Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Porta Vescovo / Passo Pordoi - Porta Vescovo (grebenska pot)

Passo Pordoi - Porta Vescovo (grebenska pot)

Natisni
Izhodišče: Passo Pordoi (2239 m)
Širina/Dolžina: 46,488°N 11,8113°E
Ime poti: grebenska pot
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 239 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.811
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 138
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do omenjenega prelaza. Na prelazu pridemo do križišča, kjer nadaljujemo po levi cesti v smeri Marmolade in naselja Arabba (desno Alta Badia). Cesta se naprej kar nekaj časa spušča, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri prelaza Passo Pordoi (levo Marmolada). Razmeroma široki in vzpenjajoči cesti sledimo vse do omenjenega prelaza, kjer parkiramo na velikem parkirišču.
S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča na prelazu nadaljujemo proti jugovzhodu mimo koče Savoia za katero bomo opazili smerokaze. Smerokazi nas usmerijo na peš pot proti koči Rifugio Fredarola. Široka pot sprva poteka proti jugovzhodu in nas pripelje do kapelice. Tu pot zavije v desno in se nato rahlo vzpenja pod vzhodnimi pobočji vrha Sas Bece. S poti imamo sicer zelo lep razgled predvsem na bližnje vrhove v gorski skupini Sella. Pot nas nato kmalu pripelje do sedla na severni strani vrha Sas Bece od koder se nam odpre tudi razgled proti Marmoladi.
Na sedlu kjer je razpotje nadaljujemo naravnost, levo po smučišču pa vodi pot proti koči Rifugio Sass Bece. Pot od sedla najprej preči travnata pobočja proti jugu in nas nato pripelje do makadamske ceste.
Na razpotju nadaljujemo rahlo levo in se nato usmerimo na peš pot, ki preči kratko travnato pobočje. Levo naprej po cesti pa vodi pot proti koči Sass Bece, desno navzdol pa proti koči Belvedere ter naprej proti vrhu Col di Rosc. Po kratkem prečenju nas pot pripelje na širšo makadamsko pot kjer nadaljujemo levo.
Široka pot nato poteka proti vzhodu in se rahlo vzpenja ob nekoliko strmejših travnatih pobočjih z lepimi razgledi proti Marmoladi. Po takšni poti nato kmalu dosežemo kočo Rifugio Fredarola.
Pri koči kjer je razpotje nadaljujemo po makadamski cesti proti vzhodu za oznakami »Viel del Pan«. Cesta nas nato hitro pripelje do še enega označenega razpotja.
Mi na razpotju nadaljujemo rahlo levo na grebensko pot (Sentiero Attrezzato delle Creste), desno pa vodi lažja pot imenovana Bindelweg proti koči Rifugio Viel del Pan in naprej proti sedlu Porta Vescovo. Pot od razpotja poteka po severni strani grebena in nas hitro pripelje na nekoliko strmejša pobočja s katerih imamo zelo lep razgled proti gorski skupini Sella ter proti Alta Badii. Pot s severnih pobočij kmalu zavije desno in se vzpne proti grebenu. V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo po grebenu, nato pa nas pot pripelje na 2563 metrov visok vrh Col da Cuch s katerega se nam odpre pogled na celotni greben Padon ter proti jezeru Lago di Fedaia.
Z vrha še naprej nadaljujemo po grebenu in se pričnemo spuščati po večinoma travnatem terenu. Pot, ki se še naprej spušča v nadaljevanju poteka ob južni strani grebena in nas pripelje do manjšega sedla. Desno se tu odcepi neoznačena steza, ki preči travnata pobočja proti koči Viel del Pan, mi pa nadaljujemo po grebenu in se ponovno pričnemo strmeje vzpenjati.
Pot nas nato vodi preko neimenovanega vrha na katerem je postavljen večji možic in se nato spusti do sedla pod zahodnimi pobočji vrha Sas Ciapel. Tudi na tem sedlu je razpotje kjer se desno čez travnato pobočje odcepi steza proti poti Bindelweg in koči Viel del Pan.
Mi še naprej nadaljujemo ob grebenu proti vzhodu in pot nas pripelje pod strmejša pobočja vrha Sas Ciapel. Označena pot tu prične prečiti pobočja na južni strani vrha, na levi strani pa bomo opazili nekaj stez, ki vodijo proti vrhu. Usmerimo se na eno izmed stez, ki se za kratek čas vzpnejo čez precej strmo pobočje, tako da je pri vzponu potrebno tudi nekaj previdnosti. Pot nas nato hitro pripelje na greben in sledi še kratek nezahteven vzpon do razglednega vrha.
Z vrha se vrnemo na pot, ki preči južna pobočja pod vrhom. Po prečenju strmih travnatih pobočij nas pot pripelje na greben na vzhodni strani vrha Sas Ciapel. Tu se pot prične spuščati in poteka po rahlo izpostavljenem grebenu. Pobočje kmalu postane manj strmo in sledi še spust po travnatem pobočju ob grebenu do naslednjega manjšega sedla. Še naprej nadaljujemo po grebenski poti in se vzpnemo na manj izrazit vrh imenovan Col de Pausa. Po spustu z vrha pridemo pod zahodna pobočja vrha Le Forfesc. Tu se desno odcepi steza proti lažji poti Bindelweg, mi pa kratek čas še nadaljujemo po grebenu, nato pa moramo biti nekoliko bolj pozorni saj označena pot zavije levo na severna pobočja. Desno pa vodi neoznačena pot, ki strma pobočja obide po južni strani in se nato vzpne nazaj proti grebenu. Mi torej nadaljujemo levo in prečimo pobočja na severni strani vrha Le Forfesc. V nadaljevanju še nekaj časa v rahlem vzponu prečimo pobočja proti vzhodu, nato pa pot zavije nekoliko desno in se vzpne proti grebenu. Na greben pridemo na vzhodni strani vrha Le Forfesc do katerega je le kratek vzpon po grebenu.
Mi na grebenu nadaljujemo levo proti vzhodu in nato kar nekaj časa prečimo travnata pobočja na južni strani grebena. Kasneje bomo na levi strani zagledali vrh Belvedere na katerem stoji križ. Steza tu postane nekoliko slabše vidna in se nato kmalu priključi poti od sedla Porta Vescovo. Na slabše vidnem razpotju nadaljujemo levo in sledi še vzpon po razglednem travnatem pobočju do vrha.
Z vrha se vrnemo do slabše vidnega razpotja in se nato spustimo po vzhodnih travnatih pobočjih proti sedlu Porta Vescovo. V spodnjem delu postane pobočje nekoliko bolj strmo in na krajšem mestu kjer prečimo granitne plošče je potrebno nekaj previdnosti.
Pot nas nato v spustu kmalu pripelje do sedla Porta Vescovo.
Nazaj proti prelazu Passo Pordoi se vrnemo po lažji poti Bindelweg, ki poteka po južnih pobočjih mimo koče Viel del Pan.
zemljevid poti - Porta Vescovo
Ob poti: Rifugio Fredarola (2370m), Col da Cuch (2563m), Sas Ciapel (2557m), Col de Pausa (2415m), Le Forfesc (2585m), Belvedere (2650m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Passo Pordoi - Porta Vescovo1
Passo Pordoi - Porta Vescovo2
Passo Pordoi - Porta Vescovo3
Passo Pordoi - Porta Vescovo4
Passo Pordoi - Porta Vescovo5
Passo Pordoi - Porta Vescovo6
Passo Pordoi - Porta Vescovo7
Passo Pordoi - Porta Vescovo8
Passo Pordoi - Porta Vescovo9
Passo Pordoi - Porta Vescovo10
Passo Pordoi - Porta Vescovo11
Passo Pordoi - Porta Vescovo12
Passo Pordoi - Porta Vescovo13
Passo Pordoi - Porta Vescovo14
Passo Pordoi - Porta Vescovo15
Passo Pordoi - Porta Vescovo16
Passo Pordoi - Porta Vescovo17
Passo Pordoi - Porta Vescovo18
Passo Pordoi - Porta Vescovo19
Passo Pordoi - Porta Vescovo20
Passo Pordoi - Porta Vescovo21
Passo Pordoi - Porta Vescovo22
Passo Pordoi - Porta Vescovo23
Passo Pordoi - Porta Vescovo24
Passo Pordoi - Porta Vescovo25
Passo Pordoi - Porta Vescovo26
Passo Pordoi - Porta Vescovo27
Passo Pordoi - Porta Vescovo28
Passo Pordoi - Porta Vescovo29
Passo Pordoi - Porta Vescovo30
Passo Pordoi - Porta Vescovo31
Passo Pordoi - Porta Vescovo32
Passo Pordoi - Porta Vescovo33
Passo Pordoi - Porta Vescovo34
Passo Pordoi - Porta Vescovo35
Passo Pordoi - Porta Vescovo36
Passo Pordoi - Porta Vescovo37
Passo Pordoi - Porta Vescovo38
Passo Pordoi - Porta Vescovo39
Passo Pordoi - Porta Vescovo40
Passo Pordoi - Porta Vescovo41
Passo Pordoi - Porta Vescovo42
Passo Pordoi - Porta Vescovo43
Passo Pordoi - Porta Vescovo44
Passo Pordoi - Porta Vescovo45
Passo Pordoi - Porta Vescovo46
Passo Pordoi - Porta Vescovo47
Passo Pordoi - Porta Vescovo48
Passo Pordoi - Porta Vescovo49
Passo Pordoi - Porta Vescovo50
Passo Pordoi - Porta Vescovo51
Passo Pordoi - Porta Vescovo52
Passo Pordoi - Porta Vescovo53
Passo Pordoi - Porta Vescovo54
Passo Pordoi - Porta Vescovo55
Passo Pordoi - Porta Vescovo56
Passo Pordoi - Porta Vescovo57
Passo Pordoi - Porta Vescovo58
Passo Pordoi - Porta Vescovo59
Passo Pordoi - Porta Vescovo60
Passo Pordoi - Porta Vescovo61
Passo Pordoi - Porta Vescovo62
Passo Pordoi - Porta Vescovo63
Passo Pordoi - Porta Vescovo64
Passo Pordoi - Porta Vescovo65
Passo Pordoi - Porta Vescovo66
Passo Pordoi - Porta Vescovo67
Passo Pordoi - Porta Vescovo68
Passo Pordoi - Porta Vescovo69
Passo Pordoi - Porta Vescovo70
Passo Pordoi - Porta Vescovo71
Passo Pordoi - Porta Vescovo72
Passo Pordoi - Porta Vescovo73
Passo Pordoi - Porta Vescovo74
Passo Pordoi - Porta Vescovo75
Passo Pordoi - Porta Vescovo76
Passo Pordoi - Porta Vescovo77
Passo Pordoi - Porta Vescovo78
Passo Pordoi - Porta Vescovo79
Passo Pordoi - Porta Vescovo80
Passo Pordoi - Porta Vescovo81
Passo Pordoi - Porta Vescovo82
Passo Pordoi - Porta Vescovo83
Passo Pordoi - Porta Vescovo84
Passo Pordoi - Porta Vescovo85
Passo Pordoi - Porta Vescovo86
Passo Pordoi - Porta Vescovo87
Passo Pordoi - Porta Vescovo88
Passo Pordoi - Porta Vescovo89
Passo Pordoi - Porta Vescovo90
Passo Pordoi - Porta Vescovo91
Passo Pordoi - Porta Vescovo92
Passo Pordoi - Porta Vescovo93
Passo Pordoi - Porta Vescovo94
Passo Pordoi - Porta Vescovo95
Passo Pordoi - Porta Vescovo96
Passo Pordoi - Porta Vescovo97
Passo Pordoi - Porta Vescovo98
Passo Pordoi - Porta Vescovo99
Passo Pordoi - Porta Vescovo100
Passo Pordoi - Porta Vescovo101
Passo Pordoi - Porta Vescovo102
Passo Pordoi - Porta Vescovo103
Passo Pordoi - Porta Vescovo104
Passo Pordoi - Porta Vescovo105
Passo Pordoi - Porta Vescovo106
Passo Pordoi - Porta Vescovo107
Passo Pordoi - Porta Vescovo108
Passo Pordoi - Porta Vescovo109
Passo Pordoi - Porta Vescovo110
Passo Pordoi - Porta Vescovo111
Passo Pordoi - Porta Vescovo112
Passo Pordoi - Porta Vescovo113
Passo Pordoi - Porta Vescovo114
Passo Pordoi - Porta Vescovo115
Passo Pordoi - Porta Vescovo116
Passo Pordoi - Porta Vescovo117
Passo Pordoi - Porta Vescovo118
Passo Pordoi - Porta Vescovo119
Passo Pordoi - Porta Vescovo120
Passo Pordoi - Porta Vescovo121
Passo Pordoi - Porta Vescovo122
Passo Pordoi - Porta Vescovo123
Passo Pordoi - Porta Vescovo124
Passo Pordoi - Porta Vescovo125
Passo Pordoi - Porta Vescovo126
Passo Pordoi - Porta Vescovo127
Passo Pordoi - Porta Vescovo128
Passo Pordoi - Porta Vescovo129
Passo Pordoi - Porta Vescovo130
Passo Pordoi - Porta Vescovo131
Passo Pordoi - Porta Vescovo132
Passo Pordoi - Porta Vescovo133
Passo Pordoi - Porta Vescovo134
Passo Pordoi - Porta Vescovo135
Passo Pordoi - Porta Vescovo136
Passo Pordoi - Porta Vescovo137
Passo Pordoi - Porta Vescovo138
Diskusija o izletu Passo Pordoi - Porta Vescovo (grebenska pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki