Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Lobnikov vrh / Ruta - Lobnikov vrh (krožna pot)

Ruta - Lobnikov vrh (krožna pot)

Natisni
Izhodišče: Ruta (310 m)
Širina/Dolžina: 46,5631°N 15,4313°E
Ime poti: krožna pot
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 395 m
Višinska razlika po poti: 395 m
Zemljevid: Pohorje (PZS) 1:50000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: Lenko
Ogledov: 4.384
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 18
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtom se peljemo iz Maribora v smeri proti Dravogradu. Približno 20 km od Maribora prečkamo reko Dravo v smeri Lovrenca na Pohorju. Po dvestotih metrih zavijemo levo, preko kamnitega mostu, čez potok Radoljna. Nadaljujemo po asfaltni cesti skozi naselje do železniške postaje Ruta, kjer parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Mariboru. Nekaj kilometrov za krajem Ožbalt zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Lovrenca na Pohorju. Takoj za mostom čez reko Dravo zavijemo levo ter nato parkiramo v bližini železniške postaje Ruta.
c) Do izhodišča lahko pridemo tudi z vlakom iz Maribora ali Dravograda.
Opis poti:
Prijetna krožna sprehajalna pot nad reko Dravo, ki nas po starih lovskih stezah popelje preko Štiblerjevega vrha na Lobnikov vrh. Najlepša je v zgodnji pomladi in pozni jeseni, ko se nam odprejo pogledi na Dravsko dolino.
Pot se začne pri železniški postaji Ruta, kjer približno dvesto metrov v smeri Fale sledimo železniški progi. Pri razvalinah (kamnolom) se začnemo vzpenjati po stari lovski stezi desno v hrib. Zložna pot, na višini približno 400 m, preči zahodna pobočja pod Štiblerjevim vrhom. Po približno pol ure hoje nam pot navidezno zapre trideset metrov visoka granitna stena. Nadaljujemo nekoliko navzdol, tik ob steni, nato pa se pot ponovno rahlo vzpenja vse do grebena Predla. Naša steza se kmalu priključi na nekoliko širšo pot, ki pripelje iz Fale. Zavijemo desno po njej. Sedaj le še bolj ali manj sledimo grebenu, ki se višje nekoliko položi. Pot nas nato ob Štiblerjevem vrhu (648 m, GPS N46 34 237' E015 26.882' kamniti možic na vrhu), pripelje na manjše sedelce (razgled proti Rušam) tik pred Lobnikovim vrhom. Na razpotju kolovozov sledimo desni, ožji poti. Po nekaj metrih zavijemo levo in dosežemo najvišjo točko naše poti. Na poraslem vrhu se nahaja zgolj solnica za divjad.
Sestop:
Z Lobnikovega vrha nadaljujemo po poti v jugo-zahodni smeri. Pot v rahlem spustu sledi grebenu. V nekaj minutah dosežemo manjše sedelce, s katerega nadaljujemo naravnost v gostejši smrekov gozd. Kmalu nam z leve pot preseka kolovoz, ki preko grebena vodi na drugo stran pobočja. Mi se spustimo levo po omenjenem kolovozu. Kmalu stopimo iz gozda na južna travnata pobočja Lobnikovega vrha. Travnike prečimo pod daljnovodi kjer se držimo kolovoza nekoliko v desno. Pot nas čez jugo-zahodna gozdna pobočja pripelje nazaj v dolino rečice Radoljne in ob njej smo kmalu na izhodišču.
zemljevid poti - Lobnikov vrh
Ob poti: Štiblerjev vrh (648m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ruta - Lobnikov vrh1
Ruta - Lobnikov vrh2
Ruta - Lobnikov vrh3
Ruta - Lobnikov vrh4
Ruta - Lobnikov vrh5
Ruta - Lobnikov vrh6
Ruta - Lobnikov vrh7
Ruta - Lobnikov vrh8
Ruta - Lobnikov vrh9
Ruta - Lobnikov vrh10
Ruta - Lobnikov vrh11
Ruta - Lobnikov vrh12
Ruta - Lobnikov vrh13
Ruta - Lobnikov vrh14
Ruta - Lobnikov vrh15
Ruta - Lobnikov vrh16
Ruta - Lobnikov vrh17
Ruta - Lobnikov vrh18
Diskusija o izletu Ruta - Lobnikov vrh (krožna pot)
pohodnik383. 05. 2019
V sredo prvega maja opravil omenjeno pot sicer nekaj iskanja poti ker sem sledil zgornjemu opisu.Dvesto metrov od postaje ob progi nisem zasledil kamnoloma zato kar po svoje proti vrhu grebena.Na višini pribl. 400 m stopim na široko lovsko pot ki me je vodila vse do vrha grebena.Zanimivo še bom šel nasmeh

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki