Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Četrt / Pod Luknjo - Četrt

Pod Luknjo - Četrt

Natisni
Izhodišče: Pod Luknjo (950 m)
Širina/Dolžina: 46,2488°N 13,9145°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 882 m
Višinska razlika po poti: 900 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.435
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Kmalu pa bomo ob cesti opazili oznake za Črno prst desno, vendar mi nadaljujemo naravnost. Le malo pozneje pa pridemo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri desno proti vasi Ravne. Usmerimo se na to cesto, ki nas pripelje do konca vasi, kjer se konča asfalt. Naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas pelje mimo bivšega doma dr. Janeza Mencingerja (danes zasebna hiša). Tej cesti nato sledimo še približno 4km do mesta, kjer se nam z desne strani priključi slabša gozdna cesta (v bližini je lovska opazovalnica, številni kolovozi in planinska oznaka za Črno prst). Parkiramo na enem od več manjših parkirišč ob cesti, a tako da ne oviramo gozdarskega dela (spravilo lesa).
Opis poti:
Zaradi gozdarskih del in posledično številnih traktorskih vlak je začetek poti razmeroma težko najti. Med lovsko opazovalnico in planinsko tablo za Črno prst so trije večji kolovozi, ki se s ceste usmerijo levo navzgor (smer našega prihoda). Izberemo "prvega" torej tistega, ki je najbližji lovski opazovalnici (planinska tabla za Črno prst pa nas usmeri na "zadnji" kolovoz, vendar, če se bomo usmerili v smeri te table bomo hitro zašli).
Torej če smo se odločili za vzpon po "prvem" kolovozu bomo že po nekaj minutah vzpona opazili markacije (pot pride prečno od "zadnjega" kolovoza in je povsem zaraščena). Široki traktorski vlaki nato sledimo nekoliko proti levi, a le do mesta, kjer nas markacije usmerijo desno na nekoliko ožji kolovoz. Naprej je orientacija bistveno lažja, saj se konča labirint kolovozov. Z občasno nekoliko bolj strme poti pa se kmalu levo odcepi označena pot proti Orožnovi koči.
Nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki nas višje pripelje v manjšo dolinico po kateri se povzpnemo do gozdne ceste (do sem potrebujemo približno 30 minut). Ko stopimo na cesto nadaljujemo nekaj korakov v levo, nato pa nas planinska tabla za Črno prst usmeri desno v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati. Pot nekoliko višje preči zaraščeno jaso (praprot in malinovje) in se nato vrne v gozd, kjer se nadaljuje vse do planine Osredki.
S planine na kateri se nahajata dve manjši leseni koči (ena je preurejena v bivak) nadaljujemo po levi strani napajalne mlake, po slabše vidni poti, ki se začne zmerno vzpenjati med grmičevjem in posameznimi drevesi. Še naprej slabo vidna pot, ki pa je dobro markirana nas višje pripelje na nekoliko večji travnik ob robu katerega opazimo naslednjo mlako. Pot se nato vse strmeje vzpenja in se počasi obrača proti levi. Na vrhu vzpona stopimo na manjši preval, za katerim pot zavije desno in se prečno vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona po pobočju poraslim z rušjem in pot nas pripelje na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora.
Z grebena od koder se nam odpre lep razgled proti jugu, nadaljujemo desno v smeri proti Voglu (levo Črna prst 10 minut). Pot naprej postane zahtevnejša saj s pomočjo jeklenic, večinoma pa brez le teh preči zelo strma travnata pobočja, ki so nevarna za zdrs. Pot se nato nekoliko položi in nas pripelje na sedlo Vrata (1721m). Pot se nato grebenu ponovno umakne na levo in se za tem prečno vzpne čez naslednje strmo pobočje. Da pot ni povsem lahka nas opozori spominska plošča. Strmina pobočij nato postopoma popusti in pot se ponovno približa glavnemu grebenu. Za vzpon na Četrt na tem delu zapustimo markirano pot in nadaljujemo ostro desno sprva ob in nato po grebenu. Po nekaj minutah se greben razširi mi pa mu po prostranem vršnem pobočju sledimo do vrha, na katerem opazimo star mejnik iz leta 1920.
Brezpotja, ki tehnično ni zahtevno je približno 15 minut.
Izhodišče - planina Osredki 1:15, planina Osredki - Četrt 1:45.
zemljevid poti - Četrt
Ob poti: Planina Osredki (1400m), Vrata (1721m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Pod Luknjo - Četrt1
Pod Luknjo - Četrt2
Pod Luknjo - Četrt3
Pod Luknjo - Četrt4
Pod Luknjo - Četrt5
Pod Luknjo - Četrt6
Pod Luknjo - Četrt7
Pod Luknjo - Četrt8
Pod Luknjo - Četrt9
Pod Luknjo - Četrt10
Pod Luknjo - Četrt11
Pod Luknjo - Četrt12
Pod Luknjo - Četrt13
Pod Luknjo - Četrt14
Pod Luknjo - Četrt15
Pod Luknjo - Četrt16
Pod Luknjo - Četrt17
Pod Luknjo - Četrt18
Pod Luknjo - Četrt19
Pod Luknjo - Četrt20
Pod Luknjo - Četrt21
Pod Luknjo - Četrt22
Pod Luknjo - Četrt23
Pod Luknjo - Četrt24
Pod Luknjo - Četrt25
Pod Luknjo - Četrt26
Pod Luknjo - Četrt27
Pod Luknjo - Četrt28
Pod Luknjo - Četrt29
Pod Luknjo - Četrt30
Pod Luknjo - Četrt31
Pod Luknjo - Četrt32
Pod Luknjo - Četrt33
Diskusija o izletu Pod Luknjo - Četrt
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki