Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Spodnje Danje - Tonderškofel

Natisni
Izhodišče: Spodnje Danje (896 m)
Širina/Dolžina: 46,2281°N 14,0444°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 430 m
Višinska razlika po poti: 430 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.010
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Železnikov in Tolmina. Nekaj kilometrov za Zalim Logom prispemo na križišče pri Podroštu, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Sorice in Soriške planine (levo Petrovo Brdo in Tolmin). Ko se nam nad Sorico z leve priključi cesta s Petrovega Brda nadaljujemo desno, nato pa se proti Soriški planini peljemo le še do križišča, kjer se v desno odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam. Nadaljujemo po spodnji cesti proti Spodnjim Danjam. Po približno 1 km nadaljnje vožnje prispemo v Spodnje Danje, kjer se začne opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest. V zadnjem času je zaradi sanacije ceste Podrošt - Sorica, le ta pogosto zaprta. V tem primeru uporabimo obvoz in sicer tako, da pri Podroštu nadaljujemo v smeri Tolmina, nato pa na prvem križišču desno. Po dokaj strmi cesti prispemo v Sorico, kjer se priključimo nazaj na glavno cesto proti Soriški planini.
b) Iz smeri Baške grape se zapeljemo do Petrovega Brda, od tam pa nadaljujemo levo proti Soriški planini. Malo za tem, ko se priključimo cesti iz Sorice, pa prispemo do križišča, kjer se v desno odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam. Nadaljujemo po spodnji cesti proti Spodnjim Danjam. Po približno 1 km nadaljnje vožnje prispemo v Spodnje Danje, kjer se začne opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest.
c) Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Soriški planini, od tam pa se pričnemo spuščati proti Sorici. Ko se po nekaj kilometrih spusta v levo odcepita cesti proti Zgornjim in Spodnjim Danjam, nadaljujemo po spodnji cesti proti Spodnjim Danjam. Po približno 1 km nadaljnje vožnje prispemo v Spodnje Danje, kjer se začne opisana pot. V vasi ni urejenih parkirnih mest.
Opis poti:
Sredi vasi Spodnje Danje je križišče, kjer nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Marka), nato pa se cesta takoj razcepi na dva dela. Ena poteka po levi, druga pa po desni strani starejše hiše. Za hišo se obe cesti združita, mi pa mimo zadnje hiše nadaljujemo naravnost na kolovoz, ki se prične vzpenjati preko razgledne senožeti. Senožet počasi zamenja redek gozd, mi pa na nekaj razpotjih nadaljujemo naravnost. Višje nas pot vodi še mimo dveh manjših balvanov, nato pa še enkrat prečimo pašno ograjo in stopimo na cesto, ki vodi od Sorice proti Zgornjim Danjam. Omenjeni cesti sledimo v levo (desno Zgornje Danje), z nje pa gremo že po nekaj korakih desno na kolovoz, ki preide v gozd. V gozdu, na prvem razpotju gremo levo, nato pa se kako minuto ali dve višje priključimo kolovozu, ki vodi od Roteka. Ko dosežemo omenjeni kolovoz gremo ostro desno, nato pa se pričnemo prečno vzpenjati proti desni po vse bolj strmem pobočju. V nadaljevanju se kolovoz obrača vse bolj v levo, nato pa hitro preide v manjšo dolinico, po kateri dosežemo gozdno cesto, ki vodi od Soriške planine proti Valantovemu robu.
V nadaljevanju se kolovoz obrača vse bolj v levo, nato pa hitro preide v manjšo dolinico, po kateri dosežemo gozdno cesto, ki vodi od Soriške planine proti Valantovemu robu.
Ko dosežemo cesto ji sledimo v levo, po njej pa se pričnemo najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjati. Za daljšim levim ovinkom se cesta prehodno zravna, ne pa tudi položi. Na začetku desne serpentine se v smeri naravnost odcepi kolovoz, po katerem nadaljujemo pot. Malo naprej, na manjšem hrbtu se v desno odcepi zaraščen kolovoz, ki vodi proti vrhu Tonderškofel, v smeri naravnost pa se nadaljuje kolovoz proti vrhu Erbelc.
Nadaljujemo desno po sprva precej zaraščenem kolovozu, nato pa kolovoz zavije levo in postane manj zaraščen. Sledi polkrožen vzpon in kolovoz nas pripelje pod vrh Tonderškofla, katerega vrh dosežemo po nekaj korakih brezpotja.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (oktober).
zemljevid poti - Tonderškofel
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Spodnje Danje - Tonderškofel1
Spodnje Danje - Tonderškofel2
Spodnje Danje - Tonderškofel3
Spodnje Danje - Tonderškofel4
Spodnje Danje - Tonderškofel5
Spodnje Danje - Tonderškofel6
Spodnje Danje - Tonderškofel7
Spodnje Danje - Tonderškofel8
Spodnje Danje - Tonderškofel9
Spodnje Danje - Tonderškofel10
Spodnje Danje - Tonderškofel11
Spodnje Danje - Tonderškofel12
Spodnje Danje - Tonderškofel13
Spodnje Danje - Tonderškofel14
Spodnje Danje - Tonderškofel15
Spodnje Danje - Tonderškofel16
Spodnje Danje - Tonderškofel17
Spodnje Danje - Tonderškofel18
Spodnje Danje - Tonderškofel19
Spodnje Danje - Tonderškofel20
Spodnje Danje - Tonderškofel21
Spodnje Danje - Tonderškofel22
Spodnje Danje - Tonderškofel23
Spodnje Danje - Tonderškofel24
Spodnje Danje - Tonderškofel25
Spodnje Danje - Tonderškofel26
Spodnje Danje - Tonderškofel27
Spodnje Danje - Tonderškofel28
Spodnje Danje - Tonderškofel29
Spodnje Danje - Tonderškofel30
Spodnje Danje - Tonderškofel31
Spodnje Danje - Tonderškofel32
Spodnje Danje - Tonderškofel33
Spodnje Danje - Tonderškofel34
Spodnje Danje - Tonderškofel35
Diskusija o izletu Spodnje Danje - Tonderškofel
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki