Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Dom LD Dobrnič / Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič (po cesti)

Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Rdeči Kal (309 m)
Širina/Dolžina: 45,8641°N 15,0097°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 131 m
Višinska razlika po poti: 135 m
Zemljevid: Dolenjska - Gorjanci, Kočevski Rog 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 438
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 21
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Obrežje se usmerimo na izvoz Trebnje zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrniča in Žužemberka. V Dobrniču, pri cerkvi, zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Žužemberku ter z vožnjo nadaljujemo naravnost proti Artmanji vas. Na koncu Artmanje vasi gremo rahlo levo (rahlo desno Korita), nato pa še preden prispemo v Vrbovec še enkrat levo, tokrat v smeri Mirne Peči. Cesta se nekoliko naprej strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do vasice Rdeči Kal, kjer ob tabli, ki označuje začetek naselja parkiramo na manjšem parkirišču ob križišču.
b) Najprej se zapeljemo v Trebnje, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Mirni Peči. Za naseljem Dolenje Ponikve, zapustimo glavno cesto proti Mirni Peči in z vožnjo nadaljujemo desno proti Dečji vasi in Jordankalu. V Jordankalu gremo desno, nato pa se peljemo vse do Rdečega Kala, kjer že opazimo planinske oznake za Ostri vrh. Od oznake se zapeljemo še približno 100 metrov naprej, nato pa parkiramo na levi strani ceste, na manjšem parkirišču v bližini table, ki označuje konec naselja.
c) Z avtoceste Obrežje - Ljubljana se usmerimo na izvoz Mirna Peč, nato pa z vožnjo nadaljujemo do omenjenega kraja. V Mirni Peči dosežemo glavno cesto Novo mesto - Trebnje, mi pa jo le prečimo ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrniča. Za Mirni Pečjo se cesta prehodno strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naseljem na Globodolskem polju, mi pa nadaljujemo naravnost ter kmalu prispemo do Jordankala, kjer gremo naravnost. Proti Dobrniču se peljemo do vasice Rdeči Kal, kjer že opazimo planinske oznake za Ostri vrh. Od oznake se zapeljemo še približno 100 metrov naprej, nato pa parkiramo na levi strani ceste, na manjšem parkirišču v bližini table, ki označuje konec naselja.
d) Iz Novega mesta se zapeljemo v Mirno Peč, kjer v križišču v bližini cerkve nadaljujemo levo v smeri Dobrniča. Za Mirni Pečjo se cesta prehodno strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naseljem na Globodolskem polju, mi pa nadaljujemo naravnost ter kmalu prispemo do Jordankala, kjer gremo naravnost. Proti Dobrniču se peljemo do vasice Rdeči Kal, kjer že opazimo planinske oznake za Ostri vrh. Od oznake se zapeljemo še približno 100 metrov naprej, nato pa parkiramo na levi strani ceste, na manjšem parkirišču v bližini table, ki označuje konec naselja.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na makadamsko cesto v smeri Ostrega vrha in Doma LD Dobrnič. Cesta nas sprva vodi skozi pas gozda, za katerim prispemo ob rob bližnjega travnika. Na drugi strani travnika cesta preide v gozd, kjer nas najprej vodi mimo manjše jame z imenom Jama ob cesti (v 20 m globoko in 20 m dolgo jamo žal odmetavajo smeti), nato pa se zložno do zmerno vzpenja. Višje prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Doma LD Dobrnič. Za križiščem se cesta postopoma nekoliko strmeje vzpne, nato pa, ko se levo nad cesto pojavi ograja, cesta dobi asfaltno prevleko. Nekaj minut višje se nam z desne priključi še markirana pot od Doma Frata, mi pa tu nadaljujemo naravnost ter v minuti nadaljnje hoje prispemo do Doma LD Dobrnič.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (november).
zemljevid poti - Dom LD Dobrnič
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom Frata, Ostri vrh (nad Globodolom) ( 15 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič1
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič2
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič3
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič4
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič5
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič6
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič7
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič8
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič9
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič10
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič11
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič12
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič13
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič14
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič15
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič16
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič17
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič18
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič19
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič20
Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič21
Diskusija o izletu Rdeči Kal - Dom LD Dobrnič (po cesti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki