Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Jadranski otoki / Obzova / Stara Baška - Obzova (čez Malo Brestovico)

Stara Baška - Obzova (čez Malo Brestovico)

Natisni
Izhodišče: Stara Baška (45 m)
Širina/Dolžina: 44,9614°N 14,6847°E
Ime poti: čez Malo Brestovico
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 523 m
Višinska razlika po poti: 565 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 5.518
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 42
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Rupa - Reka / Rijeka ali Zagreb - Reka / Rijeka se peljemo proti Reki, od tam pa sledimo oznakam za otok Krk. Ko se avtocesta oz. v zadnjem delu hitra cesta konča, se spustimo do Krčkega mosta (cestnina 35 kun - marec 2014), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti krajem Omišalj, Njivice, Malinska, Krk, Punat in Baška. Pri kraju Punat zapustimo cesto, ki vodi proti Baški in iz krožišča nadaljujemo desno v smeri izvoza Punat in Stara Baška. V nadaljevanju se peljemo skozi Punat, za krajem pa se cesta najprej vzpenja, nato pa se prične spuščati proti kampu Škrila. Od kampa se cesta najprej vzpne do avtobusnega obračališča, nato pa še do kraja Stara Baška. Na začetku Stare Baške, le malo za penzionom Stanka pa opazimo planinske smerne table za Obzovo in Veli vrh. Tu je tudi uradni začetek poti, a ker v bližini ni urejenih parkirnih mest za pohodnike moramo parkirati že prej, najbolje v bližini kampa Škrila ali pa se z avtom odpeljemo še naprej od Stare Baške in nato parkiramo na velikem urejenem parkirišču. Če parkiramo pri kampu Šrkila nam pot podaljša za dobrih 10 minut če pa na urejenem parkirišču na koncu Stare Baške pa za približno 20 minut.
Opis poti:
Iz Stare Baške, kjer opazimo oznake za Obzovo se pot najprej prečno vzpne nad začetek naselja, nato pa nas vodi pod bližnjim daljnovodom. Ob lepih razgledih na plažo Škrila, Staro Baško, otoček Galun in otok Cres se vzpnemo stopnjo višje, kjer pot najprej zavije nekoliko desno in se prehodno položi. Sledi prečenje dolinice, kjer pot zavije levo, nato pa se prečno vzpne po strmem deloma gruščnatem in deloma zaraščenem melišču, ki spominja na visokogorje slovenskih gora. Ko se prečenje konča se pot postopoma položi in preide v bolj planotast svet, kjer se tudi postopoma oddalji od morja. Sledi lahkoten vzpon po precej kamnitem terenu mi pa razmeroma dobro označeni poti sledimo do razpotja Kanjine, ki se nahaja ob manjši kamniti ogradi.
Na kamnih opazimo oznake za razpotje Spuhotina in vrh Veli Hlam, ki nas usmerjajo rahlo desno, v smeri od koder smo prišli pa opazimo oznake za Staro Baško, levo pa ni nobenih oznak, le stare markacije ki vodijo proti vrhu Obzova in razpotju Mala Brestovica.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo ob kamniti ogradi po slabše uhojeni in slabo markirani poti. Nekoliko naprej nas pot pripelje v bolj travnato in deloma z grmički poraslo dolinico, po kateri se nekaj časa zložno vzpenjamo. Višje zapustimo dolinico, saj nas markacije povedejo levo na razgledno pobočje, nato pa pot zavije desno in se nadaljuje po razmeroma zložnem svetu. Na kamniti podlagi je steza komaj vidna, markacije pa redke, tako, da moramo ves čas pazljivo slediti starim oznakam. Višje prispemo do naslednjega kamnitega zidu katerega prečkamo na mestu, kjer je le ta podrt, preko podrtega dela pa nas vodijo tudi markacije, ki za zidom postanejo še bolj redke. Za zidom nadaljujemo levo ter pot nadaljujemo proti razpotju Mala Brestovica, kjer nadaljujemo desno. V nadaljevanju se vzpenjamo po nekoliko bolj strmi poti, kateri sledimo proti vrhu Obzove. Malo pod vrhom se priključimo še bolj uhojeni poti s prelaza Treskavac, mi pa nadaljujemo desno in v nekaj korakih dosežemo najvišji vrh otoka Krka, s katerega se nam odpre lep razgled.
V megli je orientacija večjega dela poti zelo težavna.
zemljevid poti - Obzova
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Stara Baška - Obzova1
Stara Baška - Obzova2
Stara Baška - Obzova3
Stara Baška - Obzova4
Stara Baška - Obzova5
Stara Baška - Obzova6
Stara Baška - Obzova7
Stara Baška - Obzova8
Stara Baška - Obzova9
Stara Baška - Obzova10
Stara Baška - Obzova11
Stara Baška - Obzova12
Stara Baška - Obzova13
Stara Baška - Obzova14
Stara Baška - Obzova15
Stara Baška - Obzova16
Stara Baška - Obzova17
Stara Baška - Obzova18
Stara Baška - Obzova19
Stara Baška - Obzova20
Stara Baška - Obzova21
Stara Baška - Obzova22
Stara Baška - Obzova23
Stara Baška - Obzova24
Stara Baška - Obzova25
Stara Baška - Obzova26
Stara Baška - Obzova27
Stara Baška - Obzova28
Stara Baška - Obzova29
Stara Baška - Obzova30
Stara Baška - Obzova31
Stara Baška - Obzova32
Stara Baška - Obzova33
Stara Baška - Obzova34
Stara Baška - Obzova35
Stara Baška - Obzova36
Stara Baška - Obzova37
Stara Baška - Obzova38
Stara Baška - Obzova39
Stara Baška - Obzova40
Stara Baška - Obzova41
Stara Baška - Obzova42
Diskusija o izletu Stara Baška - Obzova (čez Malo Brestovico)
BaduBadu5. 08. 2016
Danes sem opravil to pot. Markacije so obnovili in si zdaj zelo lepo sledijo, tako da je nemogoče zgrešiti sicer mestoma slabo uhojeno pot. V pomoč je sem in tja tudi kakšen možicelj. Markacije lepo vodijo tudi na druge vrhove v okolici. Lep pohod.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki