Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Planina Prihod / Selski most - Planina Prihod (čez Kupljenik)

Selski most - Planina Prihod (čez Kupljenik)

Natisni
Izhodišče: Selski most (427 m)
Širina/Dolžina: 46,3459°N 14,1026°E
Ime poti: čez Kupljenik
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 590 m
Višinska razlika po poti: 605 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del - 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 796
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 73
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu. Na Bledu "spregledamo" leve odcepe v smeri proti Koritnem, Bodeščam, Ribnem in Selu ter z vožnjo nadaljujemo do semaforja, kjer se v desno odcepi cesta proti Gorjam in Pokljuki. Na omenjenem križišču nadaljujemo naravnost ter se pričnemo spuščati proti Blejskemu jezeru. Ko na levi opazimo Kitajsko restavracijo Peking zapustimo glavno cesto proti Bohinjski Bistrici in z vožnjo za restavracijo nadaljujemo levo na ulico Narodnih herojev. Na nekaj manjših križiščih nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo na Cankarjevo cesto, po kateri se nato peljemo nekaj časa, oz. do križišča ob kapelici, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Sela in Dobre gore (še naprej po glavni cesti Ribno). Z vožnjo nadaljujemo po postopoma ožji cesti, ki nas nekaj časa vodi ob travnikih in poljih, nato pa preide v gozd skozi katerega se prične spuščati. Nižje se gozd konča, mi pa prispemo v vas Selo in nekoliko naprej še na manjše križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo in nato takoj desno) navzdol v smeri Save in Kupljenika (levo Ribno, desno Bled). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
b) Najprej se zapeljemo v Podbrdo od tam pa v Bohinjsko Bistrico (z avtovlakom ali preko Soriške planine). Iz Bohinjske Bistrice z vožnjo nadaljujemo proti Bledu, tam pa, ko prispemo do jezera zavijemo desno v smeri Sela. V nadaljevanju se peljemo po ozki Mlinski cesti. Bled se kmalu konča, še naprej razmeroma ozka cesta pa nas pripelje v vas Selo, kjer na manjšem križišču sredi vasi nadaljujemo desno v smeri Save in Kupljenika (levo Bled, naravnost Ribno). Sledi še nekaj spusta po še vedno razmeroma ozki cesti, nato pa se asfalt konča, mi pa se po nekoliko širši makadamski cesti zapeljemo do Selskega mostu preko reke Save Bohinjke. Parkiramo na primernem mestu ob mostu.
Opis poti:
Z izhodišča se napotimo čez most preko Save Bohinjke, s katerega se odpre lep pogled na Ribensko goro, za mostom pa nadaljujemo desno v smeri Bohinjske Bele, Kupljenika in Taleža. Kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, nato pa prispemo na manjše križišče, kjer se v levo odcepi sprva še cesta proti Taležu, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kupljenika. Še naprej nadaljujemo po cesti, nato pa na naslednjem križišču, ki ni označeno nadaljujemo rahlo levo, tako da hodimo ob desnem robu bližnje ograje. V nadaljevanju se še vedno zložna cesta spremeni v kolovoz, kateremu pa na razpotjih sledimo v smeri Kupljenika. Nekaj minut naprej, ko pot preide na pobočja Homa (675 m), pa se prične strmeje vzpenjati proti desni, pri tem pa nas vodi preko dokaj strmih pobočij. Višje se gozd prehodno konča in pot nas pripelje do lepega razgledišča pri kapelici Na Koren, kjer lahko za kratko ustavimo korak in se naužijemo lepih razgledov.
Pot naprej se prehodno vrne v gozd, nato pa nas vodi ob robu travnikov. Nekoliko za obeležjem NOB, katerega opazimo na levi strani, pot zavije nekoliko bolj v levo ter se prične ob razgledih na Babji zob vzpenjati proti naselju Kupljenik. Asfaltno cesto, ki vodi skozi Kupljenik dosežemo nekaj korakov nad manjšo kapelico, mi pa ji sledimo levo v smeri Jame. Pot naprej nas vodi mimo razmeroma novega križa, nato pa se cesta počasi prične obračati vse bolj v desno. Na manjšem križišču, ki se nahaja med posameznimi hišami nadaljujemo desno (levo Talež), nato pa pot nadaljujemo po zložni asfaltni cesti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi proti Karavankam in Blejskemu jezeru. Mimo še enega obeležja NOB in mimo gasilskega doma, pa kmalu prispemo do mesta, kjer se v levo odcepi kratka pot k cerkvi sv. Štefana (od cerkve je preko senožeti možno nadaljevati do markirane poti Kupljenik - Babji zob, saj v omenjeni smeri kažejo tudi oznake za jamo pod Babjim zobom, a domačini rajši vidijo, da se uporablja nekaj minut daljša pot, ki se senožeti umakne), mi pa nadaljujemo naravnost, po cesti, ki najprej zavije nekoliko desno, nato pa zavije levo ter se spusti do desne serpentine.
Na desni serpentini zapustimo cesto in nadaljujemo naravnost na označeno parkirišče, kjer se začne markirana pešpot Kupljenik - Babji zob.
Z označenega parkirišča nadaljujemo po slabši cesti v smeri jame pod Babjim zobom in Babjega zoba. Cesta nas najprej vodi ob robu pašnika, od koder se nam prehodno odpre lep razgled, ki seže vse do najvišjih vrhov Karavank, nato pa za levim ovinkom, kjer opazimo planinske smerne table postopoma preide v gozd. Nekaj minut hodimo po cesti, nato pa na razmeroma novem križišču makadamskih cest nadaljujemo rahlo levo (v času opisa razpotje ni bilo označeno) na kolovoz, ki po nekaj metrih zavije še bolj v levo (naravnost jama pod Babjim zobom). Sledi vzpon skozi gozd, nekaj minut višje pa nas kolovoz pripelje na razgledno senožet, kjer se ob njenem spodnjem robu nahaja lesena koča, nam pa se odpre lep pogled proti Blejskemu jezeru in delu Karavank okrog Golice. Kolovoz nas le malo višje pripelje na drugo senožet, kjer nas oznake povedejo desno, na sprva slabše opazno stezico, ki preide v gozd. Ko stopimo v gozd, postane steza lepo sledljiva, le ta pa se prične strmeje vzpenjati. Nekaj minut višje prečimo novo, še ne v celoti dokončano gozdno cesto, nad njo pa se markirana pot dokaj strmo vzpenja skozi gozd. Ko pot zavije desno se nekoliko položi, nato pa se prečno vzpenja proti desni čez vse bolj strma pobočja. Višje postane pobočje še bolj strmo, a je pot razmeroma široka, tako da večjih težav prečenje ne povzroča, je pa v mokrem, snegu ali listju potrebno nekaj več previdnosti, še zlasti pri sestopu. Ko pot obide nekaj skalnih stolpičev zavije levo, preide v dolinico, nekaj korakov naprej pa še iz gozda na planino Prihod, ki ima ravno pravšnje ime, saj smo prišli na rob Jelovice.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (april).
zemljevid poti - Planina Prihod
Ob poti: Kapelica Na Koren (550m), Sveti Štefan (Kupljenik) (642m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Gozdarska koča na Babi, Danejeva planina, Babji zob
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Selski most - Planina Prihod1
Selski most - Planina Prihod2
Selski most - Planina Prihod3
Selski most - Planina Prihod4
Selski most - Planina Prihod5
Selski most - Planina Prihod6
Selski most - Planina Prihod7
Selski most - Planina Prihod8
Selski most - Planina Prihod9
Selski most - Planina Prihod10
Selski most - Planina Prihod11
Selski most - Planina Prihod12
Selski most - Planina Prihod13
Selski most - Planina Prihod14
Selski most - Planina Prihod15
Selski most - Planina Prihod16
Selski most - Planina Prihod17
Selski most - Planina Prihod18
Selski most - Planina Prihod19
Selski most - Planina Prihod20
Selski most - Planina Prihod21
Selski most - Planina Prihod22
Selski most - Planina Prihod23
Selski most - Planina Prihod24
Selski most - Planina Prihod25
Selski most - Planina Prihod26
Selski most - Planina Prihod27
Selski most - Planina Prihod28
Selski most - Planina Prihod29
Selski most - Planina Prihod30
Selski most - Planina Prihod31
Selski most - Planina Prihod32
Selski most - Planina Prihod33
Selski most - Planina Prihod34
Selski most - Planina Prihod35
Selski most - Planina Prihod36
Selski most - Planina Prihod37
Selski most - Planina Prihod38
Selski most - Planina Prihod39
Selski most - Planina Prihod40
Selski most - Planina Prihod41
Selski most - Planina Prihod42
Selski most - Planina Prihod43
Selski most - Planina Prihod44
Selski most - Planina Prihod45
Selski most - Planina Prihod46
Selski most - Planina Prihod47
Selski most - Planina Prihod48
Selski most - Planina Prihod49
Selski most - Planina Prihod50
Selski most - Planina Prihod51
Selski most - Planina Prihod52
Selski most - Planina Prihod53
Selski most - Planina Prihod54
Selski most - Planina Prihod55
Selski most - Planina Prihod56
Selski most - Planina Prihod57
Selski most - Planina Prihod58
Selski most - Planina Prihod59
Selski most - Planina Prihod60
Selski most - Planina Prihod61
Selski most - Planina Prihod62
Selski most - Planina Prihod63
Selski most - Planina Prihod64
Selski most - Planina Prihod65
Selski most - Planina Prihod66
Selski most - Planina Prihod67
Selski most - Planina Prihod68
Selski most - Planina Prihod69
Selski most - Planina Prihod70
Selski most - Planina Prihod71
Selski most - Planina Prihod72
Selski most - Planina Prihod73
Diskusija o izletu Selski most - Planina Prihod (čez Kupljenik)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki