Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Matajurski vrh / Ravne - Matajurski vrh (čez Črno prst)

Ravne - Matajurski vrh (čez Črno prst)

Natisni
Izhodišče: Ravne (735 m)
Širina/Dolžina: 46,2586°N 13,9592°E
Ime poti: čez Črno prst
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 1201 m
Višinska razlika po poti: 1440 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 713
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 77
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Kmalu bomo ob cesti opazili planinske oznake za Črno prst, ki kažejo proti desni, vendar mi nadaljujemo naravnost. Le malo pozneje pa pridemo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri rahlo desno proti vasi Ravne. Naprej se peljemo mimo velikega parkirišča ob nekdanjem smučišču Kobla, mi pa asfaltni cesti, ki se prične strmo vzpenjati sledimo do Raven, kjer se cesta položi. Tu se peljemo še naprej vse do mesta, kjer se asfalt konča. Na mestu, kjer se asfalt konča je večje parkirišče ob gostilni Janez, kjer parkiramo na desni strani parkirišča, (parkirišče na levi strani ceste je namenjeno gostom gostilne Janez).
b) Iz Železnikov ali Petrovega Brda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, kjer še pred središčem kraja zavijemo levo v smeri naselja Ravne. Cesti, ki se prične strmo vzpenjati sledimo do Raven, kjer se cesta položi. Tu se peljemo še naprej vse do mesta, kjer se asfalt konča. Na mestu, kjer se asfalt konča je večje parkirišče ob gostilni Janez, kjer parkiramo na desni strani parkirišča, (parkirišče na levi strani ceste je namenjeno gostom gostilne Janez).
Opis poti:
S parkirišča pri gostilni Janez nadaljujemo v smeri Črne prsti in Orožnove koče, kjer sprva hodimo po makadamski cesti, s katere se nam odpre lep razgled proti Triglavu. Cesta po začetnem vzponu preide v gozd ter zavije nekoliko v levo, kjer hitro prispemo na označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo levo v smeri Črne prsti, planine za Črno goro in Orožnove koče (naravnost Bohinjska Bistrica in stara pot proti Orožnovi koči). Pot naprej po desni strani obide privat hišo (včasih Planinski dom dr. Janeza Mencingerja), nato pa se malo naprej priključi na kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Malo višje, na razpotju nadaljujemo desno, nato pa se pot nadaljuje skozi gozd. Še nekoliko naprej nas pot vodi mimo brunarice in križa, nato pa že prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Orožnove koče (levo planina za Črno goro).
Pot naprej preči pobočja nekoliko proti desni, vmes pa se tudi vidneje spusti. Ko se spust konča, se nam z desne priključi stara pot, ki je nekoliko krajša, a uradno ne več markirana. Sledi hoja po gozdni poti, kjer prečimo nekaj kolovozov, na označenem razpotju pa nadaljujemo po desni poti. Nekaj minut višje dosežemo gozdno cesto, katero pa le prečimo (desno Orožnova koča po drči).
Sledi razmeroma strm vzpon skozi gozd, višje pa se nam z desne priključi nekoliko daljša pot po drči.
Nadaljujemo levo ter v nekaj minutah prispemo do Orožnove koče na planini za Liscem.
Od koče nadaljujemo levo v gozd zmerno navzgor. Pot naprej počasi prehaja iz gozda na pobočja pod Črno prstjo. Strmina poti začne naraščati, prav tako pa postaja vse bolj strmo pobočje po katerem hodimo. Že precej strma pot nas pripelje pod stene Črne prsti. Naprej se vzpnemo ob steni navzgor, nato pa zavijemo levo in prečimo grapo. Naprej v zmernem vzponu prečimo pobočja proti vzhodu. Le nekaj metrov pred sedlom se nam priključi pot s planine za Črno goro. Na sedlu se usmerimo desno in v desetih minutah razgledne hoje pridemo do doma na Črni prsti. Za vzpon na vrh pa moramo naredi še nekaj korakov.
S Črne prsti nadaljujemo proti zahodu v smeri Rodice do katere je približno tri ure hoje. Pot naprej nas sprva vodi po širokem travnatem grebenu, ki pa se hitro zoži, pot pa se prične strmeje spuščati. Po nekaj minutah spusta se nam z desne priključi pot od planine Osredki, mi pa nadaljujemo po levi (primorski) strani grebena v smeri Vogla.
Za razpotjem pot postane zahtevnejša saj s pomočjo jeklenic, večinoma pa brez le teh preči precej strma travnata pobočja, ki so predvsem v mokrem nevarna za zdrs. Pot se nato nekoliko položi in nas pripelje na sedlo Vrata (1721 m). Za tem se pot grebenu ponovno umakne na levo in se prečno vzpne čez naslednje strmo pobočje. Da pot ni povsem lahka nas opozori spominska plošča. Strmina pobočij nato postopoma popusti in pot se ponovno približa glavnemu grebenu (tu se lahko v 15 minutah povzpnemo na Četrt - lahko brezpotje).
Nadaljujemo proti zahodu, po razglednem, večinoma s travo poraslem grebenu, ki se zložno vzpenja proti Konjskemu vrhu, katerega pot obide po levi strani. Za tem se pot rahlo spusti in nas pripelje do neizrazitega sedelca med Konjskim in Poljanskim vrhom. Slednjega pot, ki se ponovno začne rahlo vzpenjati prav tako obide po levi strani in nas za tem pripelje ob vznožje Matajurskega vrha, ki ga bomo opazili na levi strani. Na mestu, kjer se pot približa Matajurskemu vrhu, bomo na levi strani opazili slabše uhojeno stezico, ki se sprva zložno vzpenja proti jugu. Pot, ki postaja vse slabša se obrne nekoliko v desno in nas po krajšem strmem vzponu pripelje na stranski greben. Ko stopimo na greben nadaljujemo rahlo levo po slabo vidni poti, ob kateri opazimo nekaj starih obledelih markacij. Tej vse bolj razgledni "poti" nato sledimo do vrha, ki ga dosežemo po nekaj nadaljnjih 10 korakih.
Ker pot večji del poteka po grebenu se zaradi možnosti udara strel na pot podajmo le ob lepem vremenu.
Ravne - Orožnova koča 1:45, Orožnova koča - Čez Suho 1:05, Čez Suho - Črna prst 15 minut, Črna prst - Matajurski vrh 1:40.
zemljevid poti - Matajurski vrh
Ob poti: Orožnova koča na planini za Liscem (1338m), Čez Suho (1760m), Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti (1835m), Črna prst (1844m), Vrata (1721m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Ravne - Matajurski vrh1
Ravne - Matajurski vrh2
Ravne - Matajurski vrh3
Ravne - Matajurski vrh4
Ravne - Matajurski vrh5
Ravne - Matajurski vrh6
Ravne - Matajurski vrh7
Ravne - Matajurski vrh8
Ravne - Matajurski vrh9
Ravne - Matajurski vrh10
Ravne - Matajurski vrh11
Ravne - Matajurski vrh12
Ravne - Matajurski vrh13
Ravne - Matajurski vrh14
Ravne - Matajurski vrh15
Ravne - Matajurski vrh16
Ravne - Matajurski vrh17
Ravne - Matajurski vrh18
Ravne - Matajurski vrh19
Ravne - Matajurski vrh20
Ravne - Matajurski vrh21
Ravne - Matajurski vrh22
Ravne - Matajurski vrh23
Ravne - Matajurski vrh24
Ravne - Matajurski vrh25
Ravne - Matajurski vrh26
Ravne - Matajurski vrh27
Ravne - Matajurski vrh28
Ravne - Matajurski vrh29
Ravne - Matajurski vrh30
Ravne - Matajurski vrh31
Ravne - Matajurski vrh32
Ravne - Matajurski vrh33
Ravne - Matajurski vrh34
Ravne - Matajurski vrh35
Ravne - Matajurski vrh36
Ravne - Matajurski vrh37
Ravne - Matajurski vrh38
Ravne - Matajurski vrh39
Ravne - Matajurski vrh40
Ravne - Matajurski vrh41
Ravne - Matajurski vrh42
Ravne - Matajurski vrh43
Ravne - Matajurski vrh44
Ravne - Matajurski vrh45
Ravne - Matajurski vrh46
Ravne - Matajurski vrh47
Ravne - Matajurski vrh48
Ravne - Matajurski vrh49
Ravne - Matajurski vrh50
Ravne - Matajurski vrh51
Ravne - Matajurski vrh52
Ravne - Matajurski vrh53
Ravne - Matajurski vrh54
Ravne - Matajurski vrh55
Ravne - Matajurski vrh56
Ravne - Matajurski vrh57
Ravne - Matajurski vrh58
Ravne - Matajurski vrh59
Ravne - Matajurski vrh60
Ravne - Matajurski vrh61
Ravne - Matajurski vrh62
Ravne - Matajurski vrh63
Ravne - Matajurski vrh64
Ravne - Matajurski vrh65
Ravne - Matajurski vrh66
Ravne - Matajurski vrh67
Ravne - Matajurski vrh68
Ravne - Matajurski vrh69
Ravne - Matajurski vrh70
Ravne - Matajurski vrh71
Ravne - Matajurski vrh72
Ravne - Matajurski vrh73
Ravne - Matajurski vrh74
Ravne - Matajurski vrh75
Ravne - Matajurski vrh76
Ravne - Matajurski vrh77
Diskusija o izletu Ravne - Matajurski vrh (čez Črno prst)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki