Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Vallon Bianco / Rifugio Pederü - Vallon Bianco

Rifugio Pederü - Vallon Bianco

Natisni
Izhodišče: Rifugio Pederü (1548 m)
Širina/Dolžina: 46,63867°N 12,0414°E
Čas hoje: 4 h 40 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1140 m
Višinska razlika po poti: 1290 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje
Ogledov: 202
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 122
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo mimo krajev Dobbiaco / Toblach, Villabassa / Niederdorf, Monguelfo - Tesido / Welsberg - Taisten, Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini in v kraju Longega zavijemo levo proti kraju San Vigilio. V San Vigiliu pa nato v križišču zavijemo levo za oznakami »Pederü«. Po približno 200 metrih pa nato zavijemo desno prav tako za oznakami »Pederü«. Tej cesti nato sledimo vse do velikega parkirišča pred kočo Rifugio Pederü.
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Passo Falzarego (2105 m) zavijemo desno v smeri prelaza Valparola in naprej proti Alta Badii. V kraju La Villa zavijemo desno proti kraju Brunico. Cesti nato sledimo do kraja Longega kjer zavijemo desno proti kraju San Vigilio. V San Vigiliu pa nato v križišču zavijemo levo za oznakami »Pederü«. Po približno 200 metrih pa nato zavijemo desno prav tako za oznakami »Pederü«. Tej cesti nato sledimo vse do velikega parkirišča pred kočo Rifugio Pederü.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo do razpotja za kočo. Smerokazi nas usmerijo rahlo desno na peš pot proti kočama Lavarela in Fanes, levo pa vodi pot proti koči Fodara Vedla. Položna pot najprej preči potok in cesto, nato pa se prične nekoliko strmeje vzpenjati skozi ruševje. Po začetnem nekoliko strmejšem delu postane pot v nadaljevanju položnejša, na krajšem delu pa se tudi nekoliko spusti. Pot se nekajkrat tudi za kratek čas priključi cesti, nato pa ponovno poteka večinoma skozi ruševje na desni strani doline.
V nadaljevanju pot zavije nekoliko v desno in odpirati se nam pričnejo tudi vse lepši razgledi na okoliške vrhove. Kasneje se ponovno priključimo gorski cesti, ki poteka ob potoku Rü dal Plan. Rahlo vzpenjajoča se cesta nas nato pripelje do križišča.
Desno vodi cesta proti koči Rifugio Lavarella (5 minut), mi pa v križišču nadaljujemo levo. Cesta se nato nekoliko vzpne in nas kmalu pripelje do koče.
Pri koči se usmerimo na pot 10 proti sedlu Limo pass in planini Gran Fanes. Sprva se nekoliko strmeje vzpnemo po peš poti skozi gozd, ki nas ponovno pripelje na cesto. Nadaljujemo desno po razgledni cesti. Nekoliko višje cesta zavije v levo in nas ob travnatih pobočjih pripelje do sedla Ju de Limo (italijansko Passo di Limo, nemško Limopass).
Cesta se od sedla malenkost spusti in nas hitro pripelje do jezera Lago di Limo pri katerem se levo odcepi pot proti vrhu Col Bechei.
Mi od jezera še naprej nadaljujemo po položni cesti, ki nas kmalu pripelje do še enega razpotja.
Levo navzdol se odcepi peš pot proti dolini Valle di Fanes, mi pa nadaljujemo desno po razgledni cesti, ki se še naprej nekoliko spušča. Nekoliko nižje se nam z leve priključi še makadamska cesta iz doline Valle di Fanes. Od križišča sledi le še kratek spust po razgledni cesti do koče Ütia de Gran Fanes.
Od koče nadaljujemo po cesti, ki nas vodi po razgledni planini in se še malenkost spustimo. Cesta nato preči mostiček ter nas kmalu pripelje do označenega razpotja.
Mi se na razpotju usmerimo levo na pot številka 17 oz. Pot miru (Fridensweg / Via della pace). Pot od razpotja sprva poteka po travnatem pobočju in nas nato pripelje v pas zelo redkega macesnovega in borovega gozda. Pot je v nadaljevanju označena s številko 17 ter z oznakami VB ter FR, kar označuje vrhova Vallon Bianco in Furcia Rossa. Pot se še naprej rahlo vzpenja in poteka po stari vojaški mulatjeri proti jugovzhodu. Pot počasi zavije še nekoliko v levo in odpirati se nam prične tudi razgled proti vzhodu na dolino Valle di Fanes. Mulatjera nas tu pripelje na bolj kamnit teren po katerem kmalu dosežemo razpotje.
Desno vodi pot 17 proti Monte Castello oz. bivaku Bivacco della Pace, mi pa nadaljujemo levo po poti proti vrhovom Furcia Rossa in Vallon Bianco. Od razpotja pot nato kar nekaj časa preči pobočja nekoliko bolj proti vzhodu in nas pripelje do nekoliko strmejših pobočij. Sledi vzpon večinoma v ključih po strmem pobočju in pot nas pripelje do naslednjega razpotja.
Desno se odcepi zavarovana plezalna pot proti vrhu Furcia Rossa III in naprej proti bivaku Bivacco della Pace. Mi na razpotju nadaljujemo levo in se še nekaj časa vzpenjamo po razgledni poti. Pot nato zavije nekoliko v desno in nas po široki polici in nato po vrhnjem robu melišča ponovno pripelje do razpotja kjer se desno odcepi pot proti vrhu Furcia Rossa II ob katerem se nahaja tudi manjši bivak Bivacco Baccon Barborka. Do omenjenega bivaka je sicer približno 10 minut hoje.
Mi na razpotju nadaljujemo levo proti vrhu Vallon Bianco in po kratkem prečenju nas pot pripelje na severna pobočja gore. V nadaljevanju prečimo pobočja proti vzhodu in pot postane tudi nekoliko izpostavljena, v pomoč pa nam je nekaj jeklenic. Tu vstopimo tudi v naravni park Parco Naturale delle Dolomiti d'Ampezzo. Pot nato zavije v desno, preči kratek mostiček ter nas kmalu pripelje do sedla ob katerem bomo opazili veliko ruševin iz časa prve svetovne vojne.
Na sedlu nadaljujemo levo in lepo urejena vojaška pot, ki je vklesana v strmo pobočje se nato vzpne v nekaj ključih. Pot nato preči še nekoliko bolj izpostavljena pobočja proti vzhodu in nato preči zanimiv ozek most. V nadaljevanju pot še naprej večinoma v rahlem vzponu preči izpostavljena pobočja proti vzhodu, ob poti pa nas ves čas spremljajo številne ruševine iz časa prve svetovne vojne. Malo pod vrhom nas pot pripelje do manjšega razpotja kjer se usmerimo ostro desno in se strmeje vzpnemo s pomočjo nekaj skob. Do vrha nato sledi le še kratek vzpon po razglednem vršnem pobočju gore. Z vrha na katerem je vpisna skrinjica in nekaj manjših klopi je izjemen razgled na večji del Dolomitov. Še posebno lep je pogled na bližnje Tofane.
Sestopimo po poti vzpona.
zemljevid poti - Vallon Bianco
Ob poti: Rifugio Fanes (2060m), Ju de Limo (2174m), Lago di Limo (2159m), Ütia de Gran Fanes (2102m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Rifugio Pederü - Vallon Bianco1
Rifugio Pederü - Vallon Bianco2
Rifugio Pederü - Vallon Bianco3
Rifugio Pederü - Vallon Bianco4
Rifugio Pederü - Vallon Bianco5
Rifugio Pederü - Vallon Bianco6
Rifugio Pederü - Vallon Bianco7
Rifugio Pederü - Vallon Bianco8
Rifugio Pederü - Vallon Bianco9
Rifugio Pederü - Vallon Bianco10
Rifugio Pederü - Vallon Bianco11
Rifugio Pederü - Vallon Bianco12
Rifugio Pederü - Vallon Bianco13
Rifugio Pederü - Vallon Bianco14
Rifugio Pederü - Vallon Bianco15
Rifugio Pederü - Vallon Bianco16
Rifugio Pederü - Vallon Bianco17
Rifugio Pederü - Vallon Bianco18
Rifugio Pederü - Vallon Bianco19
Rifugio Pederü - Vallon Bianco20
Rifugio Pederü - Vallon Bianco21
Rifugio Pederü - Vallon Bianco22
Rifugio Pederü - Vallon Bianco23
Rifugio Pederü - Vallon Bianco24
Rifugio Pederü - Vallon Bianco25
Rifugio Pederü - Vallon Bianco26
Rifugio Pederü - Vallon Bianco27
Rifugio Pederü - Vallon Bianco28
Rifugio Pederü - Vallon Bianco29
Rifugio Pederü - Vallon Bianco30
Rifugio Pederü - Vallon Bianco31
Rifugio Pederü - Vallon Bianco32
Rifugio Pederü - Vallon Bianco33
Rifugio Pederü - Vallon Bianco34
Rifugio Pederü - Vallon Bianco35
Rifugio Pederü - Vallon Bianco36
Rifugio Pederü - Vallon Bianco37
Rifugio Pederü - Vallon Bianco38
Rifugio Pederü - Vallon Bianco39
Rifugio Pederü - Vallon Bianco40
Rifugio Pederü - Vallon Bianco41
Rifugio Pederü - Vallon Bianco42
Rifugio Pederü - Vallon Bianco43
Rifugio Pederü - Vallon Bianco44
Rifugio Pederü - Vallon Bianco45
Rifugio Pederü - Vallon Bianco46
Rifugio Pederü - Vallon Bianco47
Rifugio Pederü - Vallon Bianco48
Rifugio Pederü - Vallon Bianco49
Rifugio Pederü - Vallon Bianco50
Rifugio Pederü - Vallon Bianco51
Rifugio Pederü - Vallon Bianco52
Rifugio Pederü - Vallon Bianco53
Rifugio Pederü - Vallon Bianco54
Rifugio Pederü - Vallon Bianco55
Rifugio Pederü - Vallon Bianco56
Rifugio Pederü - Vallon Bianco57
Rifugio Pederü - Vallon Bianco58
Rifugio Pederü - Vallon Bianco59
Rifugio Pederü - Vallon Bianco60
Rifugio Pederü - Vallon Bianco61
Rifugio Pederü - Vallon Bianco62
Rifugio Pederü - Vallon Bianco63
Rifugio Pederü - Vallon Bianco64
Rifugio Pederü - Vallon Bianco65
Rifugio Pederü - Vallon Bianco66
Rifugio Pederü - Vallon Bianco67
Rifugio Pederü - Vallon Bianco68
Rifugio Pederü - Vallon Bianco69
Rifugio Pederü - Vallon Bianco70
Rifugio Pederü - Vallon Bianco71
Rifugio Pederü - Vallon Bianco72
Rifugio Pederü - Vallon Bianco73
Rifugio Pederü - Vallon Bianco74
Rifugio Pederü - Vallon Bianco75
Rifugio Pederü - Vallon Bianco76
Rifugio Pederü - Vallon Bianco77
Rifugio Pederü - Vallon Bianco78
Rifugio Pederü - Vallon Bianco79
Rifugio Pederü - Vallon Bianco80
Rifugio Pederü - Vallon Bianco81
Rifugio Pederü - Vallon Bianco82
Rifugio Pederü - Vallon Bianco83
Rifugio Pederü - Vallon Bianco84
Rifugio Pederü - Vallon Bianco85
Rifugio Pederü - Vallon Bianco86
Rifugio Pederü - Vallon Bianco87
Rifugio Pederü - Vallon Bianco88
Rifugio Pederü - Vallon Bianco89
Rifugio Pederü - Vallon Bianco90
Rifugio Pederü - Vallon Bianco91
Rifugio Pederü - Vallon Bianco92
Rifugio Pederü - Vallon Bianco93
Rifugio Pederü - Vallon Bianco94
Rifugio Pederü - Vallon Bianco95
Rifugio Pederü - Vallon Bianco96
Rifugio Pederü - Vallon Bianco97
Rifugio Pederü - Vallon Bianco98
Rifugio Pederü - Vallon Bianco99
Rifugio Pederü - Vallon Bianco100
Rifugio Pederü - Vallon Bianco101
Rifugio Pederü - Vallon Bianco102
Rifugio Pederü - Vallon Bianco103
Rifugio Pederü - Vallon Bianco104
Rifugio Pederü - Vallon Bianco105
Rifugio Pederü - Vallon Bianco106
Rifugio Pederü - Vallon Bianco107
Rifugio Pederü - Vallon Bianco108
Rifugio Pederü - Vallon Bianco109
Rifugio Pederü - Vallon Bianco110
Rifugio Pederü - Vallon Bianco111
Rifugio Pederü - Vallon Bianco112
Rifugio Pederü - Vallon Bianco113
Rifugio Pederü - Vallon Bianco114
Rifugio Pederü - Vallon Bianco115
Rifugio Pederü - Vallon Bianco116
Rifugio Pederü - Vallon Bianco117
Rifugio Pederü - Vallon Bianco118
Rifugio Pederü - Vallon Bianco119
Rifugio Pederü - Vallon Bianco120
Rifugio Pederü - Vallon Bianco121
Rifugio Pederü - Vallon Bianco122
Diskusija o izletu Rifugio Pederü - Vallon Bianco
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki