Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Četrt / Ravne - Četrt (čez Črno prst)

Ravne - Četrt (čez Črno prst)

Natisni
Izhodišče: Ravne (735 m)
Širina/Dolžina: 46,2586°N 13,9592°E
Ime poti: čez Črno prst
Čas hoje: 3 h 55 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 1097 m
Višinska razlika po poti: 1240 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 683
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 72
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Kmalu bomo ob cesti opazili planinske oznake za Črno prst, ki kažejo proti desni, vendar mi nadaljujemo naravnost. Le malo pozneje pa pridemo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri rahlo desno proti vasi Ravne. Naprej se peljemo mimo velikega parkirišča ob nekdanjem smučišču Kobla, mi pa asfaltni cesti, ki se prične strmo vzpenjati sledimo do Raven, kjer se cesta položi. Tu se peljemo še naprej vse do mesta, kjer se asfalt konča. Na mestu, kjer se asfalt konča je večje parkirišče ob gostilni Janez, kjer parkiramo na desni strani parkirišča, (parkirišče na levi strani ceste je namenjeno gostom gostilne Janez).
b) Iz Železnikov ali Petrovega Brda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, kjer še pred središčem kraja zavijemo levo v smeri naselja Ravne. Cesti, ki se prične strmo vzpenjati sledimo do Raven, kjer se cesta položi. Tu se peljemo še naprej vse do mesta, kjer se asfalt konča. Na mestu, kjer se asfalt konča je večje parkirišče ob gostilni Janez, kjer parkiramo na desni strani parkirišča, (parkirišče na levi strani ceste je namenjeno gostom gostilne Janez).
Opis poti:
S parkirišča pri gostilni Janez nadaljujemo v smeri Črne prsti in Orožnove koče, kjer sprva hodimo po makadamski cesti, s katere se nam odpre lep razgled proti Triglavu. Cesta po začetnem vzponu preide v gozd ter zavije nekoliko v levo, kjer hitro prispemo na označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo levo v smeri Črne prsti, planine za Črno goro in Orožnove koče (naravnost Bohinjska Bistrica in stara pot proti Orožnovi koči). Pot naprej po desni strani obide privat hišo (včasih Planinski dom dr. Janeza Mencingerja), nato pa se malo naprej priključi na kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Malo višje, na razpotju nadaljujemo desno, nato pa se pot nadaljuje skozi gozd. Še nekoliko naprej nas pot vodi mimo brunarice in križa, nato pa že prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Orožnove koče (levo planina za Črno goro).
Pot naprej preči pobočja nekoliko proti desni, vmes pa se tudi vidneje spusti. Ko se spust konča, se nam z desne priključi stara pot, ki je nekoliko krajša, a uradno ne več markirana. Sledi hoja po gozdni poti, kjer prečimo nekaj kolovozov, na označenem razpotju pa nadaljujemo po desni poti. Nekaj minut višje dosežemo gozdno cesto, katero pa le prečimo (desno Orožnova koča po drči).
Sledi razmeroma strm vzpon skozi gozd, višje pa se nam z desne priključi nekoliko daljša pot po drči.
Nadaljujemo levo ter v nekaj minutah prispemo do Orožnove koče na planini za Liscem.
Od koče nadaljujemo levo v gozd zmerno navzgor. Pot naprej počasi prehaja iz gozda na pobočja pod Črno prstjo. Strmina poti začne naraščati, prav tako pa postaja vse bolj strmo pobočje po katerem hodimo. Že precej strma pot nas pripelje pod stene Črne prsti. Naprej se vzpnemo ob steni navzgor, nato pa zavijemo levo in prečimo grapo. Naprej v zmernem vzponu prečimo pobočja proti vzhodu. Le nekaj metrov pred sedlom se nam priključi pot s planine za Črno goro. Na sedlu se usmerimo desno in v desetih minutah razgledne hoje pridemo do doma na Črni prsti. Za vzpon na vrh pa moramo naredi še nekaj korakov.
S Črne prsti nadaljujemo proti zahodu v smeri Rodice do katere je približno tri ure hoje. Pot naprej nas sprva vodi po širokem travnatem grebenu, ki pa se hitro zoži, pot pa se prične strmeje spuščati. Po nekaj minutah spusta se nam z desne priključi pot od planine Osredki, mi pa nadaljujemo po levi (primorski) strani grebena v smeri Vogla.
Za razpotjem pot postane zahtevnejša saj s pomočjo jeklenic, večinoma pa brez le teh preči precej strma travnata pobočja, ki so predvsem v mokrem nevarna za zdrs. Pot se nato nekoliko položi in nas pripelje na sedlo Vrata (1721 m). Za tem se pot grebenu ponovno umakne na levo in se prečno vzpne čez naslednje strmo pobočje. Da pot ni povsem lahka nas opozori spominska plošča. Strmina pobočij nato postopoma popusti in pot se ponovno približa glavnemu grebenu.
Za vzpon na Četrt na tem delu zapustimo markirano pot in nadaljujemo ostro desno, sprva ob in nato po grebenu. Po nekaj minutah se greben razširi mi pa mu po prostranem vršnem delu sledimo do vrha, na katerem opazimo star mejnik iz časa rapalske meje.
Brezpotja, ki tehnično ni zahtevno je približno 15 minut.
Ravne - Orožnova koča 1:45, Orožnova koča - Čez Suho 1:05, Čez Suho - Črna prst 15 minut, Črna prst - Četrt 50 minut.
zemljevid poti - Četrt
Ob poti: Orožnova koča na planini za Liscem (1338m), Čez Suho (1760m), Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti (1835m), Črna prst (1844m), Vrata (1721m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Ravne - Četrt1
Ravne - Četrt2
Ravne - Četrt3
Ravne - Četrt4
Ravne - Četrt5
Ravne - Četrt6
Ravne - Četrt7
Ravne - Četrt8
Ravne - Četrt9
Ravne - Četrt10
Ravne - Četrt11
Ravne - Četrt12
Ravne - Četrt13
Ravne - Četrt14
Ravne - Četrt15
Ravne - Četrt16
Ravne - Četrt17
Ravne - Četrt18
Ravne - Četrt19
Ravne - Četrt20
Ravne - Četrt21
Ravne - Četrt22
Ravne - Četrt23
Ravne - Četrt24
Ravne - Četrt25
Ravne - Četrt26
Ravne - Četrt27
Ravne - Četrt28
Ravne - Četrt29
Ravne - Četrt30
Ravne - Četrt31
Ravne - Četrt32
Ravne - Četrt33
Ravne - Četrt34
Ravne - Četrt35
Ravne - Četrt36
Ravne - Četrt37
Ravne - Četrt38
Ravne - Četrt39
Ravne - Četrt40
Ravne - Četrt41
Ravne - Četrt42
Ravne - Četrt43
Ravne - Četrt44
Ravne - Četrt45
Ravne - Četrt46
Ravne - Četrt47
Ravne - Četrt48
Ravne - Četrt49
Ravne - Četrt50
Ravne - Četrt51
Ravne - Četrt52
Ravne - Četrt53
Ravne - Četrt54
Ravne - Četrt55
Ravne - Četrt56
Ravne - Četrt57
Ravne - Četrt58
Ravne - Četrt59
Ravne - Četrt60
Ravne - Četrt61
Ravne - Četrt62
Ravne - Četrt63
Ravne - Četrt64
Ravne - Četrt65
Ravne - Četrt66
Ravne - Četrt67
Ravne - Četrt68
Ravne - Četrt69
Ravne - Četrt70
Ravne - Četrt71
Ravne - Četrt72
Diskusija o izletu Ravne - Četrt (čez Črno prst)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki