Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Otlica - Dolski maj

Natisni
Izhodišče: Otlica (815 m)
Širina/Dolžina: 45,927°N 13,9098°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 97 m
Višinska razlika po poti: 130 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3.731
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz osrednje Slovenije se najprej zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Na Kalcah pri Logatcu zavijemo levo v smeri Cola, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Colu. Na Colu zavijemo desno ter nato po 100 m levo v smeri Predmeje. Naprej se peljemo po občasno nekoliko ožji ter tudi deloma še ovinkasti cesti, kateri sledimo do kraja Otlica, kjer pri cerkvi sv. Angelov varuhov zavijemo levo v smeri Otliškega okna. Parkiramo kakih 50 metrov naprej na parkirišču ob pokopališču.
b) Zapeljemo se v Idrijo, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Logatcu. V kraju Godovič zapustimo glavno cesto proti Logatcu in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Črnega Vrha, Cola in Ajdovščine. Omenjeni cesti sledimo do Cola, tam pa nas oznake za Predmejo usmerijo desno. Naprej se peljemo po občasno nekoliko ožji ter tudi deloma še ovinkasti cesti, kateri sledimo do kraja Otlica, kjer pri cerkvi sv. Angelov varuhov zavijemo levo v smeri Otliškega okna. Parkiramo kakih 50 metrov naprej na parkirišču ob pokopališču.
c) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina in cesti naprej sledimo proti vasi Lokavec (do Lokavca pridemo iz centra Ajdovščine, ali pa s stare ceste Ajdovščina - Nova Gorica, kjer pri kraju Cesta zavijemo desno). Iz Lokavca z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči ovinkasti cesti v smeri Predmeje. Ko se cesta nekoliko položi, pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno proti Predmeji in Colu. Po cesti proti Colu se peljemo Otlice, kjer pri cerkvi sv. Angelov varuhov zavijemo desno proti bližnjemu pokopališču. Parkiramo na parkirišču ob pokopališču.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po desni strani pokopališča po ožji asfaltni cesti v smeri Otliškega okna. Po cesti hodimo le kratek čas saj nas oznake za Otliško okno usmerijo levo na travnat kolovoz, kateri nekoliko naprej preči pas grmičevja, nato pa ob pašni ograji hitro prispemo v bližino bližnje hiše. Tu nadaljujemo desno na širši kolovoz, po katerem v nekaj korakih prispemo do označenega razpotja.
Z razpotja gremo desno v smeri Predmeje in Čavna ter nadaljujemo po zložni poti, ki po desni strani obide bližnji Otliški maj. Nekoliko naprej se nam priključi pot, ki vodi od Otliškega okna preko vrha Majskega dola, mi pa nadaljujemo naravnost. V nadaljevanju nadaljujemo ob robu planote Gora, nas pa pot vodi skozi nekaj krajših pasov gozda in grmičevja. Pozneje se pot zmerno vzpne in nas v nekaj minutah pripelje na Dolski maj, s katerega se nam odpre lep razgled proti Vipavski dolini, Čavnu in Golakom.
zemljevid poti - Dolski maj
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Otliško okno, Otliški maj, Navrše, Sinji vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Otlica - Dolski maj1
Otlica - Dolski maj2
Otlica - Dolski maj3
Otlica - Dolski maj4
Otlica - Dolski maj5
Otlica - Dolski maj6
Otlica - Dolski maj7
Otlica - Dolski maj8
Otlica - Dolski maj9
Otlica - Dolski maj10
Otlica - Dolski maj11
Otlica - Dolski maj12
Otlica - Dolski maj13
Otlica - Dolski maj14
Otlica - Dolski maj15
Otlica - Dolski maj16
Otlica - Dolski maj17
Otlica - Dolski maj18
Otlica - Dolski maj19
Otlica - Dolski maj20
Otlica - Dolski maj21
Otlica - Dolski maj22
Otlica - Dolski maj23
Otlica - Dolski maj24
Otlica - Dolski maj25
Otlica - Dolski maj26
Otlica - Dolski maj27
Otlica - Dolski maj28
Otlica - Dolski maj29
Diskusija o izletu Otlica - Dolski maj
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki