brod - Rudnica5
Brod - Rudnica6
Brod - Rudnica7
Brod - Rudnica8
Brod - Rudnica9
Brod - Rudnica10
Brod - Rudnica11
Brod - Rudnica12
Brod - Rudnica13
Brod - Rudnica14
Brod - Rudnica15
Brod - Rudnica16
Brod - Rudnica17
Brod - Rudnica18
Brod - Rudnica19
Brod - Rudnica20
Brod - Rudnica21
Brod - Rudnica22
Brod - Rudnica23
Brod - Rudnica24
Brod - Rudnica25
Brod - Rudnica26
Brod - Rudnica27
Brod - Rudnica28
Brod - Rudnica29
Brod - Rudnica30
Brod - Rudnica31
Brod - Rudnica32
Brod - Rudnica33
Brod - Rudnica34
Diskusija o izletu Brod - Rudnica
Breda28. 12. 2011
Na Rudnici sem bila včeraj. Bilo je krasno vreme in tudi nekaj pohodnikov sem srečala. Pot sem začela pri Bohinjski Bistrici (kjer se začne na novo odprta kolesarska pot). Tam je postavljen smerokaz za Rudnico (2h), po približno 20 do 30 minutah hoje pa sem prišla do smerokaza, ki kaže levo za Brod, desno pa za Češnjico in Srednjo vas. Ker ni bilo napisa za Rudnico, sem zavila za Brod in prišla do Broda, od tam pa po Ivanovi poti na Rudnico. Nazaj grede sem šla za Srednjo vas in nato našla pot za Bohinsjko Bistrico. V kolikor se na pot odpravite iz Bohinjske Bistrice, morate pri smerokazu zaviti desno za Češnjico in Srednjo vas, nato pa po cca 500 m levo za Rudnico.nasmeh
Darxta12. 06. 2012
Zelo priporočam krajši spust z vrha do Razglednika, od koder se odpre zelo lep razgled na Bohinjsko jezero. Kažipot je le kakih 50m pred vrhom.
Holcar231. 12. 2012
Danes na Rudnici, lep izlet na zadnji dan starega leta, vreme čudovito. Mir so nekoliko skalili kar precej močni poki pirotehničnih sredstev v dolini, pa tudi višje v hribih, kar se mi zdi nevarno (proženje plazov, tudi to se je že zgodilo!)in predvsem neetično, četudi na robu TNP-ja.Kakorkoli že, vsem uporabnikom in upravljavcem strani Hribi.net želim srečno novo leto.
ajdaa7. 07. 2013
S taborom PD Rašica obiskali Rudnico z začetkom pri našem taboru , šli mimo Stare Fužine do Broda. Od tam smo bili hitro na vrhu.Tam je bila malica.Po malici smo se spustili nazaj do Save Bohinjke in jo bosi prebrodili. Lahko se pohvalim s tem, da sem med sušenjem nog ujela ljubko, lpo, malo, mlado belouškocool, jo rešila pred drugimi, ki so se je bali in jo dala stran od poti. Nato smo se vrnili v tabor.Vreme je bilo super in bilo je veliko žab sekulj, velikih koblic, zelenih vešč, metuljev, kastač,... Skratka veliko živalic nasmeh.
ajdaa7. 07. 2013
Pozabila sem napisati, da smo videi gamsa v poletnem kožuhuzadrega.
Borut120. 01. 2023 15:22:29
Zanima me, katera pot se bolj uporablja pozimi (v snežnih razmerah): iz Broda ali iz Stare Fužine.
Majdag17. 02. 2024 15:03:23
!4.2. Pristop z Broda po direktni poti. Sestop pa poti Široke police. Obe smeri sta strmi, ne preveč dolgi, potke in stezice pa suhe. Na vrhu pa lepi razgledi na Spodnjo in Zgornjo bohinjsko dolino. Lepo..nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2024/02/rudnica-sredi-bohinja.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki