Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Visoke Ture / Grosses Reisseck / Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck

Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck

Natisni
Izhodišče: Zgornja postaja gorske železnice (2245 m)
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 740 m
Višinska razlika po poti: 750 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: matjaz84
Ogledov: 12.030
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 15
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Iz Slovenije se najprej peljemo do Beljaka / Villach, naprej do Spittala in nato proti Lienzu. Že po nekaj kilometrih pred krajem Möllbrucke zavijemo desno na cesto proti Grossglocknerju in Mallnitzu. Kmalu pripeljemo do spodnjega jezera hidroelektrarne Reisseck, ki je na levi in takoj v kraj Kolbnitz (Unterkolbnitz), kjer nas zelene oznake usmerijo desno za Reisseck Bergbahnen. Peljemo se nato še nekaj ovinkom skozi omenjen kraj in pridemo do parkirišča pri spodnji postaji gorske železnice, ki nas zapelje do izhodišča.
Opis poti:
Pri zgornji postaji gorske železnice najprej sledimo ozki cesti in že po nekaj metrih zagledamo prve rumene smerokaze, ki kažejo desno proti Hohe Leierju in Hochkedlu, ter koči Reisseckhutte, ki jo vidimo tik pod betonskim zapornim jezom. Če ne želimo do koče (10 min), pot nadaljujemo po ozki cesti, kjer pridemo do table z oznakami ki nas levo usmerijo na sprehajalno pot in Reisseck. Tukaj se pridruži tudi pot od koče. Naprej sledimo markacijam po deloma skalnem širokem hrbtu, posejanem s številnimi kamnitimi možici in levo spodaj opazimo zgornje zajezitveno jezero, bliže kateremu se pot nato nekoliko spusti. Nad obalo jezera prečimo pobočje in pridemo do strmine pod sedlom Riekentörl. Tukaj se pot v ovinkih vzpenja preko manjših skalnih skokov, če pa smo na poti, ko je v gorah še kaj snega prečkamo tudi številne potočke in tik pod sedlom nekaj snežišč (če so že manjša jih brez težav obidemo). Ko prispemo do sedla se nam proti vzhodu odpre pogled na široko dolino s številnimi jezeri in vencem gora nad njimi, ter prvi pogled na naš cilj, ki s severa kuka preko pobočja pred njim. Tukaj nas smerokaz z belo tablo usmeri desno. Že po nekaj metrih pa moramo biti pozorni na bel napis na kamnu (Reisseck) in markacije, ki pot vodijo na levo preko skalnega pobočja, kajti bolj shojena je direktno vzpenjajoča se nemarkirana steza, ki gre na Radleck (2802). Hodimo ves čas zahodno pod grebenom med Radleckom in Reisseckom, pot pa je dobro speljana preko velikih kamnov, ki so ponekod zloženi v pragove in stopnice za lažjo hojo. Tudi tukaj lahko srečamo strma snežišča, ki jih moramo prečiti in pazimo da ne zdrsnemo oziroma, da se nam noga ne udre v kakšno luknjo med skalovjem. Po nekaj več kot eni uri hoje od izhodišča dosežemo ozko sedlo Kalte Herberg-Scharte, preko katerega proti vzhodu strmo spodaj zagledamo krnico z jezerom in odvisno od letnega časa, tudi veliko snežišče nad njim. Od tam se na sedlo pridruži že na videz manj shojena pot iz doline Malta preko koče Zottachutte. Zdaj se vzpnemo v vršno piramido Reissecka. Ves čas hodimo preko skalnih pragov po od začetka tudi nekoliko bliže manjšemu prepadu nad prej omenjenim snežiščem, ki pa se mu ne približamo, če ne stopimo nekoliko s poti. Strmina je tukaj precejšnja, zato napredujemo počasneje kot prejšnji del poti. Ker hodimo preko skal, ki so bolj ali manj na svojem mestu med hojo previdno stopamo, da se nam kamni ne odmaknejo in, da ji ne prožimo proti planincem za nami, ker vzpon poteka bolj ali manj naravnost navzgor. Po slabi uri dosežemo vrh s križem. Tukaj nas na kovinski škatli z vpisno knjigo preseneti napis, Grosses Reisseck 2985 m. (na zemljevidih in oznakah spodaj je napisano 2965m).
zemljevid poti - Grosses Reisseck
Ob poti: Reisseckhutte (2287m), Riekentörl (2560m), Kalte Herberg-Scharte (2712m)
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck1
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck2
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck3
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck4
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck5
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck6
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck7
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck8
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck9
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck10
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck11
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck12
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck13
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck14
Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck15
Diskusija o izletu Zgornja postaja gorske železnice - Grosses Reisseck
JORDAN5. 10. 2011
31.09.2011 sva se s prijateljico povzpela na Grosses Reisseck - 2965m.Cena povratne vozovnice za Reisseck Bergbahn je 18,50€ na osebo.Ob nakupu povratne vozovnice je potrebno prodajalki povedati kdaj se vračaš,ker železnica ni krožna in sprejme omejeno število potnikov ter tako dobiš karto za točno določen povratek.Vreme brez oblačka in tudi brez vetra.Tura je primerna za vsakogar tudi če ne gre na vrh Reissecka se lahko sprehaja ob akumolacijskih jezerih le vzpon po vršnem grebenu je malo izpostavljen.
serznoz26. 09. 2018
Žičnico oz. v nadaljevanju tunel prenavljajo in opisano izhodišče poti ni uporabno. Dostop na cilj je možen iz Reissecka po dolini Geißrücken preko Zandlacher Hütte ali iz Lendorfa po dolini preko Kohlmaier Hütte.
jax26. 09. 2018
Kolikor vem, je niti ne prenavljajo, pač pa jo bojo celo opustili za prevoz potnikov. Žalostno, ampak se take stvari dogajajo tudi v Avstriji ...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki