Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Vallon Bianco / Sant'Uberto - Vallon Bianco

Sant'Uberto - Vallon Bianco

Natisni
Izhodišče: Sant'Uberto (1421 m)
Širina/Dolžina: 46,60229°N 12,1072°E
Čas hoje: 5 h 5 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1267 m
Višinska razlika po poti: 1410 m
Zemljevid: Tabacco 03 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 247
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 125
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Čez MP Rateče se zapeljemo do Trbiža / Tarvisio, kjer se usmerimo na avtocesto v smeri Vidma / Udine. Avtocesto zapustimo na izvozu za Tolmezzo in cesti sledimo do omenjenega kraja. Iz Tolmezza nadaljujemo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno (levo Belluno in Cortina d'Ampezzo) v smeri naselja Auronzo. Po nekaj nadaljnjih km vožnje pa pridemo do naslednjega večjega križišča, kjer se usmerimo desno v smeri kraja Misurina (levo prelaz Tre Croci). Od tu se spustimo po cesti do večjega križišča kjer nadaljujemo levo proti Cortini d'Ampezzo (desno Avstrija). Od omenjenega križišča nadaljujemo še približno 10 km proti Cortini d'Ampezzo, nato pa se v ostrem levem ovinku usmerimo desno na cesto proti koči Rifugio Ra Stua. Parkiramo na parkirišču, ki se nahaja čisto na začetku omenjene ceste.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo levo na kolovoz za oznakami »Valle di Fanes« (pot št. 10). Kolovoz se od parkirišča prične spuščati in nas hitro pripelje do označenega razpotja. Na razpotju se usmerimo desno na peš pot za oznakami »Valle di Fanes«. Od razpotja se pot prične spuščati skozi gozd in nas pripelje na asfaltirano cesto.
Nadaljujemo desno po cesti in prečimo most čez potok Rio di Fanes. Cesta, ki poteka ob potoku nas nato pripelje do križišča.
Desno vodi zahtevnejša pot imenovana Sentiero dei Canyons, mi pa se usmerimo levo (pot št. 10) na cesto, ki je kratek čas še asfaltirana nato pa postane makadamska. V nadaljevanju se cesta večinoma rahlo vzpenja skozi gozd, občasno pa se nam odprejo tudi razgledi na bližnje vrhove.
Kasneje se levo odcepi peš pot proti sedlu Posporcora, mi pa še naprej nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta nato zavije nekoliko v desno in preko mostu preči globoko sotesko Gola di Fanes. Še naprej nadaljujemo po cesti in hitro smo ponovno na razpotju. V bližini razpotja je tudi nekaj klopi ter miz.
Mi na razpotju nadaljujemo levo po cesti, naravnost vodi pot Scorciatoia (bližnjica), ki je nekoliko strmejša in se kasneje ponovno priključi cesti. Z omenjene bližnjice se nato tudi odcepi pot Sentiero dei Canyons. Na razpotju desno pa vodi pot proti slapu Cascata di Fanes do katerega je le nekaj minut hoje po izpostavljeni polici (priporočljiva uporaba samovarovanja).
Mi torej nadaljujemo levo in se še naprej vzpenjamo po makadamski cesti, ki je primerna tudi za gorske kolesarje. Po kratkem vzponu pridemo do še enega razpotja kjer se levo odcepi pot 401 proti škrbini Forcella Posporcora. Mi nadaljujemo desno in se še naprej vzpenjamo po cesti skozi gozd s katerega se nam vse pogosteje odpirajo razgledi na okoliške vrhove. Cesta se v nadaljevanju nekajkrat strmeje vzpne in je občasno tudi betonirana. Višje se levo odcepi še pot Sentiero dei Canyons, ki vodi tudi proti dolini Val Travenanzes.
Naša pot se nato počasi obrne v desno in se ponovno približa potoku Rio di Fanes. Tu se nam z desne strani priključi pot Scorciatoia, malo za tem pa se desno odcepi še pot do zadnjega slapa na potoku Rio di Fanes. Do slapa je le nekaj minut hoje po izpostavljeni poti. Tudi tukaj je priporočljiva uporaba samovarovanja.
Pri razpotju cesta zavije rahlo v levo in v nadaljevanju poteka ob omenjenem potoku. Pot nas nato kmalu pripelje iz gozda in odprejo se nam čudoviti razgledi na okoliške vrhove. Razgledna pot nas nato pripelje do jezera Lago di Fanes.
Na koncu jezera prečimo most in nadaljujemo po položnem kolovozu ob potoku. Pot nas pripelje do ograje kjer zapustimo naravni park Dolomiti d'Ampezzo ter vstopimo v naravni park Fanes-Senes-Braies. Tu poteka tudi meja med deželo Benečija (Veneto) ter Južno Tirolsko (Trentinsko - Zgornje Poadižje). Nadaljujemo po kolovozu, ki kratek čas še poteka ob potoku nato pa se nekoliko strmeje vzpne in nas s travnatega pobočja pripelje v gozd. Gozd postaja vse redkejši in s poti imamo lep razgled na vrhove nad dolino Valle di Fanes. Naša pot nekaj časa ponovno poteka ob potoku in nas pripelje do razpotja.
Desno vodi pot 10A proti koči Rifugio Fanes, mi pa nadaljujemo levo po cesti proti planini Malga Fanes Grande. V nadaljevanju poteka cesta v rahlem vzponu proti jugozahodu. Kasneje se cesta prične rahlo spuščati in z desne se nam priključi še cesta od koče Rifugio Fanes. Sledi le še kratek spust po razgledni cesti do koče Ütia de Gran Fanes.
Od koče nadaljujemo po cesti, ki nas vodi po razgledni planini in se še malenkost spustimo. Cesta nato preči mostiček ter nas kmalu pripelje do označenega razpotja.
Mi se na razpotju usmerimo levo na pot številka 17 oz. Pot miru (Fridensweg / Via della pace). Pot od razpotja sprva poteka po travnatem pobočju in nas nato pripelje v pas zelo redkega macesnovega in borovega gozda. Pot je v nadaljevanju označena s številko 17 ter z oznakami VB ter FR, kar označuje vrhova Vallon Bianco in Furcia Rossa. Pot se še naprej rahlo vzpenja in poteka po stari vojaški mulatjeri proti jugovzhodu. Pot počasi zavije še nekoliko v levo in odpirati se nam prične tudi razgled proti vzhodu na dolino Valle di Fanes. Mulatjera nas tu pripelje na bolj kamnit teren po katerem kmalu dosežemo razpotje.
Desno vodi pot 17 proti Monte Castello oz. bivaku Bivacco della Pace, mi pa nadaljujemo levo po poti proti vrhovom Furcia Rossa in Vallon Bianco. Od razpotja pot nato kar nekaj časa preči pobočja nekoliko bolj proti vzhodu in nas pripelje do nekoliko strmejših pobočij. Sledi vzpon večinoma v ključih po strmem pobočju in pot nas pripelje do naslednjega razpotja.
Desno se odcepi zavarovana plezalna pot proti vrhu Furcia Rossa III in naprej proti bivaku Bivacco della Pace. Mi na razpotju nadaljujemo levo in se še nekaj časa vzpenjamo po razgledni poti. Pot nato zavije nekoliko v desno in nas po široki polici in nato po vrhnjem robu melišča ponovno pripelje do razpotja kjer se desno odcepi pot proti vrhu Furcia Rossa II ob katerem se nahaja tudi manjši bivak Bivacco Baccon Barborka. Do omenjenega bivaka je sicer približno 10 minut hoje.
Mi na razpotju nadaljujemo levo proti vrhu Vallon Bianco in po kratkem prečenju nas pot pripelje na severna pobočja gore. V nadaljevanju prečimo pobočja proti vzhodu in pot postane tudi nekoliko izpostavljena, v pomoč pa nam je nekaj jeklenic. Tu vstopimo tudi v naravni park Parco Naturale delle Dolomiti d'Ampezzo. Pot nato zavije v desno, preči kratek mostiček ter nas kmalu pripelje do sedla ob katerem bomo opazili veliko ruševin iz časa prve svetovne vojne.
Na sedlu nadaljujemo levo in lepo urejena vojaška pot, ki je vklesana v strmo pobočje se nato vzpne v nekaj ključih. Pot nato preči še nekoliko bolj izpostavljena pobočja proti vzhodu in nato preči zanimiv ozek most. V nadaljevanju pot še naprej večinoma v rahlem vzponu preči izpostavljena pobočja proti vzhodu, ob poti pa nas ves čas spremljajo številne ruševine iz časa prve svetovne vojne. Malo pod vrhom nas pot pripelje do manjšega razpotja kjer se usmerimo ostro desno in se strmeje vzpnemo s pomočjo nekaj skob. Do vrha nato sledi le še kratek vzpon po razglednem vršnem pobočju gore. Z vrha na katerem je vpisna skrinjica in nekaj manjših klopi je izjemen razgled na večji del Dolomitov. Še posebno lep je pogled na bližnje Tofane.
Sestopimo po poti vzpona.
zemljevid poti - Vallon Bianco
Ob poti: Lago di Fanes (1832m), Ütia de Gran Fanes (2102m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Sant'Uberto - Vallon Bianco1
Sant'Uberto - Vallon Bianco2
Sant'Uberto - Vallon Bianco3
Sant'Uberto - Vallon Bianco4
Sant'Uberto - Vallon Bianco5
Sant'Uberto - Vallon Bianco6
Sant'Uberto - Vallon Bianco7
Sant'Uberto - Vallon Bianco8
Sant'Uberto - Vallon Bianco9
Sant'Uberto - Vallon Bianco10
Sant'Uberto - Vallon Bianco11
Sant'Uberto - Vallon Bianco12
Sant'Uberto - Vallon Bianco13
Sant'Uberto - Vallon Bianco14
Sant'Uberto - Vallon Bianco15
Sant'Uberto - Vallon Bianco16
Sant'Uberto - Vallon Bianco17
Sant'Uberto - Vallon Bianco18
Sant'Uberto - Vallon Bianco19
Sant'Uberto - Vallon Bianco20
Sant'Uberto - Vallon Bianco21
Sant'Uberto - Vallon Bianco22
Sant'Uberto - Vallon Bianco23
Sant'Uberto - Vallon Bianco24
Sant'Uberto - Vallon Bianco25
Sant'Uberto - Vallon Bianco26
Sant'Uberto - Vallon Bianco27
Sant'Uberto - Vallon Bianco28
Sant'Uberto - Vallon Bianco29
Sant'Uberto - Vallon Bianco30
Sant'Uberto - Vallon Bianco31
Sant'Uberto - Vallon Bianco32
Sant'Uberto - Vallon Bianco33
Sant'Uberto - Vallon Bianco34
Sant'Uberto - Vallon Bianco35
Sant'Uberto - Vallon Bianco36
Sant'Uberto - Vallon Bianco37
Sant'Uberto - Vallon Bianco38
Sant'Uberto - Vallon Bianco39
Sant'Uberto - Vallon Bianco40
Sant'Uberto - Vallon Bianco41
Sant'Uberto - Vallon Bianco42
Sant'Uberto - Vallon Bianco43
Sant'Uberto - Vallon Bianco44
Sant'Uberto - Vallon Bianco45
Sant'Uberto - Vallon Bianco46
Sant'Uberto - Vallon Bianco47
Sant'Uberto - Vallon Bianco48
Sant'Uberto - Vallon Bianco49
Sant'Uberto - Vallon Bianco50
Sant'Uberto - Vallon Bianco51
Sant'Uberto - Vallon Bianco52
Sant'Uberto - Vallon Bianco53
Sant'Uberto - Vallon Bianco54
Sant'Uberto - Vallon Bianco55
Sant'Uberto - Vallon Bianco56
Sant'Uberto - Vallon Bianco57
Sant'Uberto - Vallon Bianco58
Sant'Uberto - Vallon Bianco59
Sant'Uberto - Vallon Bianco60
Sant'Uberto - Vallon Bianco61
Sant'Uberto - Vallon Bianco62
Sant'Uberto - Vallon Bianco63
Sant'Uberto - Vallon Bianco64
Sant'Uberto - Vallon Bianco65
Sant'Uberto - Vallon Bianco66
Sant'Uberto - Vallon Bianco67
Sant'Uberto - Vallon Bianco68
Sant'Uberto - Vallon Bianco69
Sant'Uberto - Vallon Bianco70
Sant'Uberto - Vallon Bianco71
Sant'Uberto - Vallon Bianco72
Sant'Uberto - Vallon Bianco73
Sant'Uberto - Vallon Bianco74
Sant'Uberto - Vallon Bianco75
Sant'Uberto - Vallon Bianco76
Sant'Uberto - Vallon Bianco77
Sant'Uberto - Vallon Bianco78
Sant'Uberto - Vallon Bianco79
Sant'Uberto - Vallon Bianco80
Sant'Uberto - Vallon Bianco81
Sant'Uberto - Vallon Bianco82
Sant'Uberto - Vallon Bianco83
Sant'Uberto - Vallon Bianco84
Sant'Uberto - Vallon Bianco85
Sant'Uberto - Vallon Bianco86
Sant'Uberto - Vallon Bianco87
Sant'Uberto - Vallon Bianco88
Sant'Uberto - Vallon Bianco89
Sant'Uberto - Vallon Bianco90
Sant'Uberto - Vallon Bianco91
Sant'Uberto - Vallon Bianco92
Sant'Uberto - Vallon Bianco93
Sant'Uberto - Vallon Bianco94
Sant'Uberto - Vallon Bianco95
Sant'Uberto - Vallon Bianco96
Sant'Uberto - Vallon Bianco97
Sant'Uberto - Vallon Bianco98
Sant'Uberto - Vallon Bianco99
Sant'Uberto - Vallon Bianco100
Sant'Uberto - Vallon Bianco101
Sant'Uberto - Vallon Bianco102
Sant'Uberto - Vallon Bianco103
Sant'Uberto - Vallon Bianco104
Sant'Uberto - Vallon Bianco105
Sant'Uberto - Vallon Bianco106
Sant'Uberto - Vallon Bianco107
Sant'Uberto - Vallon Bianco108
Sant'Uberto - Vallon Bianco109
Sant'Uberto - Vallon Bianco110
Sant'Uberto - Vallon Bianco111
Sant'Uberto - Vallon Bianco112
Sant'Uberto - Vallon Bianco113
Sant'Uberto - Vallon Bianco114
Sant'Uberto - Vallon Bianco115
Sant'Uberto - Vallon Bianco116
Sant'Uberto - Vallon Bianco117
Sant'Uberto - Vallon Bianco118
Sant'Uberto - Vallon Bianco119
Sant'Uberto - Vallon Bianco120
Sant'Uberto - Vallon Bianco121
Sant'Uberto - Vallon Bianco122
Sant'Uberto - Vallon Bianco123
Sant'Uberto - Vallon Bianco124
Sant'Uberto - Vallon Bianco125
Diskusija o izletu Sant'Uberto - Vallon Bianco
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki