Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Poljanski vrh / Polje - Poljanski vrh

Polje - Poljanski vrh

Natisni
Izhodišče: Polje (523 m)
Širina/Dolžina: 46,2695°N 13,9128°E
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1374 m
Višinska razlika po poti: 1500 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 997
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 58
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu in Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo po glavni cesti proti Bohinjskemu jezeru, mi pa za vasjo Kamnje postanemo pozorni, saj bomo na desni strani, le nekaj metrov pred začetkom vasi Polje, parkirali na parkirišču ob reki Savi Bohinjki.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa kratek čas nadaljujemo ob glavni cesti proti Polju. Ko prispemo v Polje, nadaljujemo levo na lokalno cesto, po kateri se hitro sprehodimo do manjšega križišča, ob katerem opazimo prve planinske oznake za Orožnovo kočo, planino Osredki in Črno prst. Nadaljujemo v omenjeni smeri ter v nadaljevanju hodimo po ožji asfaltni cesti, ki nas v rahlem vzponu pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji desni cesti (levo Bohinjska Bistrica). Pot naprej nas pripelje do začetka vasi Žlan ter nekoliko naprej še do središča omenjene vasi. Nad vasjo se asfalt konča in makadamska cesta nas pripelje do nekakšnega obračališča in korita z vodo (do sem lahko pridemo tudi z avtom, to nam pot skrajša za približno 20 minut).
Od korita nadaljujemo levo, kjer najprej preko manjšega mostička prečimo bližnji potoček, nato pa se pričnemo zmerno vzpenjati ob robu prostranega pašnika. Malo višje prečimo pašno ograjo, tako da preidemo na notranjo stran pašnika. V nadaljevanju se vzpenjamo čez prostran pašnik, nas pa pot večinoma vodi skozi zelo redek gozd. Višje zapustimo pašnik, pot pa preide v strnjen gozd. V nadaljevanju prečimo erozijsko zelo načet kolovoz, nato pa se kratek čas vzpenjamo ob manjšem hudourniškem potoku. Pot naprej se vzpne do slabše gozdne ceste, po kateri nekaj časa nadaljujemo vzpon. Ko prispemo do križišča, kjer se priključimo širši makadamski cesti (cesta, ki vodi od Raven proti planini Storeča raven) ji sledimo v levo ter se po njej celo nekoliko spustimo (ko dosežemo cesto ne nadaljujemo naravnost na vzpenjajoč kolovoz, na katerega deloma zavajajoče kaže planinska smerna tabla). Po krajšem spustu, pa se v desno odcepi markiran kolovoz.
Pot nadaljujemo po rahlo zaraščenem kolovozu, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Črna prst mimo Orožnove koče in planina za Liscem) po kolovozu, ki nas višje pripelje v manjšo dolinico po kateri se povzpnemo do naslednje gozdne ceste. Ko stopimo na cesto nadaljujemo nekaj korakov v levo, nato pa nas planinska tabla za Črno prst usmeri desno v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati. Pot nekoliko višje preči zaraščeno jaso (praprot in malinovje) in se nato vrne v gozd, skozi katerega se nadaljuje vse do planine Osredki.
S planine na kateri se nahajata dve manjši leseni koči (ena je preurejena v bivak) nadaljujemo po levi strani napajalne mlake, po slabše vidni poti, ki se začne zmerno vzpenjati med grmičevjem in posameznimi drevesi. Še naprej slabo vidna pot, ki pa je dobro markirana nas višje pripelje na nekoliko večji travnik ob robu katerega opazimo naslednjo mlako. Pot se nato vse strmeje vzpenja in se počasi obrača proti levi. Na vrhu vzpona stopimo na manjši preval, za katerim pot zavije desno in se prečno vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona po pobočju poraslim z rušjem in pot nas pripelje na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora.
Z grebena od koder se nam odpre lep razgled proti jugu, nadaljujemo desno v smeri proti Voglu (levo Črna prst 10 minut). Pot naprej postane zahtevnejša saj s pomočjo jeklenic, večinoma pa brez le teh preči zelo strma travnata pobočja, ki so nevarna za zdrs. Pot se nato nekoliko položi in nas pripelje na sedlo Vrata (1721m). Pot se nato grebenu ponovno umakne na levo in se za tem prečno vzpne čez naslednje strmo pobočje. Da pot ni povsem lahka nas opozori spominska plošča. Strmina pobočij nato postopoma popusti in pot se ponovno približa glavnemu grebenu (tu se lahko v 15 minutah povzpnemo na Četrt - lahko brezpotje).
Nadaljujemo po razglednem, večinoma s travo poraslem grebenu (proti zahodu), ki se zložno vzpenja proti Konjskemu vrhu, katerega pot obide po levi strani. Za tem se pot rahlo spusti in nas pripelje do neizrazitega sedelca med Konjskim in Poljanskim vrhom.
Na tem neizrazitem sedelcu zapustimo markirano pot in se po lažjem brezpotju v 10 minutah povzpnemo na s travo poraščen Poljanski vrh.
zemljevid poti - Poljanski vrh
Ob poti: Žlan (600m), Planina Osredki (1400m), Vrata (1721m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Polje - Poljanski vrh1
Polje - Poljanski vrh2
Polje - Poljanski vrh3
Polje - Poljanski vrh4
Polje - Poljanski vrh5
Polje - Poljanski vrh6
Polje - Poljanski vrh7
Polje - Poljanski vrh8
Polje - Poljanski vrh9
Polje - Poljanski vrh10
Polje - Poljanski vrh11
Polje - Poljanski vrh12
Polje - Poljanski vrh13
Polje - Poljanski vrh14
Polje - Poljanski vrh15
Polje - Poljanski vrh16
Polje - Poljanski vrh17
Polje - Poljanski vrh18
Polje - Poljanski vrh19
Polje - Poljanski vrh20
Polje - Poljanski vrh21
Polje - Poljanski vrh22
Polje - Poljanski vrh23
Polje - Poljanski vrh24
Polje - Poljanski vrh25
Polje - Poljanski vrh26
Polje - Poljanski vrh27
Polje - Poljanski vrh28
Polje - Poljanski vrh29
Polje - Poljanski vrh30
Polje - Poljanski vrh31
Polje - Poljanski vrh32
Polje - Poljanski vrh33
Polje - Poljanski vrh34
Polje - Poljanski vrh35
Polje - Poljanski vrh36
Polje - Poljanski vrh37
Polje - Poljanski vrh38
Polje - Poljanski vrh39
Polje - Poljanski vrh40
Polje - Poljanski vrh41
Polje - Poljanski vrh42
Polje - Poljanski vrh43
Polje - Poljanski vrh44
Polje - Poljanski vrh45
Polje - Poljanski vrh46
Polje - Poljanski vrh47
Polje - Poljanski vrh48
Polje - Poljanski vrh49
Polje - Poljanski vrh50
Polje - Poljanski vrh51
Polje - Poljanski vrh52
Polje - Poljanski vrh53
Polje - Poljanski vrh54
Polje - Poljanski vrh55
Polje - Poljanski vrh56
Polje - Poljanski vrh57
Polje - Poljanski vrh58
Diskusija o izletu Polje - Poljanski vrh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki