Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Karnijske AlpeRifugio Grauzaria / Val Aupa - Rifugio Grauzaria
  

Val Aupa - Rifugio Grauzaria

 
Izhodišče: Val Aupa (720 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,47643°N / 13,18512°E
Cilj: Rifugio Grauzaria (1250 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: delno zahtevno
Višinska razlika: 530 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Pi_is_exactly_3
Ogledov: 300
Ocena: 1 glasov
Število slik: 62
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

Dostop za avtom po gorenjski avtocesti, na izvoz Jesenice zahod, mimo Kranjske gore v Italijo, skozi Trbiž do kraja Tablja, po it. Pontebba.

V Tablji se pelje skozi center (po cesti Via Macroni) in čez most potoka Pontebbana. Takoj za mostom se zavije DESNO (na Via Zardini) in takoj za podhodom pod železniško progo LEVO. Nato se sledi cesti in se drži LEVO oz. naravnost ter se kmalu opazi oznake za Val Aupa in oznako za konec mesta Pontebba. Od te oznake se nato po cesti pelje še 14,4 km po asfaltirani cesti (mimo kraja Studena Alta, prelaza Cereschiatis, mimo oznak za kraj Saps in nato kmalu za Bevorchians).

Nato se dve cesti v razmaku nekaj metrov odcepita desno. Potrebno je slediti drugi cesti, ki se desno odcepi ZA mostom (fotografija tega mesta je priložena k opisu). Oznake so vidne šele, ko se zavije desno na cesto in tu se že na začetku ceste opazi tablo za Rif. Grauzaria, sentiero n. 437 (tabla v poudarjeni rjavi barvi). Cesti se sledi nekaj ovinkov višje skozi borov gozd, kjer se parkira na ustreznem mestu.

Možnost 2: V kraju Možac (it. Moggio Udinese) v Italiji se zavije za Aupasko dolino (it. Val Aupa) in sledi cesti mimo vasi Dordolla, za katero se čez približno kilometer dve cesti odcepita levo v pobočje (med njima je most; gl. slike). Prvi cesti se sledi nekaj ovinkov višje skozi borov gozd, kjer se parkira na ustreznem mestu.

Opis poti:

Vzpon se prične na zgornjem delu parkirišča, ki ga zaključi strm ovinek v desno. Tu se nekaj korakov še povzpnemo po asfaltirani cesti, nato pa po oznakah zavijemo levo na pešpot. Pešpot se kmalu razcepi, poti pa v naslednjih minutah sledimo dvakrat desno do širšega kolovoza, ki mu sledimo navzgor. Kmalu se desno odcepi naša pot 437, pozoren pohodnik pa bo tu na kamnu opazil tudi številko 1. Sledimo poti 437, kmalu je novo razpotje, kjer se levo odcepi pot proti vasi Grauzaria (paese Grauzaria) in mostu Dordolla (ponte Dordolla). Mi tu še vedno nadaljujemo desno in se vzpenjamo po poti, ki brez večjih ovinkov ali serpentin poteka proti zahodu. Borov gozd kmalu v celoti zamenja bukov gozd. V nadaljevanju prečimo studenec, ampak ker ta teče po blatnih tleh, tu ni mogoče natočiti vode. Vzpon po poti skozi gozd nas pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno (levo je spet pot do vasi Dordolla in Grauzaria) in mimo nad opuščeno planino Flop (it.: Malga Flop).

Panoramske table ob poti, po fotografijah iz 1941, prikazujejo nekdanje življenje na tej planini, na kateri so zdaj le še ruševinasti ostanki zidov nekdanjih stanov, pašnike pa počasi krči in zarašča gozd.

Za planino sprva pot še poteka po gozdu, nato pa se pri slabše vidnih oznakah za kočo, do katere je še 30 minut, svet odpre. Pohodniku se tu pokaže mogočna stena in glava gore Cima della Sfinge (1847 m) in desno proti zahodu še Cima dai Gjai (1916 m). Med tema dvema gorama poteka strma a označena pot do sedla Portonat. Levo se že takoj ob gozdni meji odcepi pot za bivak Feruglio, mi pa nadaljujemo po lahki poti proti zahodu. Do koče se prečka še več hudourniških strug. V zadnjem klancu kakšnih 30 do 50 metrov pod kočo in ob zadnji izmed hudourniških strug se levo odcepi pot za sedlo Portonat (1860 m). Koča Rifugio Grauzaria je odprta v poletnem času, v njej je mogoče prespati. Ob koči je tudi pitna voda.

Opis in fotografije so iz junija 2019.

Ob poti: Malga Flop (980m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Creta Grauzaria
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Val Aupa - rifugio_grauzaria1 Val Aupa - rifugio_grauzaria2 Val Aupa - rifugio_grauzaria3 Val Aupa - rifugio_grauzaria4 Val Aupa - rifugio_grauzaria5 Val Aupa - rifugio_grauzaria6 Val Aupa - rifugio_grauzaria7 Val Aupa - rifugio_grauzaria8 Val Aupa - rifugio_grauzaria9 Val Aupa - rifugio_grauzaria10 Val Aupa - rifugio_grauzaria11 Val Aupa - rifugio_grauzaria12 Val Aupa - rifugio_grauzaria13 Val Aupa - rifugio_grauzaria14 Val Aupa - rifugio_grauzaria15 Val Aupa - rifugio_grauzaria16 Val Aupa - rifugio_grauzaria17 Val Aupa - rifugio_grauzaria18 Val Aupa - rifugio_grauzaria19 Val Aupa - rifugio_grauzaria20 Val Aupa - rifugio_grauzaria21 Val Aupa - rifugio_grauzaria22 Val Aupa - rifugio_grauzaria23 Val Aupa - rifugio_grauzaria24 Val Aupa - rifugio_grauzaria25 Val Aupa - rifugio_grauzaria26 Val Aupa - rifugio_grauzaria27 Val Aupa - rifugio_grauzaria28 Val Aupa - rifugio_grauzaria29 Val Aupa - rifugio_grauzaria30 Val Aupa - rifugio_grauzaria31 Val Aupa - rifugio_grauzaria32 Val Aupa - rifugio_grauzaria33 Val Aupa - rifugio_grauzaria34 Val Aupa - rifugio_grauzaria35 Val Aupa - rifugio_grauzaria36 Val Aupa - rifugio_grauzaria37 Val Aupa - rifugio_grauzaria38 Val Aupa - rifugio_grauzaria39 Val Aupa - rifugio_grauzaria40 Val Aupa - rifugio_grauzaria41 Val Aupa - rifugio_grauzaria42 Val Aupa - rifugio_grauzaria43 Val Aupa - rifugio_grauzaria44 Val Aupa - rifugio_grauzaria45 Val Aupa - rifugio_grauzaria46 Val Aupa - rifugio_grauzaria47 Val Aupa - rifugio_grauzaria48 Val Aupa - rifugio_grauzaria49 Val Aupa - rifugio_grauzaria50 Val Aupa - rifugio_grauzaria51 Val Aupa - rifugio_grauzaria52 Val Aupa - rifugio_grauzaria53 Val Aupa - rifugio_grauzaria54 Val Aupa - rifugio_grauzaria55 Val Aupa - rifugio_grauzaria56 Val Aupa - rifugio_grauzaria57 Val Aupa - rifugio_grauzaria58 Val Aupa - rifugio_grauzaria59 Val Aupa - rifugio_grauzaria60 Val Aupa - rifugio_grauzaria61 Val Aupa - rifugio_grauzaria62
Diskusija o izletu Val Aupa - Rifugio Grauzaria ()
turbo     
20.8.2019
Precej lepša in udobnejša pot do izhodišča je skozi Možac (Moggio Udinese)
Pi_is_exactly_3     
20.8.2019
Turbo hvala za komentar! Bom danes popoldne administratorju poslal dopolnitev opisa glede dostopa z avtom tudi s te strani... mežikanje
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki