Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Triglav / Uskovnica (Lom) - Triglav (čez Triglavsko škrbino)

Uskovnica (Lom) - Triglav (čez Triglavsko škrbino)

Natisni
Izhodišče: Uskovnica (Lom) (1076 m)
Širina/Dolžina: 46,3133°N 13,9054°E
Ime poti: čez Triglavsko škrbino
Čas hoje: 6 h 20 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1788 m
Višinska razlika po poti: 2000 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 3.750
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 141
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za Uskovnico (7 km), ki nas usmerijo desno na ožjo, sprva še asfaltno cesto. Cesti, ki se večino časa vzpenja, nato sledimo do parkirišča "Lom", kjer se nahaja znak za prepoved nadaljnje vožnje (nadaljnja vožnja je dovoljena le lastnikom zemljišč).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo v smeri Koče na Uskovnice, po cesti, po kateri hitro prispemo iz gozda, kjer opazimo oznake za sir, mleko in domače izdelke. Nekaj 10 m naprej se s ceste v levo odcepi kratka pot, ki vodi do bližnje sirarne pr Ulčnek, kjer lahko v pašni sezoni kupimo prej omenjene izdelke, sicer pa nadaljujemo naravnost do nekaj korakov oddaljenega označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Koče na Uskovnice. Pot naprej nas najprej vodi mimo znamenja (križa), nato pa se nadaljuje med pašniki. Ko se na desni strani pašniki končajo, se nam z desne priključi markirana pot iz Srednje vasi (pot "Za Ribnico").
Nadaljujemo naravnost, nato pa mimo vikendic prispemo do korita z vodo ter nekaj korakov naprej do mesta, kjer nas oznake za nam že znano kočo usmerijo levo na kolovoz. Sledi kratek vzpon po kolovozu in pot nas pripelje do Koče na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz ruševja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav, kateri sledimo v levo.
Pot naprej preči južna pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda, nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma na Velem polju.
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Triglava (desno navzgor Bohinjska vratca). Pot naprej se zmerno vzpenja in preči pobočja pod Vernarjem. Že kmalu naletimo na prvo jeklenico, ki nam pomaga premagati kratko polico. Pot naprej se vzpenja po melišču in nas nato pripelje do strmega skalnega skoka. Dobro zavarovana pot nas po strmih stopnicah pripelje na vrh tega skoka. Sledi nekaj metrov prečenja po strmem pobočju, nato pa nas pot pripelje na prostrana območja v bližini Konjskega prevala, katerega dosežemo po krajšem spustu.
Naprej nadaljujemo levo v smeri doma Planika (naravnost Kredarica, desno Krma). Pot naprej se vzpenja po meliščih v cik cak ovinkih (v ključih) do neizrazitega stranskega grebena. Tu se pot obrne desno in po desni strani obide večjo kraško vrtačo, v kateri se večji del leta zadrži sneg. Sledi še nekaj minut vzpona in pot nas pripelje do Doma Planika pod Triglavom.
Pri domu se usmerimo na pot v smeri Triglava čez Triglavsko oz. Bovško škrbino (Gorjanska pot). Pot sprva skoraj vodoravno preči visokogorsko krnico Triglavski kot v kateri se večji del leta zadrži sneg. Na drugi strani krnice pa se pot vzpne po melišču do začetka plezalnega dela poti. Pot se strmo vzpne s pomočjo klinov in jeklenic. Dobro zavarovana pot pa je izpostavljena padajočemu kamenju, zato je obvezna čelada! Zadnji metri pod Triglavsko škrbino pa so manj strmi, a nič manj nevarni. Vzpon po drsečem pesku zahteva od nas veliko previdnost, da ne zdrsnemo. Na škrbini, kjer se nam priključi pot z Doliča in Plemenic nadaljujemo desno navzgor po strmi, a dobro zavarovani poti. Po nekaj minutah strmina popusti in do vrha nas čaka samo še nekaj minut vzpona po vršnem pobočju Triglava.
Izhodišče - Koča na Uskovnici 15 minut, Koča na Uskovnici - Vodnikov dom 3:20, Vodnikov dom - Planika 1:30, Planika - Triglav 1:15.
zemljevid poti - Triglav
Ob poti: Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m), Vodnikov dom na Velem polju (1817m), Konjsko sedlo (2020m), Dom Planika pod Triglavom (2401m), Triglavska škrbina (2659m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Uskovnica (Lom) - Triglav1
Uskovnica (Lom) - Triglav2
Uskovnica (Lom) - Triglav3
Uskovnica (Lom) - Triglav4
Uskovnica (Lom) - Triglav5
Uskovnica (Lom) - Triglav6
Uskovnica (Lom) - Triglav7
Uskovnica (Lom) - Triglav8
Uskovnica (Lom) - Triglav9
Uskovnica (Lom) - Triglav10
Uskovnica (Lom) - Triglav11
Uskovnica (Lom) - Triglav12
Uskovnica (Lom) - Triglav13
Uskovnica (Lom) - Triglav14
Uskovnica (Lom) - Triglav15
Uskovnica (Lom) - Triglav16
Uskovnica (Lom) - Triglav17
Uskovnica (Lom) - Triglav18
Uskovnica (Lom) - Triglav19
Uskovnica (Lom) - Triglav20
Uskovnica (Lom) - Triglav21
Uskovnica (Lom) - Triglav22
Uskovnica (Lom) - Triglav23
Uskovnica (Lom) - Triglav24
Uskovnica (Lom) - Triglav25
Uskovnica (Lom) - Triglav26
Uskovnica (Lom) - Triglav27
Uskovnica (Lom) - Triglav28
Uskovnica (Lom) - Triglav29
Uskovnica (Lom) - Triglav30
Uskovnica (Lom) - Triglav31
Uskovnica (Lom) - Triglav32
Uskovnica (Lom) - Triglav33
Uskovnica (Lom) - Triglav34
Uskovnica (Lom) - Triglav35
Uskovnica (Lom) - Triglav36
Uskovnica (Lom) - Triglav37
Uskovnica (Lom) - Triglav38
Uskovnica (Lom) - Triglav39
Uskovnica (Lom) - Triglav40
Uskovnica (Lom) - Triglav41
Uskovnica (Lom) - Triglav42
Uskovnica (Lom) - Triglav43
Uskovnica (Lom) - Triglav44
Uskovnica (Lom) - Triglav45
Uskovnica (Lom) - Triglav46
Uskovnica (Lom) - Triglav47
Uskovnica (Lom) - Triglav48
Uskovnica (Lom) - Triglav49
Uskovnica (Lom) - Triglav50
Uskovnica (Lom) - Triglav51
Uskovnica (Lom) - Triglav52
Uskovnica (Lom) - Triglav53
Uskovnica (Lom) - Triglav54
Uskovnica (Lom) - Triglav55
Uskovnica (Lom) - Triglav56
Uskovnica (Lom) - Triglav57
Uskovnica (Lom) - Triglav58
Uskovnica (Lom) - Triglav59
Uskovnica (Lom) - Triglav60
Uskovnica (Lom) - Triglav61
Uskovnica (Lom) - Triglav62
Uskovnica (Lom) - Triglav63
Uskovnica (Lom) - Triglav64
Uskovnica (Lom) - Triglav65
Uskovnica (Lom) - Triglav66
Uskovnica (Lom) - Triglav67
Uskovnica (Lom) - Triglav68
Uskovnica (Lom) - Triglav69
Uskovnica (Lom) - Triglav70
Uskovnica (Lom) - Triglav71
Uskovnica (Lom) - Triglav72
Uskovnica (Lom) - Triglav73
Uskovnica (Lom) - Triglav74
Uskovnica (Lom) - Triglav75
Uskovnica (Lom) - Triglav76
Uskovnica (Lom) - Triglav77
Uskovnica (Lom) - Triglav78
Uskovnica (Lom) - Triglav79
Uskovnica (Lom) - Triglav80
Uskovnica (Lom) - Triglav81
Uskovnica (Lom) - Triglav82
Uskovnica (Lom) - Triglav83
Uskovnica (Lom) - Triglav84
Uskovnica (Lom) - Triglav85
Uskovnica (Lom) - Triglav86
Uskovnica (Lom) - Triglav87
Uskovnica (Lom) - Triglav88
Uskovnica (Lom) - Triglav89
Uskovnica (Lom) - Triglav90
Uskovnica (Lom) - Triglav91
Uskovnica (Lom) - Triglav92
Uskovnica (Lom) - Triglav93
Uskovnica (Lom) - Triglav94
Uskovnica (Lom) - Triglav95
Uskovnica (Lom) - Triglav96
Uskovnica (Lom) - Triglav97
Uskovnica (Lom) - Triglav98
Uskovnica (Lom) - Triglav99
Uskovnica (Lom) - Triglav100
Uskovnica (Lom) - Triglav101
Uskovnica (Lom) - Triglav102
Uskovnica (Lom) - Triglav103
Uskovnica (Lom) - Triglav104
Uskovnica (Lom) - Triglav105
Uskovnica (Lom) - Triglav106
Uskovnica (Lom) - Triglav107
Uskovnica (Lom) - Triglav108
Uskovnica (Lom) - Triglav109
Uskovnica (Lom) - Triglav110
Uskovnica (Lom) - Triglav111
Uskovnica (Lom) - Triglav112
Uskovnica (Lom) - Triglav113
Uskovnica (Lom) - Triglav114
Uskovnica (Lom) - Triglav115
Uskovnica (Lom) - Triglav116
Uskovnica (Lom) - Triglav117
Uskovnica (Lom) - Triglav118
Uskovnica (Lom) - Triglav119
Uskovnica (Lom) - Triglav120
Uskovnica (Lom) - Triglav121
Uskovnica (Lom) - Triglav122
Uskovnica (Lom) - Triglav123
Uskovnica (Lom) - Triglav124
Uskovnica (Lom) - Triglav125
Uskovnica (Lom) - Triglav126
Uskovnica (Lom) - Triglav127
Uskovnica (Lom) - Triglav128
Uskovnica (Lom) - Triglav129
Uskovnica (Lom) - Triglav130
Uskovnica (Lom) - Triglav131
Uskovnica (Lom) - Triglav132
Uskovnica (Lom) - Triglav133
Uskovnica (Lom) - Triglav134
Uskovnica (Lom) - Triglav135
Uskovnica (Lom) - Triglav136
Uskovnica (Lom) - Triglav137
Uskovnica (Lom) - Triglav138
Uskovnica (Lom) - Triglav139
Uskovnica (Lom) - Triglav140
Uskovnica (Lom) - Triglav141
Diskusija o izletu Uskovnica (Lom) - Triglav (čez Triglavsko škrbino)
Mara6622. 08. 2017
Lep pozdrav!
Ali je pot popravljena? (slika 46 in 47)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki