Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpePlanina pod Mišelj vrhom / Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom
  

Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)

 
Izhodišče: Srednja vas (583 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2975°N / 13,9231°E
Cilj: Planina pod Mišelj vrhom (1645 m)
Ime poti: Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 4 h 35 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1062 m
Višinska razlika po poti: 1415 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 201
Ocena: 1 glasov
Število slik: 113
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za cerkev sv. Martina, ki nas usmerijo desno na ožjo in precej strmo cesto, po kateri nato hitro prispemo do cerkve in osnovne šole. Parkiramo na primernem mestu ob šoli ali cerkvi.

Opis poti:

S parkirišča pri cerkvi se v nekaj korakih spustimo do osnovne šole, od tam pa nadaljujemo v smeri razglednika na Kresu. Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do večjega vodohrana, kjer opazimo oznake za Uskovnico. Nadaljujemo po kolovozu, ki preide v gozd, na desnem ovinku pa prehodno stopimo iz gozda in odpre se nam lep pogled na Rudnico in del Zgornje Bohinjske doline. Nadaljujemo po kolovozu, ki nas vodi skozi nekoliko ožji prehod, nato pa v prečnem vzponu do mesta, kjer dosežemo cesto, ki vodi na Uskovnico. Cesto dosežemo ravno na lepo urejenem razgledišču na Kresu, s katerega se nam odpre pogled proti Srednji vasi, Zgornji Bohinjski dolini ter Spodnjim Bohinjskim goram v ozadju. Kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas na koncu blagega levega ovinka oznake za Uskovnico usmerijo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd, pas grmičevja, višje pa ponovno skozi gozd. Nekaj minut višje ponovno dosežemo makadamsko cesto, a tokrat jo takoj zapustimo, saj še naprej nadaljujemo v smeri pešpoti na Uskovnico. Kolovoz se kmalu razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, kjer na drogu el. napeljave opazimo markacijo. Nekaj časa nadaljujemo ob el. napeljavi ter sledimo markacijam. Kmalu se v levo odcepi pot, ki vodi na Uskovnico čez Lom, mi pa nadaljujemo po poti, ki zavije nekoliko desno in preide na strma pobočja predela imenovanega Za Ribnico (Ribnica je potok globoko pod nami). Višje dosežemo novejši kolovoz oz. vlako ter ji sledimo desno. Novejša vlaka se po nekaj minutah konča pot pa še naprej preči pobočja proti desni. Nekoliko naprej na manjšem razpotju nadaljujemo po levi zgornji poti, ob kateri so oznake za Uskovnico in katera je vidno bolj uhojena. V nadaljevanju se nekoliko strmeje vzpenjamo po poti, s katere se nekoliko višje odcepi neoznačena pot proti Lomu (na tabli piše "sir, skuta, mleko in še").
Ponovno nadaljujemo v smeri Uskovnice, nato pa v nekaj minutah dosežemo makadamsko cesto (cesto dosežemo na delu, kjer je že zaprta za javni promet), kateri sledimo v desno. Ko stopimo na cesto se priključimo poti iz Stare Fužine, poti iz Srednje vasi čez Lom in poti od izhodišča oz. parkirišča Lom. Zložna makadamska cesta nas hitro pripelje do vikendic na Uskovnici, nato pa jo le malo za koritom z vodo zapustimo in nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Koče na Uskovnici. Po približno 50 metrih vzpona po kolovozu dosežemo Kočo na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav.
Nadaljujemo levo, pot naprej pa preči pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Velega polja (ostro levo Voje, naravnost Vodnikov dom).
Pot naprej se prične prečno spuščati proti desni in nas hitro pripelje na neoznačeno razpotje. Nadaljujemo po desni markirani poti (levo lovska koča), ki se kmalu položi, nato pa se nadaljuje v prečenju pobočij pod Vodnikovim domom. Po nekaj minutah pot zavije rahlo v levo ter se prične spuščati proti Malemu in Velemu polju. Po krajšem spustu pridemo na manjši preval med Malim poljem na levi in Velim poljem na desni. Tu nadaljujemo levo (desno Velo polje) in pot nadaljujemo po markirani poti, ki se hitro spusti na planino Malo polje. Sledi nekaj minutna hoja po omenjeni planini, nato pa pot zavije rahlo desno in nas pripelje do presihajočega jezera na planini pod Mišelj vrhom. Jezerce obidemo po desni strani (rahlo levo Voje), nato pa se v rahlem vzponu povzpnemo do propadajočih pastirskih stanov na planini pod Mišelj vrhom.

zemljevid poti
Ob poti: Razgledišče na Kresu (619m), Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1675m), Velo polje (1680m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Jezerski Stog, Prevalski Stog
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom1 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom2 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom3 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom4 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom5 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom6 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom7 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom8 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom9 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom10 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom11 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom12 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom13 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom14 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom15 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom16 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom17 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom18 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom19 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom20 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom21 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom22 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom23 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom24 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom25 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom26 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom27 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom28 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom29 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom30 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom31 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom32 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom33 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom34 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom35 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom36 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom37 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom38 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom39 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom40 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom41 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom42 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom43 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom44 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom45 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom46 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom47 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom48 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom49 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom50 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom51 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom52 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom53 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom54 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom55 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom56 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom57 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom58 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom59 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom60 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom61 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom62 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom63 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom64 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom65 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom66 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom67 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom68 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom69 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom70 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom71 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom72 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom73 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom74 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom75 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom76 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom77 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom78 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom79 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom80 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom81 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom82 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom83 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom84 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom85 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom86 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom87 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom88 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom89 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom90 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom91 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom92 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom93 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom94 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom95 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom96 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom97 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom98 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom99 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom100 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom101 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom102 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom103 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom104 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom105 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom106 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom107 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom108 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom109 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom110 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom111 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom112 Srednja vas - planina_pod_miselj_vrhom113
Diskusija o izletu Srednja vas - Planina pod Mišelj vrhom (Za Ribnico in čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki