Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Suhi vrh (Nanos) / Razdrto - Suhi vrh (Nanos) (strma pot)

Razdrto - Suhi vrh (Nanos) (strma pot)

Natisni
Izhodišče: Razdrto (575 m)
Širina/Dolžina: 45,7591°N 14,0619°E
Ime poti: strma pot
Čas hoje: 3 h 25 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 738 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 55.085
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 30
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper oziroma Ljubljana - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Razdrto. Cesti naprej sledimo v vas Razdrto in nato v središču vasi nadaljujemo v smeri vasi Strane in Veliko Ubeljsko. Le malo nad vasjo bomo prišli do velikega parkirišča na katerem parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki preko mostu preči avtocesto in nas na drugi strani pripelje do manjšega križišča pri planinskih smerokazih. Tu nadaljujemo levo po makadamski cesti do mesta, kjer se desno navzgor odcepi peš pot na Nanos. Pot se sprva vzpne po travnatem pobočju, nato pa gre v gozd, kjer nas po nekaj minutah pripelje na razpotje poti.
Nadaljujemo desno v smeri strme poti (naravnost položna pot). Pot se nato še nekaj časa zmerno vzpenja, preči melišče in se nato strmo vzpne. Naprej nas pot pripelje do prve jeklenice s pomočjo katere prečimo kratko rahlo izpostavljeno polico. Pot se nato strmo vzpenja po strmem a rahlo poraščenem pobočju. Naprej pridemo do za slovenske gore nenavadne verige, ki služi kot jeklenica. S pomočjo verige se vzpnemo po razčlenjenem skalovju do lepega razglednega mesta. Pot tu zavije nekoliko levo in se naprej vzpenja po neporaščenem pobočju. Na bolj strmih delih nam so nam v pomoč varovala, ki pa niso nujno potrebna. Večja previdnost je potrebna, če so tla mokra ali poledenela. Strmina nato popusti in pot nas pripelje na razpotje, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti. Pot naravnost gre do koče čez vrh, desna pa ga obide. Obe poti se malo pred kočo združita in sta približno enako dolgi (15 minut).
Od koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Suhega vrha. Pot najprej preči travnik za kočo, nato pa se za krajši čas vzpne. Sledi nekaj hoje s krajšimi spusti in vzponi do razglednega travnatega pobočja. Pot se nato vrne v gozd in se začne strmeje spuščati. Po nekaj minutah spusta pa pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Suhega vrha (naravnost navzdol Strane). Po nekaj minutah nadaljnje hoje stopimo na gozdno cesto, le ta pa nas kmalu pripelje do lovske koče.
Vzpon še nekaj časa nadaljujemo po gozdni cesti, nato pa nas oznake za Suhi vrha - strma pot usmerijo desno navzdol (naravnost po cesti položna pot). Pot naprej se sprva strmo spusti na dno kotanje, nato pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah strmega vzpona nas pot pripelje do zasilnega bivaka (star vojaški rov) za katerim se pot malenkost položi. Sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na razgleden Suhi vrh.
Razdrto - Vojkova koča 1:45, Vojkova koča - Suhi vrh 1:40.
zemljevid poti - Suhi vrh (Nanos)
Ob poti: Vojkova koča na Nanosu (1240m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)1
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)2
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)3
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)4
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)5
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)6
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)7
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)8
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)9
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)10
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)11
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)12
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)13
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)14
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)15
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)16
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)17
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)18
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)19
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)20
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)21
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)22
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)23
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)24
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)25
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)26
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)27
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)28
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)29
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)30
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)31
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)32
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)33
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)34
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)35
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)36
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)37
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)38
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)39
Razdrto - Suhi vrh (Nanos)40
Diskusija o izletu Razdrto - Suhi vrh (Nanos) (strma pot)
Tadej18. 03. 2009
Če ste že na Nanosu (Pleši) in imate čas ter ni premočan veter, se vam splača izlet podaljšati na poldrugo uro oddaljen Suhi vrh. Odprl se vam bo lep razgled proti Julijskim Alpah, Postojnski kotlini in hribovju Notranjske.
alfaromeo1557. 02. 2010
zanima me kako je s potjo pozimi kakor sem danes videl je kar nekaj snega na nonosu od vznozja in vrh v megli

lp
rjudnic7. 02. 2010
Nanos je pozimi velikokrat poledenel, zato brez derez ne gor it. Pa če misliš it gor izberi raj položno pot.
polde17. 02. 2010
Pozdravljeni!
Zanima me možnost krožne poti Razdrto-Vojkova koča-Suhi vrh-Strane, ob tem, da avto pustim nad Razdrtim. Koliko časa bi potreboval za pot Strane - parkirišče nad Razdrtim?
Hvala za odgovore in morebitne nasvete!
Murglovc18. 02. 2010
Od Stran do Razdrtega približno 1 uro, če si hiter lahko tudi manj.
Biggie9. 05. 2010
Danes preživeli super dan na Nanosu. Golaž je perfekten velik nasmeh
ciklama30. 10. 2010
Z možem sva šla v četrtek 28.10.2010 po strmi poti na Nanos. Pihala je močna burja, ki je postala neznostna, ko sva zapustila gozdno mejo. Zadnjih 15 minut sva dobesedno hodila po kolenih, za vsak premik sva morala počakati, da je bil sunek vetra malo šibkejši. Na tistem delu se ne moreš več obrniti, enostavno moraš vztrajati do konca. Za nameček je bila pa še koča zaprta, tako da sva takoj sestopila, sicer po lažji poti, ki pa ni bila nič lažja, saj je tudi tu pihala močna burja in tudi ozka stezica je bila poledela. Skratka ena izkušnja in predvsem preizkus vzdržljivosti.
Janiel743. 09. 2011
Danes pa polno na Vojkovi koči v okviru Zlatorogove Transverzale. Šel po strmi poti...manj k urca pa je bil cilj dosežennasmeh Vreme enkratno!
barbytek13. 10. 2011
Včeraj bila gori, nikjer nobenega žiga... zmeden .Tako,da me zanima, kje bi lahko še dobila žig? Hvala az odgovor nasmeh
Stumby24. 02. 2012
a je na nanosu še kaj snega?...mam namen se v nedeljo malo sprehajat tam okol, pa me zanima kako so kaj razmere...
miri24. 02. 2012
V soboto je bilo iz ceste Kp-Lj videti popolnoma kopno.Sliko ti lahko pošljem na mail,ker jo tu ne morem prilepiti.Lp Miri
Stumby25. 02. 2012
brinta26. 02. 2012
Od Vojkove koče do Suheha vrha v glavnem sneg od 20 - 30 cm, vendar je danes že narejena gaz. Priporočam gamaše. Včeraj smo morali prvi gaziti!
klavdipo16. 03. 2012
Ali je na Suhem vrhu že nov žig?
Loni16. 03. 2012
Midva greva jutri gor, pa lahko preveriva, drugače pa pokliči na PD Postojna in vprašaj, saj spada verjetno pod to PD.
B216. 03. 2012
Nov žig in nova skrinjica (montirana na stebričku,zelene barve)z vpisno knjigo je bila na Suhem vrhu nameščena ob priliki tečaja markacistov v Vojkovi koči meseca maja lansko leto. V času mojega obiska v avgustu lani, je bilo še vse v redu. Suhi vrh sicer sodi v domeno PD Postojna. Pa prijeten dan!
B216. 03. 2012
Prej sem pozabil napisati, da je žig bil montiran na sprednji strani skrinjice. Sicer pa ne bi bilo nič čudnega, če bi bil kakšnemu "zagretemu planincu" napoti. Ne bi bilo prvič... Lep dan!
klavdipo16. 03. 2012
Hvala!
Tudi jaz grem jutri gor!

LP
Loni17. 03. 2012
Žig definitivno je tam. Je pa nekdo staro skrinjico zamenjal za kanto za smeti. Drugače pa luštna turca, ravno pravšnja za dopoldne. Vračala sva se pa po položni poti. Ledu še kar nekaj v senčnih delih, predvsem proti vrhu in nekje vmes pod listjem.
klavdipo17. 03. 2012
Sem preverila danes in tudi žig odtisnila v knjižico. Drugače pa lepa tura, škoda le, da je bilo vreme bolj "kilavo" in ni nudilo daljših razgledov. LP
B218. 03. 2012
Me pa res čudi, kako da Barbytek 13. 10 2011 ni videla žiga na vrhu... Le na katerem vrhu ga je iskala, če pa je na Suhem vrhu že od maja 2011... In nova skrinjica tudi... Žal pa je bila ob mojem obisku tam še stara skrinjica - spremenjena v koš za odpadke - planinci pač!
Kigeot24. 10. 2014
Navodila za pot:
Po nekaj minutah nadaljnje hoje stopimo na gozdno cesto, le ta pa nas kmalu pripelje do lovske koče.
zmeden Ko stopimo na gozdno pot, gremo levo ali desno? Nisem videla lovske koče... pa pot se mi ni zdela strma...
valerija11224. 10. 2014
Lepo markirana pot nas po cesti pripelje mimo lovske koče,ta stoji na levi strani ceste,če se vzpenjamo. Malo od koče naprej je označen odcep desno na strmo pot. A ste šli mogoče naravnost po položni? Veliko lepih trenutkov v gorah vam želim.
B225. 10. 2014
Pri usmerjevalnih tablicah (na sliki 25), ki pa že vsaj tri leta niso tako "prislonjene" na drevo - ampak so nameščene na kovinskem drogu, gremo levo in po približno 10 minutah hoje skoraj po ravnem pridemo do vozne ceste. Tu zavijemo desno (tu so tudi stare lesene tablice na bukvi)in ji sledimo kakšen kilometer, do lovske koče tik ob cesti na levi strani. Malo naprej pa pazimo na odcep za Suhi vrh (napis na bukvi, slika 33, ki ga ko je drevje olistano zlahka spregledamo). Ti si verjetno šla pri tablicah naravnost in pozneje po dolini levo, koder tudi skoraj po ravnem vodi dokaj shojena steza, ki je bila nekoč markirana (najde se še nekaj markacij). V tem primeru je bila gozdna cesta in lovska koča visoko nad tabo.
Kigeot25. 10. 2014
E ja, nekje pri sliki 28 sem šla verjetno na drugo pot... Po vozni cesti pri starih tablicah sem šla desno navzdol (v smeri Suhi vrh) dobrih 500-800m, nato je bila oznaka za Suhi vrh levo, nekoliko vzpenjajoča se potka..
Saj ni važno, drugič bom našla še to pot.. nasmeh Jesen je zelo lepa v tistih gozdičkih, sploh, ko je sončno.
B225. 10. 2014
Točno tako, zgrešila si pot. Šla si predaleč naprej. Pa saj je tudi tista pot, po kateri si hodila, zelo lepa...
Hribolazec816. 03. 2021
Za ljubitelje adrenalina, se splaca podaljsati (da se obidet ferato), zaceti na drugem koncu, in sicer cez gradisko turo (furlanova in otmarjeva smer), na furlanovo zavetisce pri abramovu, nato pa proti Suhem vrhu, od suhega vrha se na Nanos, Grmada na Nanosu in v dolino (Res pa je, da rabite dva avtomobila)
Hribolazec816. 03. 2021
Za ljubitelje adrenalina, se splaca podaljsati (da se obidet ferato), zaceti na drugem koncu, in sicer cez gradisko turo (furlanova in otmarjeva smer), na furlanovo zavetisce pri abramovu, nato pa proti Suhem vrhu, od suhega vrha se na Nanos, Grmada na Nanosu in v dolino (Res pa je, da rabite dva avtomobila)
padez6. 03. 2021
Za to turo ki si jo navedel rabis dva avtomobila ce je v skupini 10 udelezencev.
Zacnes v kampu Tura v Gradiscu pri Vipavi in se vzpnes cez Gradisko turo ali cez Plaz in nadaljujes doAbrama ter dalje na Suhi vrh in potem do Vojkove koce in cez Grmado in mimo cerkve do lovske koce ter mimo cerkve Sv. Miklavza na izhodisce
Je pa tu hoje za cel dan...




padez6. 03. 2021
Za to turo ki si jo navedel rabis dva avtomobila ce je v skupini 10 udelezencev drugace pa ne.
Zacnes v kampu Tura v Gradiscu pri Vipavi in se vzpnes cez Gradisko turo ali cez Plaz in nadaljujes doAbrama ter dalje na Suhi vrh in potem do Vojkove koce in cez Grmado in mimo cerkve do lovske koce ter mimo cerkve Sv. Miklavza na izhodisce, ljer te caka avtomobil.
Je pa tu hoje za cel dan...




Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki