Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Jehlc (Špičasta kupa) / Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)

Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)

Natisni
Izhodišče: Rutarski gozd (1030 m)
Širina/Dolžina: 46,2156°N 13,8895°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 632 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.283
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 18
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Iz Podbrda se peljemo proti Tolminu ali obratno, a le do vasi Koritnica. V Koritnici bomo opazili oznako za vas Rut, ki nas usmeri desno (iz Tolmina pa ostro levo). Povečini vzpenjajoči cesti nato sledimo do omenjene vasi, kjer je tudi manjše križišče. Nadaljujemo naravnost (levo vas Grunt) po cesti, ki kmalu izgubi asfaltno prevleko. Široki makadamska cesta se hitro vzpne nad vas ter zavije desno. Sledijo tri serpentine, pri tretji oz. drugi levi se nam z desne priključi še markirana pot iz Stržišča, mi pa od tu naprej postanemo pozorni na možno parkiranje ob cesti, saj je vožnja od naslednjega križišča naprej prepovedana.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, nato pa hitro prispemo na neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo po zgornji desni cesti, ob kateri je rampa in prometni znak, ki prepoveduje nadaljnjo vožnjo. V nadaljevanju se strmo vzpenjamo vse slabša cesta pa se počasi spremeni v širok večinoma kamnit kolovoz, ki nas mimo lovske opazovalnice kmalu pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Rodice (naravnost planina Razor). Naprej se vzpenjamo po razmeroma dobro ohranjeni mulatjeri sprva skozi gozd, nato pa skozi rušje. Zmerno strma in vse bolj razgledna pot, nato preči nekaj grap in se vse bolj približuje vrhu (Jehlc), ki ga že nekaj časa gledamo pred seboj. Po približno uri in pol hoje pa se markirana pot skoraj povsem približa grebenu. Tu na višini približno 1700m, kjer ob poti opazimo možic in slabšo stezico, ki se vzpne levo na greben zapustimo markirano pot, ki vodi na Rodico.
Naprej se v nekaj korakih povzpnemo na omenjeni greben in mu sledimo v levo, kjer hitro stopimo na razgledno glavo (Peči oz. Greben 1727 m). Z glave se nam odpre lep pogled proti Jehlcu do katerega nas loči kratek strm spust in nato še zložen vzpon po razglednem grebenu. Od mesta, ko smo zapustili markirano pot pa do vrha Jehlca sledimo slabši stezi, ki poteka po in deloma ob grebenu.
Pot ni težka, je pa v megli težavna orientacija.
zemljevid poti - Jehlc (Špičasta kupa)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)1
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)2
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)3
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)4
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)5
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)6
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)7
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)8
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)9
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)10
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)11
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)12
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)13
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)14
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)15
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)16
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)17
Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)18
Diskusija o izletu Rutarski gozd - Jehlc (Špičasta kupa)
grega_p7. 09. 2014
Res mi je v veselje, da se na tem forumu najdejo opisi posameznih neobičajnih vrhov, ki so pogosto deležni precej manj obiska kot rdeče črte na zemljevidih, pa čeprav so v njihovi bližini.

Današnji izlet v južni svet Bohinjskih gora je bil res lep. Brez premočnega sonca, prijetna pot in polno malin ob njej (jih ljudje spregledajo, ko iščejo cilj z očmi?)

Nekaj komentarjev pa vseeno:
- z avtom se ne de vse do konca, kot je tu v opisu (pred tem je znak za prepoved vožnje, rampa je sicer odprta), tako da (po pravilih) štartamo z nekje cca 1050m
- zadnji kratki strmi del pri vzponu na greben v mokrem zahteva nekaj pazljivosti (če se odločimo za vzpon pri prvem kamnitem možicu, cca 1620 n.m.v)
- na zemljevidu Bohinj (Sidarta, 1:25.000) je označen Jehlc en vrh višje 1727 (naslednja glava v grebenu), ta pa ima ime Špičasta kupa
- zaradi težav domačinov z divjimi prašiči (pravijo, da radi vrtnarijo) in jelenjadjo (ki okuša sadna drevesa), so na terenu lovci. Po pogovoru z enim izmed njih, jagajo pozno pop/zvečer, ko je najboljši čas. Toliko za opozorilo.

Z andrhtjo in srcem.
To velja tudi za gore,
pa srečno...


Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki