Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Strma Reber - Bezgarska planina

Natisni
Izhodišče: Strma Reber (993 m)
Širina/Dolžina: 45,5545°N 14,7274°E
Čas hoje: 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: -98 m
Višinska razlika po poti: 5 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 804
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 7
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Od prelaza sledi še kratek spust, nato pa prispemo na večje parkirišče, kjer na levi strani opazimo tudi zemljevid Kočevske planinske poti in planinske smerne table za Firstov rep in Cerk. Od križišča, kjer zapustimo glavno cesto Ribnica - Kočevje je približno 30 km, razmeroma lepe asfaltne ceste.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Od prelaza sledi še kratek spust, nato pa prispemo na večje parkirišče, kjer na levi strani opazimo tudi zemljevid Kočevske planinske poti in planinske smerne table za Firstov rep in Cerk. Od križišča, kjer zapustimo glavno cesto Kočevje - Petrina je približno 18 km asfaltne ceste.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. V nadaljevanju se peljemo po sprva rahlo ovinkasti, višje pa serpentinasti cesti, ki nas po devetnajstih označenih serpentinah pripelje do križišča, ki se nahaja le nekaj 100 m pred prelazom Strma Reber. Ob križišču je veliko makadamsko parkirišče na obeh straneh ceste, "hiška", v kateri je pesek za posipanje (pesek za potrebe vzdrževalcev cest), na njej pa zemljevid Kočevske planinske poti. Parkiramo na omenjenem parkirišču. Iz središča Osilnice do izhodišča je 8,5 km.
Opis poti:
Na nasprotni strani ceste kot je zemljevid Kočevske planinske poti, opazimo markiran kolovoz, ki najprej poteka vzporedno s cesto, ki se spušča proti Osilnici. Ko kolovoz preide v gozd, se cesti umakne bolj v desno, nato pa nas po nekaj minutah spusta pripelje iz gozda na rob Bezgarske planine. Tu nadaljujemo naravnost ter se mimo manjšega vrtička v minuti ali dveh nadaljnje hoje povzpnemo do večje lovske opazovalnice, v kateri je možno tudi prenočiti.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (avgust).
zemljevid poti - Bezgarska planina
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Loška stena, Firstov rep, Cerk
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Strma Reber - Bezgarska planina1
Strma Reber - Bezgarska planina2
Strma Reber - Bezgarska planina3
Strma Reber - Bezgarska planina4
Strma Reber - Bezgarska planina5
Strma Reber - Bezgarska planina6
Strma Reber - Bezgarska planina7
Diskusija o izletu Strma Reber - Bezgarska planina
Alenka Marinč3. 10. 2023 12:06:57
Ker se po tako kratki hoji komaj ogrejemo, predlagam nadaljevanje po Kočevski planinski poti v smeri Taborske stene, kjer je spominsko obeležje žrtvam fašističnega režima. Ljubitelje dolgih tur pa tam čaka že nov izziv: najlažji in najkrajši pristop na Goteniški Snežnik.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki