Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Jamna peč / Olševek - Jamna peč

Olševek - Jamna peč

Natisni
Izhodišče: Olševek (471 m)
Širina/Dolžina: 46,2791°N 14,4423°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 249 m
Višinska razlika po poti: 265 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 939
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. V naselju Hotemaže zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo naravnost (desno z glavne ceste) v smeri naselja Olševek. Ko prispemo v Olševek, sprva sledimo glavni cesti, iz križišča večih cest pa nadaljujemo levo, na cesto v smeri športnega društva. Pred otroškim in športnim igriščem nadaljujemo rahlo levo in nato parkiramo za obeležjem NOB.
b) Najprej se zapeljemo v Kranj, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zgornjega Jezerskega. V naselju Hotemaže zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo naravnost (desno z glavne ceste) v smeri naselja Olševek. Ko prispemo v Olševek, sprva sledimo glavni cesti, iz križišča večih cest pa nadaljujemo levo, na cesto v smeri športnega društva. Pred otroškim in športnim igriščem nadaljujemo rahlo levo in nato parkiramo za obeležjem NOB.
c) b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kokrici, pozneje Britofu. Še v Kokrici v neoznačenem križišču s prednostno cesto nadaljujemo levo, nato pa ko prispemo v Britof sledimo oznakam za Zgornje Jezersko. V naselju Hotemaže zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo naravnost (desno z glavne ceste) v smeri naselja Olševek. Ko prispemo v Olševek, sprva sledimo glavni cesti, iz križišča večih cest pa nadaljujemo levo, na cesto v smeri športnega društva. Pred otroškim in športnim igriščem nadaljujemo rahlo levo in nato parkiramo za obeležjem NOB.
Opis poti:
Z izhodišča na koncu Olševka nadaljujemo po cesti, ki gre v gozd, nato pa se po minuti ali dveh hoje razcepi. Nadaljujemo po levi cesti (naravnost Štefanja gora in Apnišče mimo šterne), ob kateri opazimo tudi oznake za Apnišče. Po cesti, ob kateri opazimo nekaj tabel učne poti Olševek hodimo še nekaj časa. Na ravninskem delu se s ceste v levo odcepi učna pot, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ki na koncu ravninskega dela zavije levo in se prične strmeje vzpenjati. V nadaljevanju vse slabša cesta zavije desno, mi pa jo tu zapustimo in nadaljujemo po levem kolovozu (naravnost Apnišče), ki malo naprej preči manjši potoček. Sledi prečni vzpon proti levi, višje pa prispemo v Betlehem, kjer stoji manjša koča in čebelnjak. Nekoliko nad kočo dosežemo slabšo cesto, kateri sledimo v levo (naravnost Štefanja gora in Apnišče), po njej pa se prečno vzpnemo do širše makadamske ceste, ki povezuje Možjanco s Štefanjo Goro.
Cesti sledimo v levo, po njej pa v nekaj minutah prispemo na Možjanco, kjer se nahajata Okrepčevalnica Rožmarin in cerkev sv. Nikolaja.
Od cerkve se po cesti vzpnemo do križišča ob ekološkem otoku, kjer nadaljujemo levo v smeri razgledišča (desno Kopa, Davovec in Krvavec). Sledi vzpon do vikend naselja, kjer zapustimo cesto in nadaljujemo rahlo levo na kolovoz v smeri razgledišča Jamna peč. Sledi lahkotna hoja po kolovozu, nato pa gremo levo in hitro prispemo do razgledišča, kjer je predvsem v snegu nevarnost zdrsa.
Olševek - Možjanca 1:05, Možjanca - Jamna peč 0:10.
zemljevid poti - Jamna peč
Ob poti: Betlehem (610m), Sveti Nikolaj (Možjanca) (689m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Olševek - Jamna peč1
Olševek - Jamna peč2
Olševek - Jamna peč3
Olševek - Jamna peč4
Olševek - Jamna peč5
Olševek - Jamna peč6
Olševek - Jamna peč7
Olševek - Jamna peč8
Olševek - Jamna peč9
Olševek - Jamna peč10
Olševek - Jamna peč11
Olševek - Jamna peč12
Olševek - Jamna peč13
Olševek - Jamna peč14
Olševek - Jamna peč15
Olševek - Jamna peč16
Olševek - Jamna peč17
Olševek - Jamna peč18
Olševek - Jamna peč19
Olševek - Jamna peč20
Olševek - Jamna peč21
Olševek - Jamna peč22
Olševek - Jamna peč23
Olševek - Jamna peč24
Olševek - Jamna peč25
Olševek - Jamna peč26
Olševek - Jamna peč27
Olševek - Jamna peč28
Olševek - Jamna peč29
Olševek - Jamna peč30
Olševek - Jamna peč31
Olševek - Jamna peč32
Olševek - Jamna peč33
Olševek - Jamna peč34
Olševek - Jamna peč35
Olševek - Jamna peč36
Olševek - Jamna peč37
Olševek - Jamna peč38
Olševek - Jamna peč39
Olševek - Jamna peč40
Olševek - Jamna peč41
Olševek - Jamna peč42
Olševek - Jamna peč43
Olševek - Jamna peč44
Diskusija o izletu Olševek - Jamna peč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki