Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Triglav / Srednja vas - Triglav (Za Ribnico in čez Triglavsko škrbino)

Srednja vas - Triglav (Za Ribnico in čez Triglavsko škrbino)

Natisni
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Širina/Dolžina: 46,2975°N 13,9231°E
Ime poti: Za Ribnico in čez Triglavsko škrbino
Čas hoje: 7 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 2281 m
Višinska razlika po poti: 2485 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 3.040
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 160
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.
Opis poti:
S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav, kateri sledimo v levo.
Pot naprej preči južna pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma.
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Triglava (desno navzgor Bohinjska vratca). Pot naprej se zmerno vzpenja in preči pobočja pod Vernarjem. Že kmalu pa naletimo na prvo jeklenico, ki nam pomaga premagati kratko polico. Pot naprej se vzpenja po melišču in nas nato pripelje do strmega skalnega skoka. Dobro zavarovana pot nas po strmih stopnicah pripelje na vrh tega skoka. Sledi nekaj metrov prečenja po strmem pobočju, nato pa nas pot pripelje na prostrana območja v bližini Konjskega prevala. Le tega dosežemo po krajšem spustu.
Naprej nadaljujemo levo v smeri doma Planika (naravnost Kredarica, desno Krma). Pot naprej se vzpenja po meliščih v cik cak ovinkih (v ključih) do neizrazitega stranskega grebena. Tu se pot obrne desno in po desni strani obide večjo kraško vrtačo v kateri se večji del leta zadrži sneg. Sledi še nekaj minut vzpona in pot nas pripelje do Doma Planika pod Triglavom.
Pri domu se usmerimo na pot v smeri Triglava čez Triglavsko oz. Bovško škrbino (Gorjanska pot). Pot sprva skoraj vodoravno preči visokogorsko krnico Triglavski kot v kateri se večji del leta zadrži sneg. Na drugi strani krnice pa se pot vzpne po melišču do začetka plezalnega dela poti. Pot se strmo vzpne s pomočjo klinov in jeklenic. Dobro zavarovana pot pa je izpostavljena padajočemu kamenju, zato je obvezna čelada! Zadnji metri pod Triglavsko škrbino pa so manj strmi, a nič manj nevarni. Vzpon po drsečem pesku zahteva od nas veliko previdnost, da ne zdrsnemo. Na škrbini, kjer se nam priključi pot z Doliča in Plemenic nadaljujemo desno navzgor po strmi, a dobro zavarovani poti. Po nekaj minutah strmina popusti in do vrha nas čaka samo še nekaj minut vzpona po vršnem pobočju Triglava.
Srednja vas - Koča na Uskovnici 1:40, Koča na Uskovnici - Vodnikov dom na Velem polju 3:20, Vodnikov dom na Velem polju - Dom planika pod Triglavom 1:30, Dom planika pod Triglavom - Triglav 1:15.
zemljevid poti - Triglav
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m), Vodnikov dom na Velem polju (1817m), Konjsko sedlo (2020m), Dom Planika pod Triglavom (2401m), Triglavska škrbina (2659m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Srednja vas - Triglav1
Srednja vas - Triglav2
Srednja vas - Triglav3
Srednja vas - Triglav4
Srednja vas - Triglav5
Srednja vas - Triglav6
Srednja vas - Triglav7
Srednja vas - Triglav8
Srednja vas - Triglav9
Srednja vas - Triglav10
Srednja vas - Triglav11
Srednja vas - Triglav12
Srednja vas - Triglav13
Srednja vas - Triglav14
Srednja vas - Triglav15
Srednja vas - Triglav16
Srednja vas - Triglav17
Srednja vas - Triglav18
Srednja vas - Triglav19
Srednja vas - Triglav20
Srednja vas - Triglav21
Srednja vas - Triglav22
Srednja vas - Triglav23
Srednja vas - Triglav24
Srednja vas - Triglav25
Srednja vas - Triglav26
Srednja vas - Triglav27
Srednja vas - Triglav28
Srednja vas - Triglav29
Srednja vas - Triglav30
Srednja vas - Triglav31
Srednja vas - Triglav32
Srednja vas - Triglav33
Srednja vas - Triglav34
Srednja vas - Triglav35
Srednja vas - Triglav36
Srednja vas - Triglav37
Srednja vas - Triglav38
Srednja vas - Triglav39
Srednja vas - Triglav40
Srednja vas - Triglav41
Srednja vas - Triglav42
Srednja vas - Triglav43
Srednja vas - Triglav44
Srednja vas - Triglav45
Srednja vas - Triglav46
Srednja vas - Triglav47
Srednja vas - Triglav48
Srednja vas - Triglav49
Srednja vas - Triglav50
Srednja vas - Triglav51
Srednja vas - Triglav52
Srednja vas - Triglav53
Srednja vas - Triglav54
Srednja vas - Triglav55
Srednja vas - Triglav56
Srednja vas - Triglav57
Srednja vas - Triglav58
Srednja vas - Triglav59
Srednja vas - Triglav60
Srednja vas - Triglav61
Srednja vas - Triglav62
Srednja vas - Triglav63
Srednja vas - Triglav64
Srednja vas - Triglav65
Srednja vas - Triglav66
Srednja vas - Triglav67
Srednja vas - Triglav68
Srednja vas - Triglav69
Srednja vas - Triglav70
Srednja vas - Triglav71
Srednja vas - Triglav72
Srednja vas - Triglav73
Srednja vas - Triglav74
Srednja vas - Triglav75
Srednja vas - Triglav76
Srednja vas - Triglav77
Srednja vas - Triglav78
Srednja vas - Triglav79
Srednja vas - Triglav80
Srednja vas - Triglav81
Srednja vas - Triglav82
Srednja vas - Triglav83
Srednja vas - Triglav84
Srednja vas - Triglav85
Srednja vas - Triglav86
Srednja vas - Triglav87
Srednja vas - Triglav88
Srednja vas - Triglav89
Srednja vas - Triglav90
Srednja vas - Triglav91
Srednja vas - Triglav92
Srednja vas - Triglav93
Srednja vas - Triglav94
Srednja vas - Triglav95
Srednja vas - Triglav96
Srednja vas - Triglav97
Srednja vas - Triglav98
Srednja vas - Triglav99
Srednja vas - Triglav100
Srednja vas - Triglav101
Srednja vas - Triglav102
Srednja vas - Triglav103
Srednja vas - Triglav104
Srednja vas - Triglav105
Srednja vas - Triglav106
Srednja vas - Triglav107
Srednja vas - Triglav108
Srednja vas - Triglav109
Srednja vas - Triglav110
Srednja vas - Triglav111
Srednja vas - Triglav112
Srednja vas - Triglav113
Srednja vas - Triglav114
Srednja vas - Triglav115
Srednja vas - Triglav116
Srednja vas - Triglav117
Srednja vas - Triglav118
Srednja vas - Triglav119
Srednja vas - Triglav120
Srednja vas - Triglav121
Srednja vas - Triglav122
Srednja vas - Triglav123
Srednja vas - Triglav124
Srednja vas - Triglav125
Srednja vas - Triglav126
Srednja vas - Triglav127
Srednja vas - Triglav128
Srednja vas - Triglav129
Srednja vas - Triglav130
Srednja vas - Triglav131
Srednja vas - Triglav132
Srednja vas - Triglav133
Srednja vas - Triglav134
Srednja vas - Triglav135
Srednja vas - Triglav136
Srednja vas - Triglav137
Srednja vas - Triglav138
Srednja vas - Triglav139
Srednja vas - Triglav140
Srednja vas - Triglav141
Srednja vas - Triglav142
Srednja vas - Triglav143
Srednja vas - Triglav144
Srednja vas - Triglav145
Srednja vas - Triglav146
Srednja vas - Triglav147
Srednja vas - Triglav148
Srednja vas - Triglav149
Srednja vas - Triglav150
Srednja vas - Triglav151
Srednja vas - Triglav152
Srednja vas - Triglav153
Srednja vas - Triglav154
Srednja vas - Triglav155
Srednja vas - Triglav156
Srednja vas - Triglav157
Srednja vas - Triglav158
Srednja vas - Triglav159
Srednja vas - Triglav160
Diskusija o izletu Srednja vas - Triglav (Za Ribnico in čez Triglavsko škrbino)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki