Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Pohorje in ostala severovzhodna SlovenijaKapunar / Radlje ob Dravi - Kapunar
  

Radlje ob Dravi - Kapunar (mimo starega gradu)

 
Izhodišče: Radlje ob Dravi (370 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,6164°N / 15,2108°E
Cilj: Kapunar (1051 m)
Ime poti: mimo starega gradu
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 681 m
Višinska razlika po poti: 715 m
Zemljevid: Pohorje - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 139
Ocena: 1 glasov
Število slik: 73
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

S ceste Dravograd - Maribor, v Radljah ob Dravi, iz križišča pri trgovini Lidl, zapeljemo v smeri centra naselja in Radeljskega prelaza. Za križiščem se peljemo še mimo trgovine Hofer in mimo odcepa ceste v levo proti Sv. Trem Kraljem, na naslednjem križišču pa levo proti Avstriji. Takoj za križiščem gremo še enkrat levo in parkiramo na večjem asfaltnem parkirišču v bližini Dvorca Radlje.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo proti vzhodu, kjer najprej previdno prečimo glavno cesto Radlje ob Dravi - Radeljski prelaz, na drugi strani ceste pa se pot razcepi na dva dela.
Nadaljujemo lahko levo po gozdni in zgodovinski poti Stari grad, ali pa naravnost po trim stezi. Obe poti sta dobro označeni in se višje v gozdu združita ter se nato še nekajkrat križata, višje pa potekata po isti trasi. Višje pot zavije levo in preide na nekoliko bolj strmo pobočje, kjer je ograjena z leseno ograjo, ko se ograja na levi konča pa se razcepi.
Nadaljujemo naravnost (ostro desno se nadaljuje trim steza, učna pot in pot, ki vodi na stari grad) ter se nekoliko naprej priključimo na širok kolovoz, kateremu sledimo v levo. Ko smo se vrnili na kolovoz, se ponovno združimo z učno potjo in trim stezo, nekoliko naprej pa se nam z desne priključi še markirana evropska pešpot E6.
V Nadaljevanju dokončno zapustimo trim stezo in učno pot ter na razpotjih sledimo rumeno-rdečim markacijam. Nekoliko naprej dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se lahkotno spuščamo. Pot po cesti nas vodi mimo pašnika in domačije Majerhof, nato pa nas markacije s ceste usmerijo rahlo desno na kolovoz, s katerega pa gremo nekoliko naprej rahlo levo, na sprva vzporedno markirano pot, katera pa se pozneje postopoma oddalji od kolovoza. Pozneje se prehodno priključimo na drug kolovoz, pot, ki nas vodi preko številnih potočkov in ki se večino časa zložno do zmerno vzpenja, pa nas pripelje do razpotja, ob katerem se nahaja smerna tabla.
Oznake nas usmerjajo rahlo levo na pot, ki se spusti do gostišča Žohar, kjer se nahaja žig, mi pa nadaljujemo rahlo desno, na uhojeno, a za krajši čas nemarkirano stezico, ki se nad gostiščem vrne na markirano pot, dosežemo pa jo na kolovozu, kateremu sledimo v desno. Sledi kratek vzpon po kolovozu, nato pa se le ta razcepi, mi pa nadaljujemo po levem, ki nas pripelje iz gozda na razgledne senožeti. Po kolovozu se vzpnemo do ceste, katero dosežemo na označenem razpotju ob brezi.
Nadaljujemo desno v smeri proti Kapunarju (levo Radeljski prelaz po poti E6), s širše ceste pa gremo kmalu levo na drugo cesto, z nje pa levo na kolovoz. Pot naprej nas vodi ob pašniku, ko dosežemo kmetijo Ternik pa nadaljujemo skozi dvorišče (v času obiska dva spuščena psa, ki sta kar glasna). Za kmetijo nas markacije povedejo na kolovoz, ki se vzpne ob njivi, nam pa se ob pogledu nazaj odpre lep razgled. Ob vstopu v gozd gremo s širšega kolovoza desno, kjer sprva ni videti kakšne poti, a se ta po nekaj korakih pojavi in preide v gozd. Na razpotjih skozi gozd sledimo markacijam, višje pa dosežemo makadamsko cesto in ji sledimo v desno. Po cesti prispemo iz gozda ter ob lepih razgledih dosežemo kmetijo Škarc, kjer gremo mimo nekaj hiš. Za hišami sledi nekaj rahlega spusta, nato pa se združimo z običajno potjo, ki vodi iz Radelj ob Dravi proti Kapunarju.
Cesti sledimo naravnost, na naslednjem križišču pa gremo rahlo levo proti Kapunarju. Sledi razmeroma dolga hoja po makadamski cesti, kateri sledimo do nekdanje stražnice, ki jo danes uporabljajo radioamaterji. Od stražnice, kjer se nahaja vpisna skrinjica, nadaljujemo ostro levo v smeri koče Kapunerhütte, nato pa na primernem mestu zapustimo označeno pot in se na vrh Kapunarja povzpnemo po eni od več slabših stezic, ki vodijo do vrha.
Opis in slike se nanašajo na stanje maja 2019 in decembra 2018.

zemljevid poti
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Pankracij (Radelca) (1 h 30 min), Sveti Urban (Radelca) (45 min), Kapunerhütte (15 min)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Radlje ob Dravi - kapunar1 Radlje ob Dravi - kapunar2 Radlje ob Dravi - kapunar3 Radlje ob Dravi - kapunar4 Radlje ob Dravi - kapunar5 Radlje ob Dravi - kapunar6 Radlje ob Dravi - kapunar7 Radlje ob Dravi - kapunar8 Radlje ob Dravi - kapunar9 Radlje ob Dravi - kapunar10 Radlje ob Dravi - kapunar11 Radlje ob Dravi - kapunar12 Radlje ob Dravi - kapunar13 Radlje ob Dravi - kapunar14 Radlje ob Dravi - kapunar15 Radlje ob Dravi - kapunar16 Radlje ob Dravi - kapunar17 Radlje ob Dravi - kapunar18 Radlje ob Dravi - kapunar19 Radlje ob Dravi - kapunar20 Radlje ob Dravi - kapunar21 Radlje ob Dravi - kapunar22 Radlje ob Dravi - kapunar23 Radlje ob Dravi - kapunar24 Radlje ob Dravi - kapunar25 Radlje ob Dravi - kapunar26 Radlje ob Dravi - kapunar27 Radlje ob Dravi - kapunar28 Radlje ob Dravi - kapunar29 Radlje ob Dravi - kapunar30 Radlje ob Dravi - kapunar31 Radlje ob Dravi - kapunar32 Radlje ob Dravi - kapunar33 Radlje ob Dravi - kapunar34 Radlje ob Dravi - kapunar35 Radlje ob Dravi - kapunar36 Radlje ob Dravi - kapunar37 Radlje ob Dravi - kapunar38 Radlje ob Dravi - kapunar39 Radlje ob Dravi - kapunar40 Radlje ob Dravi - kapunar41 Radlje ob Dravi - kapunar42 Radlje ob Dravi - kapunar43 Radlje ob Dravi - kapunar44 Radlje ob Dravi - kapunar45 Radlje ob Dravi - kapunar46 Radlje ob Dravi - kapunar47 Radlje ob Dravi - kapunar48 Radlje ob Dravi - kapunar49 Radlje ob Dravi - kapunar50 Radlje ob Dravi - kapunar51 Radlje ob Dravi - kapunar52 Radlje ob Dravi - kapunar53 Radlje ob Dravi - kapunar54 Radlje ob Dravi - kapunar55 Radlje ob Dravi - kapunar56 Radlje ob Dravi - kapunar57 Radlje ob Dravi - kapunar58 Radlje ob Dravi - kapunar59 Radlje ob Dravi - kapunar60 Radlje ob Dravi - kapunar61 Radlje ob Dravi - kapunar62 Radlje ob Dravi - kapunar63 Radlje ob Dravi - kapunar64 Radlje ob Dravi - kapunar65 Radlje ob Dravi - kapunar66 Radlje ob Dravi - kapunar67 Radlje ob Dravi - kapunar68 Radlje ob Dravi - kapunar69 Radlje ob Dravi - kapunar70 Radlje ob Dravi - kapunar71 Radlje ob Dravi - kapunar72 Radlje ob Dravi - kapunar73
Diskusija o izletu Radlje ob Dravi - Kapunar (mimo starega gradu)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki