Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Rakitna - Trenk

Natisni
Izhodišče: Rakitna (789 m)
Širina/Dolžina: 45,8907°N 14,4397°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: -20 m
Višinska razlika po poti: 100 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2.686
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do Rakitne (za odcepom za Krim se cesta prične spuščati), kjer na parkirišču ob cerkvi parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Ko prispemo na Rakitno parkiramo na parkirišču ob župnijski cerkvi na Rakitni.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na markirano pot oz. sprva cesto v smeri Krima, Doma v Iškem Vintgarju, kmetij Benko in Ustje, Vrbice in vasi Osredek. Cesta nas sprva vodi mimo kapelice, trgovine Mercator, nato pa nas po krajšem vzponu pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi cesta k bližnji Okrepčevalnici Krimček, mi pa nadaljujemo nekoliko desno ter še naprej nadaljujemo po markirani cesti. Cesta nas nato vodi še mimo nekaj pašnikov in hiš, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo levo navzgor (desno vodi cesta proti zdravilišču MKZ Rakitna) po cesti, ki se po krajšem vzponu ponovno razcepi. Tokrat nadaljujemo desno v smeri Krvavice in Iškega Vintgarja (naravnost Krim, Rotovc in Županov vrh) ter pot še kratek čas nadaljujemo po asfaltni cesti. Na koncu naselja nadaljujemo levo na makadamsko cesto, ob kateri opazimo znak, da bomo pot nadaljevali po gozdni cesti. Cesta nas nato vodi prečno proti desni čez sprva razgledno pobočje, nato pa preide v pas gozda. Nekoliko za manjšim opuščenim kamnolomom prispemo pod visokonapetostni daljnovod, od koder se nam prehodno odpre nekaj razgleda. Pot nekaj časa nadaljujemo pod daljnovodom, nato pa pot zavije desno in preide v strnjen gozd. Nekoliko naprej, na desni strani ceste, za mrežasto ograjo opazimo smetišče, še nekoliko naprej pa se nam z leve priključi še pot, ki je označena s trikotnikom.
Nadaljujemo naravnost, še naprej po cesti, ki se še nekajkrat rahlo vzpne in spusti, nato pa prispemo do manjšega križišča, kjer se vozna cesta, ki je zaradi zasebnega zemljišča zaprta z zapornico nadaljuje desno, mi pa nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki se razmeroma strmo spusti. Ko se obe poti združita bomo na levi opazili vikend, nekoliko nižje pa bomo prišli še do kmetije Ustje, za katero se cesta dokončno spremeni v kolovoz. Po kolovozu se ob robu ograjenega pašnika spustimo do označenega razpotja, od koder nadaljujemo po desni poti v smeri Vrbice (levo domačija Benko in Gornji Ig).
Za razpotjem pot preide v gozd ter se prične lahkotno vzpenjati. Nekoliko naprej pot postopoma preide na sprva še neizrazit greben, po in ob katerem nadaljujemo rahel vzpon. Za kratkim prečnim vzponom čez manj poraščeno pobočje, v nekaj korakih stopimo na vrh Trenka.
Z vrha, se je ob pazljivosti vredno spustiti še do razglednega prepadnega pomola, ki se strmo dviga nad Iškim Vintgarjem. Če pa nadaljujemo po markirani poti pa v minuti nadaljnje hoje prispemo do obeležja NOB.
zemljevid poti - Trenk
Ob poti: Ustje (785m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Rakitna - Trenk1
Rakitna - Trenk2
Rakitna - Trenk3
Rakitna - Trenk4
Rakitna - Trenk5
Rakitna - Trenk6
Rakitna - Trenk7
Rakitna - Trenk8
Rakitna - Trenk9
Rakitna - Trenk10
Rakitna - Trenk11
Rakitna - Trenk12
Rakitna - Trenk13
Rakitna - Trenk14
Rakitna - Trenk15
Rakitna - Trenk16
Rakitna - Trenk17
Rakitna - Trenk18
Rakitna - Trenk19
Rakitna - Trenk20
Rakitna - Trenk21
Rakitna - Trenk22
Rakitna - Trenk23
Rakitna - Trenk24
Rakitna - Trenk25
Rakitna - Trenk26
Rakitna - Trenk27
Rakitna - Trenk28
Rakitna - Trenk29
Rakitna - Trenk30
Rakitna - Trenk31
Rakitna - Trenk32
Rakitna - Trenk33
Rakitna - Trenk34
Rakitna - Trenk35
Rakitna - Trenk36
Rakitna - Trenk37
Rakitna - Trenk38
Rakitna - Trenk39
Rakitna - Trenk40
Rakitna - Trenk41
Rakitna - Trenk42
Rakitna - Trenk43
Rakitna - Trenk44
Rakitna - Trenk45
Rakitna - Trenk46
Diskusija o izletu Rakitna - Trenk
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki