Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaGradišče (nad Spodnjo Idrijo) / Spodnja Idrija - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)
  

Spodnja Idrija - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo) (grebenska pot)

 
Izhodišče: Spodnja Idrija (305 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0323°N / 14,0257°E
Cilj: Gradišče (nad Spodnjo Idrijo) (998 m)
Ime poti: grebenska pot
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 693 m
Višinska razlika po poti: 693 m
Zemljevid: Idrijsko in Cerkljansko 1: 50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Avtor: Bizy
Ogledov: 3010
Ocena: 1 glasov
Število slik: 32
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Iz Ljubljane se peljemo proti Idriji. V Idriji v drugem semaforiziranem križišču zavijemo desno proti Spodnji Idriji (4 km). Peljemo se skozi Spodnjo Idrijo v smeri Tolmina. Tik pred koncem Spodnje Idrije na levi strani zagledamo Čarjevo žago. Parkiramo na začetku velikega prostora zraven glavne ceste, da ne oviramo dela na žagi.
Iz smeri Tolmina, peljemo proti Ljubljani, skozi kraje ob Soči in Idrijci (Most na Soči, Slap ob Idrijci, Stopnik, Želin, Travnik itd…) vse do Spodnje Idrije. Na začetku Spodnje Idrije, na desni vidimo Čarjevo žago, kjer na koncu velikega prostoru ob glavni cesti parkiramo.

Opis poti:

Namenimo se mimo Čarjeve žage proti mostičku ob glavni cesti (Kogejeva grapa), ga prečimo in nadaljujemo rahlo navzgor, kjer opazimo stezo, ki gre v gozd. Takoj na začetku je pred nami strm vzpon, ki po 10 min mine in že smo na vrhu majhnega grebena, kjer poteka tudi trim steza. Ob poti opazimo nekaj postavljenih orodij za namene trim steze. Pot nas vodi navzgor in že smo na križišču poti, kjer se nam iz desne smeri priključi pot iz Melin (dva odcepa desno). Nadaljujemo levo ali naravnost navzgor, in par korakov zatem, kjer ob poti stoji provizorična klopca za počitek je naše križišče, kjer krenemo skrajno desno nad klopco navzgor na neizrazito grebensko stezo.
Steza se venomer vzpenja po širokem grebenu in po približno 30 min od začetka hoje stopimo na kolovoz, ki pelje od kmetije Staje proti zapuščenim Mrkejcam. Mirno prečimo kolovoz in se podamo na pot, ki vodi naravnost navzgor. Po 5 min se nam z leve priključi pot iz Mrkejc in takoj zatem stopimo na serpentino širšega kolovoza. Tu pa pozor, na levi strani serpentine je slabo vidna stezica, ki vodi na greben, kjer tudi nadaljujemo s hojo. Nekaj časa še hodimo levo nad kolovozom, ki ga vidimo pod seboj. Steza po grebenu je slabo vidna, zato enostavno sledimo grebenu vedno navzgor in gledamo za stezo, koder je izrazitejša. Za izrazito razvejano bukvijo se znova strmeje vzpnemo na krajšo grebensko izravnavo in kmalu zatem prispemo do poklonske kapele, ki stoji na robu Šnitove senožeti v Lazu (kapela pripada kmetiji Kladnik). Od kolovoza do kapele v Lazu je 30 min hoje.
Naša nadaljnja smer vodi za kapelo direktno strmo navzgor skoraj na rob grebena, kjer steze sprva ni več videti (kasneje je na nekaterih odsekih steza ob robu grebena vidna), toda orientacija nam je rob grebena in nadaljujemo. Vmes je še kratek strm del med skalami navzgor, sicer nič težkega in nekje po 20 min dosežemo Šnitov rob. Odlično razgledišče proti Julijcem.
Od tod nadaljujemo naprej po lepo shojeni poti, ki nas po eni samcati minuti hoje pripelje na križišče. V mislih imamo vedno greben in tudi tu nadaljujemo navzgor na greben (v levo pridemo h kmetiji Kladnik in v Ledine, desno po kolovozu pa do kmetije pri Šnitu in do Spodnje Idrije). Pot se malce izgubi, a greben je naš zaveznik in tako mu sledimo navzgor do poseke za električno napeljavo, kjer spet sledimo grebenski poti. Priključimo se cesti od kmetije Kladnik, ki pelje naravnost na vrh Gradišča, kjer stoji tv pretvornik.

Ob poti: Poklonska kapela pri senožeti v Lazu (750m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo1 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo2 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo3 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo4 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo5 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo6 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo7 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo8 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo9 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo10 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo11 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo12 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo13 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo14 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo15 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo16 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo17 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo18 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo19 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo20 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo21 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo22 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo23 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo24 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo25 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo26 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo27 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo28 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo29 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo30 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo31 Spodnja Idrija - gradisce_nad_spodnjo_idrijo32
Diskusija o izletu Spodnja Idrija - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo) (grebenska pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki