Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Karnijske AlpeVeliki Koritnik / Creta di Aip / Trogkofel / Prelaz Lonice / Cason di Lanza - Veliki Koritnik / Creta di Aip / Trogkofel
  

Prelaz Lonice / Cason di Lanza - Veliki Koritnik / Creta di Aip / Trogkofel (ferrata Crete Rose)

 
Izhodišče: Prelaz Lonice / Cason di Lanza (1552 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5658°N / 13,1712°E
Cilj: Veliki Koritnik / Creta di Aip / Trogkofel (2279 m)
Ime poti: ferrata Crete Rose
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 727 m
Višinska razlika po poti: 727 m
Zemljevid: Tabacco 018
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Avtor: bagi
Ogledov: 6840
Ocena: 1 glasov
Število slik: 31
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

Iz Ljubljane po gorenjski avtocesti, izvoz Hrušica, nadaljevanje čez mejni prehod Rateče do Trbiža. Nadaljujemo po lokalni cesti do Pontebbe, kjer nas čaka manjša orientacijska zanka. Pred vasjo zavijemo skozi drugi podvoz in takoj za njim ostro levo. Po tej cesti nadaljujemo do križišča za Studena Bassa. Če smo po pomoti zavili skozi prvi podvoz, pa nadaljujemo skozi vas do križišča s smerno tablo za prelaz Nassfeld. Tu se ozremo levo nazaj in nekaj 100 m zadaj opazimo oznako za Studeno Basso. Zapeljemo tja in izjemno ostro zavijemo levo na ožjo cesto. Ta vodi proti vasi Studena Bassa, skozi katero peljemo in nadaljujemo po ozki in strmi asfaltirani cesti z nekaj konkretnimi ovinki proti prelazu Lonice oziroma Cason di Lanza. Tam je gostišče in parkirišče za nekaj deset avtomobilov. Za celotno pot od Ljubljane do gostišča potrebujemo 2 uri.

Opis poti:

Za gostiščem poiščemo smerne table in pot 439. Pot je v začetnem delu lep makadam, ki skoraj vodoravno vodi desno proti planini Malga di Val Force. Po dobrem kilometru bodite pozorni na odcep, označen s tablami na drevesu. Pot preči desno čez travnik in se spusti v grapo s potokom. Tega na primernem mestu poleg podrte brvi prečimo in se na nasprotnem bregu ponovno vzpnemo. Pot se nadaljuje po zelo vodnatem terenu, ki v deževni dobi vsekakor upraviči ime tega območja - Mokrine oziroma Nassfeld po nemško. Vendar brez skrbi. Pot je speljana tako, da se v največji možni meri izogiba blata. Nadaljujemo s prečenjem hriba in se pred planino ponovno priključimo makadamski cesti. Po njej nadaljujemo mimo planine Malga di Val Dolce, dokler čez nekaj časa ponovno ne ugledamo smernih tabel. Tu se vzpnemo po grapi strmo navzgor. Pot se kmalu položi in v rahlem vzponu nadaljuje proti našemu cilju. Pod vznožjem Trogkofla se naša pot priključi prečni poti 403. Od tu naprej je možno več vzponov na goro. Če želite preizkusiti ferato Crete Rosse, nadaljujte dober kilometer desno v smeri Nassfelda skoraj do roba, kjer se pot obrača levo. Oznak za ferato ob sami poti ne boste zasledili, zato bodite pozorni na 2 balvana tik ob poti. Ferata je nad njima in je označena s tablo višje v skalah.
O sami ferati samo najlepše. Je dobro varovana in poteka deloma po kaminih in deloma po odprti steni. Zahteva nekaj moči v rokah, ustrezne izkušnje in po potrebi samovarovalni komplet. Plezalne rokavice so zaželjene, čelada je obvezna. Fotoaparat tudi :) Ferata nikogar ne bo pustila ravnodušnega, posebno ob lepem vremenu, ko mimo čevljev gledaš v globino :) Dolga je dobre pol ure in premaga cca 200 višinskih metrov. Zaključi se na prelomnici, ki deli strme stene Trogkofla z vršno planoto. Od tu do vrha je še dobre pol ure prijetne hoje po slikovitem terenu z lepimi razgledi ob dobrem vremenu. Na vrhu je križ in zanimiva skrinjica.
Sestopimo lahko v več drugih smeri, ki pa so vse manj varovane od pristopne.

Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel1 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel2 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel3 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel4 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel5 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel6 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel7 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel8 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel9 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel10 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel11 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel12 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel13 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel14 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel15 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel16 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel17 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel18 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel19 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel20 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel21 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel22 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel23 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel24 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel25 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel26 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel27 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel28 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel29 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel30 Prelaz Lonice / Cason di Lanza - veliki_koritnik___creta_di_aip___trogkofel31
Diskusija o izletu Prelaz Lonice / Cason di Lanza - Veliki Koritnik / Creta di Aip / Trogkofel (ferrata Crete Rose)
masker     
1.8.2018
Danes opravil vzpon na tega karnijskega lepotca. Bal sem se, da me bo vročina zdelala. Ni pa na srečo bilo preveč toplo. Iz Casona di Lanza sem štartal dovolj zgodaj po stezi štev.439 in v dobrih dveh urah dosegel vrh. Za vzpon na vrh, sem raje izbral varianto, ki se takoj po priključitvi s stezo št. 403 (alte karnische weg) odcepi v levo strmo navzgor po skalnih policah. Ta pot ni prav posebno zavarovana in je potreben varen korak. Za sestop pa sem se poslužil ferate Crete Rosse, ki ponuja edinstvene plezalne občutke (ob lepem vremenu seveda). Skratka lep planinski izlet.
ljubitelj gora     
12.6.2019
Slika 10 v bližini je odsek za pot 416 na Veliki Koritnik, po tej steni so speljani prehodi, je dost markacij, ampak ni pa klinov, zajl, le dve mali skobi. Prehodil v nedeljo 9.6. Pot je kopna le na vrhu V.Koritnika je še sneg, ki ne dela težav.

http://shrani.si/f/23/10g/4fAhyTuo/img8324.jpg

http://shrani.si/f/19/Wq/4fAXHUje/img8326.jpg
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki