Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Krške Alpe Eisenhut / Turracher Höhe - Eisenhut
  

Turracher Höhe - Eisenhut

 
Izhodišče: Turracher Höhe (1763 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,9146°N / 13,8749°E
Cilj: Eisenhut (2441 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 678 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 201
Ocena: 1 glasov
Število slik: 116
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Preko MP Ljubelj se zapeljemo v Avstrijo, nato pa sledimo cesti proti Celovcu / Klagenfurt. V Celovcu na vseh križiščih nadaljujemo naravnost, ko pa glavna cesta zavije izrazito v desno, pa jo le malo naprej zapustimo in nadaljujemo levo v smeri proti krajem Dhovše pri Celovcu / Lendorf in Trg na Koroškem / Feldkirchen in Kärnten. Ko prispemo do avtocestnega priključka gremo levo v smeri kraja Trg na Koroškem, ko prispemo do omenjenega kraja pa v nadaljevanju sledimo oznakam za alpski prelaz Turracher Höhe. Po približno 90 km od MP Ljubelj prispemo na omenjeni prelaz, s katerega se spustimo do parkirišča št. 1. kjer parkiramo.
b) Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa se po avtocesti peljemo do avtocestnega križišča, od koder nadaljujemo proti Špitalu ob Dravi / Spittal an der Drau ter z vožnjo nadaljujemo po avtocesti A10. Avtocesto A10 hitro zapustimo ter zapeljemo na izvoz za Osojsko jezero / Ossiacher See, na bližnjem krožišču pa izberemo tretji izvoz (če ne bi bilo krožišča bi šli levo) ter se v nadaljevanju peljemo po Millstätter Strasse. Po omenjeni cesti se peljemo do kraja Radenče / Radenthein, kjer zavijemo desno v smeri naselja Bad Kleinkirchheim. V nadaljevanju se peljemo skozi omenjeni kraj, nekaj kilometrov naprej, v naselju Patergassen pa zavijemo levo v smeri alpskega prelaza in smučišča Turracher Höhe. Ko prispemo do omenjenega prelaza sledi še krajši spust do parkirišča št. 1, kjer parkiramo. Od MP Karavanke do izhodišča je približno 78 km.

Opis poti:

S parkirišča najprej previdno prečimo glavno cesto, nato pa se sprehodimo do Hotela Hochschober, za katerim nadaljujemo po makadamski cesti v smeri jezera Schwarzsee, vrha Eisenhut in drugih vrhov. Sprva se nam s poti odpre lep pogled na jezero Turrachsee, nato pa se od jezera postopoma oddaljimo. Kmalu prispemo do turističnega naselja Meizeit Hüttendorf, kjer se nam odpre še zadnji pogled na jezero Turrachsee in kjer se pot razcepi.
V desno se odcepi pot proti jezeru Grünsee, mi pa nadaljujemo naravnost proti vrhovoma Eisenhut in Schoberrigel in jezeru Schwarzsee, na naslednjem križišču pa gremo rahlo levo proti vrhu Eisenhut (rahlo desno Schoberrigel in Eisenhut čez omenjeni vrh).
Sledi krajši vzpon po makadamski cesti in prispemo do nekdanjega hotela, ki se nahaja ob jugozahodnem delu jezera Schwarzsee, mi pa se v rahlem spustu spustimo do severne obale jezera.
Od jezera nadaljujemo po markirani cesti, ki ji še naprej sledimo v smeri vrha Eisenhut. Po cesti, ki nas večinoma vodi ob lepih razgledih, le občasno skozi krajši pas gozda, se večinoma lahkotno spuščamo, za prečenjem nekoliko večjega potoka pa se cesta obrne proti severu, kjer že prispemo na spodnji del planine Gesgeralm. Le nekaj 10 korakov naprej, za prečenjem pašne ograje pa zapustimo cesto in nadaljujemo desno, prečno čez strmejše pobočje. Po krajšem vzponu hitro prispemo do manjše koče, mi pa se po nekoliko blatni in prehodno bolj zaraščeni poti vzpnemo do zgornjega dela planine, kjer na desni strani stoji še ena koča.
Še pred kočo, iz križišča nadaljujemo po rahlo levi cesti, ki se prične prečno vzpenjati. Po nekaj minutah hoje po slabši cesti le to zapustimo in nadaljujemo desno v smeri markirane poti. Markirana pot nas vodi mimo izvira s starejšim koritom, nato pa pri označenem razpotju na Engeleriegel, kjer je tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo in žigom, prečkamo cesto, katero smo pred kratkim zapustili.
Nadaljujemo naravnost proti vrhu Eisenhut (desno Gruft in Schoberriegel) ter se še kratek čas vzpenjamo, nato pa pot preide na drugo stran stranskega grebena, kjer se položi, mi pa na označenem delu prečimo žičnato ograjo. Sledi lahkoten prečen spust po nekoliko težje sledljivi stezici. Ko dosežemo bližnji gozd steza postane razločnejša, spust pa se nadaljuje. Nižje se gozd razredči, pot pa preči nekaj potočkov, na nekaj mestih pa se steza ponovno izgubi, mi pa pazljivo sledimo markacijam. V zmernem spustu, nato v nekaj minutah dosežemo dve koči na planini Gillendorferalm.
Od koč se sprehodimo do planinskih smernih tabel ter nadaljujemo v smeri sedla Rapitzsattel in vrha Eisenhut. Sprva hodimo po zložni travnati poti, ki na drugi strani planine preide v gozd. Skozi gozd se zložno do zmerno vzpenjamo, nekoliko naprej pa prečimo nekaj potočkov, za katerimi stopimo na kolovoz, po njem pa nadaljujemo prečno proti levi. Nekoliko naprej prečimo še en potoček, nato pa se vzpnemo do naslednjega pašnika, kjer stoji krmilnica za živali, mi pa jo obidemo po desni strani in se še naprej prečno vzpenjamo. Pot naprej nas vodi še skozi zadnji strnjen pas gozda, nato pa se ob vse lepših razgledih vzpnemo do mesta, kjer se nam z leve priključi še pot iz vasice Turrach.
Nadaljujemo desno po vse slabšem kolovozu, z njega pa gremo kmalu rahlo levo (še naprej po kolovozu Lattersteig, Lattersteighöhe in Bretthöhe) ter se v nadaljevanju pričnemo vzpenjati po manjši dolinici, po kateri teče studenček. Sledi vzpon po zahodnih travnatih pobočjih, po katerih se po komaj vidni stezici vzpnemo do sedla Rapitzsattel, kjer je označeno razpotje.
S sedla nadaljujemo levo proti vrhovoma Eisenhut in Wintertalernock (naravnost Flattnitz, desno Lattersteighöhe), pot, ki poteka po grebenu, oz. nekoliko levo od njega pa se razcepi.
Rahlo v desno vodi pot na Wintertalernock in Eisenhut preko vrha Strassburger Spitz, mi pa nadaljujemo rahlo levo proti Eisenhutu.
Sledi prečni vzpon preko razglednega travnatega pobočja, nato pa prečimo krajše melišče, preko katerega je v začetku poletja pot še nekoliko slabše uhojena. Sledi prečenje še dveh potočkov, nato pa nekaj časa nadaljujemo ob žičnati ograji, nam pa se odpirajo razgledi, ki sežejo do Visokih Tur, ob pogledu nazaj pa se nam z vsakim korakom odpre lepši pogled na Julijce. Ograja se kmalu konča, pred nami pa se nam odpre lep pogled proti vršni glavi Eisenhuta. Ko se po nekaj nadaljnjih minutah vzpnemo na manjše sedelce, se nam z desne priključi pot, ki vodi preko vrha Strassburger Spitz.
Nadaljujemo naravnost, kjer gremo mimo napajališča, za tem pa se pričnemo strmeje vzpenjati proti najvišjemu vrhu Krških Alp. Sledi dobrih 20 minut vzpona ob robu južnega grebena in dosežemo 2441 metrov visok vrh.
Turracher Höhe - Schwarzsee 0:25, Schwarzsee - Gesgeralm 0:50, Gesgeralm - Gillendorferalm 1:00, Gillendorferalm - Rapitzsattel 1:40, Rapitzsattel - Eisenhut 1:20.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (junij).

Ob poti: Hotel Hochschober (1763m), Meizeit Hüttendorf (1785m), Schwarzsee (pri Turracher Höhe) (1841m), Gesgeralm (1813m), Engeleriegel (1920m), Gillendorferalm (1750m), Rapitzsattel (2088m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Turracher Höhe - eisenhut1 Turracher Höhe - eisenhut2 Turracher Höhe - eisenhut3 Turracher Höhe - eisenhut4 Turracher Höhe - eisenhut5 Turracher Höhe - eisenhut6 Turracher Höhe - eisenhut7 Turracher Höhe - eisenhut8 Turracher Höhe - eisenhut9 Turracher Höhe - eisenhut10 Turracher Höhe - eisenhut11 Turracher Höhe - eisenhut12 Turracher Höhe - eisenhut13 Turracher Höhe - eisenhut14 Turracher Höhe - eisenhut15 Turracher Höhe - eisenhut16 Turracher Höhe - eisenhut17 Turracher Höhe - eisenhut18 Turracher Höhe - eisenhut19 Turracher Höhe - eisenhut20 Turracher Höhe - eisenhut21 Turracher Höhe - eisenhut22 Turracher Höhe - eisenhut23 Turracher Höhe - eisenhut24 Turracher Höhe - eisenhut25 Turracher Höhe - eisenhut26 Turracher Höhe - eisenhut27 Turracher Höhe - eisenhut28 Turracher Höhe - eisenhut29 Turracher Höhe - eisenhut30 Turracher Höhe - eisenhut31 Turracher Höhe - eisenhut32 Turracher Höhe - eisenhut33 Turracher Höhe - eisenhut34 Turracher Höhe - eisenhut35 Turracher Höhe - eisenhut36 Turracher Höhe - eisenhut37 Turracher Höhe - eisenhut38 Turracher Höhe - eisenhut39 Turracher Höhe - eisenhut40 Turracher Höhe - eisenhut41 Turracher Höhe - eisenhut42 Turracher Höhe - eisenhut43 Turracher Höhe - eisenhut44 Turracher Höhe - eisenhut45 Turracher Höhe - eisenhut46 Turracher Höhe - eisenhut47 Turracher Höhe - eisenhut48 Turracher Höhe - eisenhut49 Turracher Höhe - eisenhut50 Turracher Höhe - eisenhut51 Turracher Höhe - eisenhut52 Turracher Höhe - eisenhut53 Turracher Höhe - eisenhut54 Turracher Höhe - eisenhut55 Turracher Höhe - eisenhut56 Turracher Höhe - eisenhut57 Turracher Höhe - eisenhut58 Turracher Höhe - eisenhut59 Turracher Höhe - eisenhut60 Turracher Höhe - eisenhut61 Turracher Höhe - eisenhut62 Turracher Höhe - eisenhut63 Turracher Höhe - eisenhut64 Turracher Höhe - eisenhut65 Turracher Höhe - eisenhut66 Turracher Höhe - eisenhut67 Turracher Höhe - eisenhut68 Turracher Höhe - eisenhut69 Turracher Höhe - eisenhut70 Turracher Höhe - eisenhut71 Turracher Höhe - eisenhut72 Turracher Höhe - eisenhut73 Turracher Höhe - eisenhut74 Turracher Höhe - eisenhut75 Turracher Höhe - eisenhut76 Turracher Höhe - eisenhut77 Turracher Höhe - eisenhut78 Turracher Höhe - eisenhut79 Turracher Höhe - eisenhut80 Turracher Höhe - eisenhut81 Turracher Höhe - eisenhut82 Turracher Höhe - eisenhut83 Turracher Höhe - eisenhut84 Turracher Höhe - eisenhut85 Turracher Höhe - eisenhut86 Turracher Höhe - eisenhut87 Turracher Höhe - eisenhut88 Turracher Höhe - eisenhut89 Turracher Höhe - eisenhut90 Turracher Höhe - eisenhut91 Turracher Höhe - eisenhut92 Turracher Höhe - eisenhut93 Turracher Höhe - eisenhut94 Turracher Höhe - eisenhut95 Turracher Höhe - eisenhut96 Turracher Höhe - eisenhut97 Turracher Höhe - eisenhut98 Turracher Höhe - eisenhut99 Turracher Höhe - eisenhut100 Turracher Höhe - eisenhut101 Turracher Höhe - eisenhut102 Turracher Höhe - eisenhut103 Turracher Höhe - eisenhut104 Turracher Höhe - eisenhut105 Turracher Höhe - eisenhut106 Turracher Höhe - eisenhut107 Turracher Höhe - eisenhut108 Turracher Höhe - eisenhut109 Turracher Höhe - eisenhut110 Turracher Höhe - eisenhut111 Turracher Höhe - eisenhut112 Turracher Höhe - eisenhut113 Turracher Höhe - eisenhut114 Turracher Höhe - eisenhut115 Turracher Höhe - eisenhut116
Diskusija o izletu Turracher Höhe - Eisenhut ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki