Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Kavčič / Rakitovec - Kavčič (savana)

Rakitovec - Kavčič (savana)

Natisni
Izhodišče: Rakitovec (495 m)
Ime poti: savana
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 384 m
Višinska razlika po poti: 395 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 6.350
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) IZ SMERI LJUBLJANE:
S primorske avtoceste (A1) izvozimo na Črnem Kalu in se usmerimo na staro magistralo proti morju. Po 3 km na večjem križišču zavijemo levo proti Hrastovljam in hrvaški meji in po 1 km še enkrat tako. Skozi Kubed pridemo v Gračišče, kjer pred šolskim poslopjem zavijemo levo proti Rakitovcu, do katerega nas vodijo table skozi Smokvico in Movraž. Po koncu strmine prečkamo puljsko železniško progo in zavijemo desno 1 km proti MP Rakitovec, kjer lahko parkiramo avto ali pa 300 m pred MP zavijemo levo po kolovozu in parkiramo na jasi približno 2 km naprej - s tem si zmanjšamo 100 m višinske razlike in pol ure hoje.

b) IZ SMERI KOPRA:
Iz Kopra krenemo po stari magistrali proti Ljubljani. V Rižani zavijemo desno proti Hrastovljam in se držimo glavne ceste proti meji - za preostanek gl. zgoraj.
Opis poti:
S parkirišča pri mejnem prehodu se napotimo severno proti vencu neporaščenih vrhov (Kavčič, Lipnik, Golič) po kolovozni poti, ki ji sledimo skozi gozd. Po pol ure hoje (2 km) prispemo do jase in zavijemo na desni kolovoz, ki mu sledimo vse do vrha in ga ne zapuščamo (z njega odcepijo številne gozdne poti, a so vidno zaraščene). Cesta se začne sprva serpentinasto vzpenjati, nato pa večidel z blagim vzponom vodi proti vrhu. Mimo skalne pečine na levi po sto metrih strme poti prispemo do useka v živo skalo, s čimer vstopimo v savanski pejsaž venca neporaščenih vrhov. Odtod se lahko bodisi usmerimo po strmi kozji poti levo naravnost na vrh bodisi nadaljujemo še 15 minut po cesti in preko travnikov pridemo do vrha. Vrhovi so kopasti in neizraziti, vrh Kavčiča prepoznamo po železnem in lesenem križu.
zemljevid poti - Kavčič
Priporočamo: podobni izleti, panorama
Slike:
Diskusija o izletu Rakitovec - Kavčič (savana)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki