Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankePartizanska bolnica na Formili/Boču / Zgornje Poljčane - Partizanska bolnica na Formili/Boču
  

Zgornje Poljčane - Partizanska bolnica na Formili/Boču (po cesti)

 
Izhodišče: Zgornje Poljčane (270 m)
Cilj: Partizanska bolnica na Formili/Boču (630 m)
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 360 m
Višinska razlika po poti: 400 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1222
Ocena: 2 glasov
Število slik: 39
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. Skozi center naselja Poljčane nadaljujemo v smeri Zgornjih Poljčan, kjer v središču naselja parkiramo, primerno mesto je parkirni prostor ob pokopališču.
b) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v Poljčane. V križišču nadaljujemo desno v smeri Zgornjih Poljčan nekaj sto metrov, kjer v središču naselja parkiramo, primerno mesto je parkirni prostor ob pokopališču.

Opis poti:

Po kratkem ogledu središča naselja Zgornje Poljčane nadaljujemo preko potoka Bela ob župnišču nekoliko navzgor po cesti. Levo ob poti dosežemo vhod v cerkev, na fasadi tudi relief dveh Rimljanov. Po ogledu nadaljujemo levo v smeri naselja Podboč po asfaltni povezavi, tudi Formilska kolesarska pot. Kmalu dosežemo prijetno, manjše naselje Podboč in levo ob poti drevo Černogova tisa in s strani domačinov obnovljen vodnjak.
Nadaljujemo desno po cesti navzgor, sedaj vstopimo tudi v krajinski park Boč & Plešivec. Asfaltna podlaga preide v gozdno cesto. Pogled levo je tudi pogled nižje na okolico Poljčan in strugo poplavne reke Dravinje med polji in travniki. Cesta preide v gozd in kmalu dosežemo travnato planjavo, kjer se cesta položi.
Na travnati planjavi je desno manjše skladišče z njivo in levo vinogradi. Ponovno nadaljujemo skozi gozd in cesta se prijetno vije levo, desno... Na koncu ravnega dela nadaljujemo desno navzgor po gozdni cesti, medtem ko se ostro z leve priključi pot iz Studenic...
Sledimo gozdni cesti in na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo desno, levo vodi cesta v smeri Makol. V nadaljevanju desno ob cesti dosežemo brunarico lovcev LD Poljčane na Golniku.
Nadaljujemo po cesti, ki se za nekaj metrov izravna. Po kratki ravnini nadaljujemo v vzponu in kmalu dosežemo križišče, na katerem nadaljujemo levo na ožjo gozdno cesto, desno se nadaljuje pot proti stolpu na Boču. Po ožji gozdni cesti med Kisovcem levo in Drevesnico desno kmalu dosežemo nekje 645 metrov visoki preval nad Formilo. Nadaljujemo navzdol, Formila je že desno od nas v vidnem polju, z leve se kmalu priključi označena planinska pot iz Makol.
Formila je dosežena in sledi še kratek podaljšek do razpotja, levo za partizansko bolnico, Gaveza, Grilovo kapelo, Plešivec...in desno za planinski dom na Boču. Razpotje je tudi stik s Štajersko - zagorsko oziroma ,,B,, - Bratsko potjo.
Na razpotju nadaljujemo levo po gozdni cesti in po dobrih sto metrih levo nekoliko pod traso ceste dosežemo cilj poti. Še vedno je dobro skrita čeprav leži neposredno ob cesti. Lesena tablica z napisom je na deblu, ampak žal tudi večkrat odstranjena, zbita na tla in podobno.
Celotna trasa opisane poti je primerna in idealna tudi za gorsko kolo.

zemljevid poti
Ob poti: Formila na Boču (624m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Grilova kapela na Boču, Dom na Boču, Plešivec
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu1 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu2 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu3 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu4 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu5 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu6 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu7 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu8 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu9 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu10 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu11 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu12 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu13 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu14 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu15 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu16 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu17 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu18 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu19 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu20 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu21 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu22 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu23 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu24 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu25 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu26 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu27 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu28 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu29 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu30 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu31 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu32 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu33 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu34 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu35 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu36 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu37 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu38 Zgornje Poljčane - partizanska_bolnica_na_formili_bocu39
Diskusija o izletu Zgornje Poljčane - Partizanska bolnica na Formili/Boču (po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki