Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankePartizanska bolnica na Formili/Boču / Studenice - Partizanska bolnica na Formili/Boču
  

Studenice - Partizanska bolnica na Formili/Boču (po cesti in planinski poti iz Makol)

 
Izhodišče: Studenice (260 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2999°N / 15,613°E
Cilj: Partizanska bolnica na Formili/Boču (630 m)
Ime poti: po cesti in planinski poti iz Makol
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 370 m
Višinska razlika po poti: 470 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 1653
Ocena: 2 glasov
Število slik: 37
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:

a) Iz smeri Maribora avtocesto zapustimo v Slovenski Bistrici, kjer nas table usmerijo v Poljčane. V centru zavijemo levo v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
b) Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustimo v Slovenskih Konjicah in se preko Žič, Loč in Zbelovega pripeljemo v center Poljčan. V centru zavijemo desno v smeri Studenic in po nekje treh kilometrih dosežemo Studenice, kjer nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.
c) Iz smeri Ptuja, Kidričevega preko Ptujske gore, Majšperka in Makol pripeljemo v Studenice, kjer nadaljujemo levo preko mostu čez reko Dravinjo v osrednji del naselja. Pred samostanskim kompleksom varno parkiramo.

Opis poti:

Po kratkem ogledu osrednjega dela Studenic, nadaljujemo levo od samostanskega kompleksa ob župnišču. V prehodu/podhodu med župniščem in društvom vinogradnikov Sv. Martin Studenice nadaljujemo navzgor po kolovozu ob kamnitem obzidju in nunskem pokopališču. Kmalu dosežemo izvir(e) Toplega studeniškega potoka, ki so levo od poti in po ozki brvi prečimo potok. Nadaljujemo navzgor, sedaj po stari rimski cesti, ki je skozi dolga stoletja ohranila še prvinsko obliko osnovne poti višje v Boč. Ob izhodu na gozdno cesto zavijemo levo, desno vodi cesta v naselje Podboč oziroma Zgornje Poljčane.
Sledimo gozdni cesti in levo ob poti je odcep za lovsko kočo LD Poljčane, mi pa nadaljujemo naravnost. Na prvem večjem križišču/razpotju nadaljujemo naravnost oziroma levo, desno vodi pot po cesti na Formilo, stolp na Boču... V križišču desno je orientir, manjše opuščeno betonirano gozdarsko skladišče. Nadaljujemo po cesti, levo ob poti je manjši delno zapuščen lesen objekt pod cesto in nekoliko dalje tudi levo razgledišče na nižji svet in proti Pohorju...
V nadaljevanju kmalu dosežemo razpotje in planinsko pot iz Makol. S smernimi tablami ni označeno in nadaljujemo ostro desno navzgor, sedaj po gozdni planinski poti, ki je zgledno označena z markacijami. Desno ob poti bo kmalu železna lovska preža, v nadaljevanju se pot nekoliko položi na vmesnem grebenu pod Kisovcem. Desno od poti je še ena, tokrat lesena lovska preža in kmalu gremo navzdol po pred nekaj leti posekanem gozdnem delu. V nadaljevanju desno na bolj široko gozdno cesto in tudi že praktično sestop na Formilo.
Formila vmesna točka je dosežena in sledi še kratek podaljšek do razpotja, levo za partizansko bolnico, Gaveza, Grilovo kapelo, Plešivec...in desno za planinski dom na Boču. Razpotje je tudi stik s Štajersko - zagorsko oziroma ,,B,, - Bratsko potjo.
Z razpotja nadaljujemo levo po gozdni cesti in po dobrih sto metrih levo nekoliko pod traso ceste dosežemo cilj poti. Še vedno je dobro skrita čeprav leži neposredno ob cesti. Lesena tablica z napisom je na deblu, ampak žal tudi večkrat odstranjena, zbita na tla in podobno.
Pot meri v dolžino okoli 5800 metrov, 470 pozitivnih višinskih metrov in 50 negativnih višinskih metrov.

zemljevid poti
Ob poti: Studeniški grad (315m), Izvir Toplega (Studeniškega) potoka (295m), Formila na Boču (624m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Grilova kapela na Boču (45 min), Dom na Boču (45 min), Plešivec (45 min)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu1 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu2 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu3 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu4 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu5 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu6 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu7 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu8 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu9 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu10 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu11 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu12 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu13 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu14 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu15 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu16 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu17 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu18 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu19 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu20 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu21 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu22 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu23 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu24 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu25 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu26 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu27 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu28 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu29 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu30 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu31 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu32 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu33 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu34 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu35 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu36 Studenice - partizanska_bolnica_na_formili_bocu37
Diskusija o izletu Studenice - Partizanska bolnica na Formili/Boču (po cesti in planinski poti iz Makol)
bruny     
27.9.2014
Po zgoraj opisani poti danes nekoliko bolj konkretno v severovzhodni del Boča. Bila je del aktivnosti in vsekakor pravi uvod...Ob koncu tudi zaključek.
bruny     
25.1.2015
Po opisani poti danes višje v svet Boča, danes predvsem Plešivca...Snežna meja je bila na višini okoli 600 metrov...Ta pot doseže v najvišji točki okoli 700 metrov, to je nekje slika št. 28 in pot je bila tam prijetno zasnežena...V nadaljevanju seveda še nekoliko bolj zimski vtis...
bruny     
1.10.2016
Po opisani trasi popoldan v rahlo jesenskih barvah...Povratek čez Staro Drevesnico/vzhodna oziroma leva pot...Ja, nasmehprijetno je bilo...Strava/Boč v krožni kombinaciji čez Formilo,01.10.2016Lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki