Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Kser / Koča pri Savici - Kser

Koča pri Savici - Kser

Natisni
Izhodišče: Koča pri Savici (653 m)
Širina/Dolžina: 46,2896°N 13,8022°E
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1247 m
Višinska razlika po poti: 1325 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 5.539
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 54
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po levi (južni) strani jezera v smeri Ukanca in slapa Savice. Tej vse bolj ozki cesti, nato sledimo do velikega parkirišča pri koči Savica. Parkirišče je plačljivo.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na široko peš pot v smeri slapu Savica in doma na Komni. Že po krajšem zložnem vzponu nas pot pripelje na označeno razpotje, kjer se v desno odcepi turistična pot proti slapu Savica, mi pa nadaljujemo rahlo levo oz. naravnost po široki peš poti v smeri Komne. Pot naprej se še kratek čas vzpenja ob Savici, nato pa nas pripelje na prvo od označenih 48 serpentin. Po poldrugi uri zmernega vzpona skozi gozd, nas pot pripelje do omenjene 48 serpentine, s katere se nam odpre lep razgled na Bohinjsko jezero. Tu pot zavije nekoliko v desno in preide v dolino imenovano Pekel, kjer se nekaj časa zložno vzpenja, nato pa zavije v desno in se ponovno nekoliko strmeje vzpne. Že po nekaj 10 korakih pot ponovno zavije levo in se naprej vzpenja vzporedno z dolino. Naprej zložna do zmerno strma pot, postopoma preide v bolj redek gozd, iz katerega že kmalu vidimo dom na Komni. Pot naprej nas vodi mimo manjše umetno narejene jame, višje pa tudi mimo naravnega brezna, ki je ograjeno, da kateri od pohodnikov-ic ne pade vanj. Naprej se pot nekoliko bolj vzpne in nas po nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje do razpotja, kjer se v desno odcepi pot k Črnemu jezeru.
Nadaljujemo naravnost po široki poti (mulatjeri), ki nas le malo višje pripelje na naslednje razpotje. Ponovno nadaljujemo levo (desno koča pri Triglavskih jezerih) po poti, ki se še nekoliko strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do doma na Komni.
Od doma nadaljujemo levo v smeri planine Govnjač, Vogla in Mahavščka (desno Bogatinsko sedlo in Krn) po poti, ki se že kmalu za kočo začne strmeje spuščati. Pot se kmalu položi in nas po dobrih 5 minutah od doma na Komni pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri planine Govnjač. Pot naprej poteka po stari vojaški mulatjeri in se z izjemo nekaj kratkih vzponov, spušča. Po približno 30 minutah hoje od doma na Komni, pa pridemo do informativne table na omenjeni planini.
Od informativne table nadaljujemo po slabo vidni poti (smer Mahavšček), ki nas po nekaj korakih pripelje do številnih ruševin (zaledje Krnskega bojišča med prvo svetovno vojno). Na drugi strani omenjenih ruševin pridemo do naslednje smerne table, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti.
Nadaljujemo naravnost v smeri "Mahavšček - bližnjica" (rahlo desno Mahavšček, na zemljevidu TNP 1:50.000 PZS, je kot markirana označena "bližnjica") po sprva slabše vidni poti, ki kmalu postane razločnejša in se nato začne strmeje vzpenjati pod strmimi pečinami. Pot, ki v prečnem vzponu preči nekaj manjših melišč, se višje položi in z desne se nam priključi položna pot.
Vzpon ponovno nadaljujemo po stari vojaški mulatjeri, ki nas le nekoliko višje pripelje na prijetno in razmeroma veliko travnato ravnico. V zgornjem delu ravnice pot zavije v desno in se začne zmerno vzpenjati po manjši dolinici. Le nekaj korakov naprej se manjša dolinica razcepi na dva dela (tu bomo opazili možic, ki označuje začetek nemarkirane steze na Tolminski Kuk), markirana pot pa se nadaljuje ob robu desne dolinice. Pot naprej nas vodi mimo nekaj manjših kotanj, nato pa se začne strmeje vzpenjati, čez sprva travnato pobočje. Pot višje preči manjše melišče, nato pa nas ob vse lepših razgledih pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Tolminskega Kuka (desno Mahavšček in Bogatin) po poti, ki nas po nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje na manjše sedelce med Kserom na levi in Vrhom Škrli na desni. Nadaljujemo levo in po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje stopimo na neizrazit vrh imenovan Kser.
zemljevid poti - Kser
Ob poti: Dom na Komni (1520m), Planina Govnjač (1480m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh Planje (1 h), Podrta gora, Tolminski Kuk (1 h 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Koča pri Savici - Kser1
Koča pri Savici - Kser2
Koča pri Savici - Kser3
Koča pri Savici - Kser4
Koča pri Savici - Kser5
Koča pri Savici - Kser6
Koča pri Savici - Kser7
Koča pri Savici - Kser8
Koča pri Savici - Kser9
Koča pri Savici - Kser10
Koča pri Savici - Kser11
Koča pri Savici - Kser12
Koča pri Savici - Kser13
Koča pri Savici - Kser14
Koča pri Savici - Kser15
Koča pri Savici - Kser16
Koča pri Savici - Kser17
Koča pri Savici - Kser18
Koča pri Savici - Kser19
Koča pri Savici - Kser20
Koča pri Savici - Kser21
Koča pri Savici - Kser22
Koča pri Savici - Kser23
Koča pri Savici - Kser24
Koča pri Savici - Kser25
Koča pri Savici - Kser26
Koča pri Savici - Kser27
Koča pri Savici - Kser28
Koča pri Savici - Kser29
Koča pri Savici - Kser30
Koča pri Savici - Kser31
Koča pri Savici - Kser32
Koča pri Savici - Kser33
Koča pri Savici - Kser34
Koča pri Savici - Kser35
Koča pri Savici - Kser36
Koča pri Savici - Kser37
Koča pri Savici - Kser38
Koča pri Savici - Kser39
Koča pri Savici - Kser40
Koča pri Savici - Kser41
Koča pri Savici - Kser42
Koča pri Savici - Kser43
Koča pri Savici - Kser44
Koča pri Savici - Kser45
Koča pri Savici - Kser46
Koča pri Savici - Kser47
Koča pri Savici - Kser48
Koča pri Savici - Kser49
Koča pri Savici - Kser50
Koča pri Savici - Kser51
Koča pri Savici - Kser52
Koča pri Savici - Kser53
Koča pri Savici - Kser54
Diskusija o izletu Koča pri Savici - Kser
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki