Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeSmučarski dom Črni vrh / Murova (Jesenice) - Smučarski dom Črni vrh
  

Murova (Jesenice) - Smučarski dom Črni vrh (Murova - Črni vrh - Planina pod Golico)

 
Izhodišče: Murova (Jesenice) (620 m)
Cilj: Smučarski dom Črni vrh (1156 m)
Ime poti: Murova - Črni vrh - Planina pod Golico
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: delno zahtevno
Višinska razlika: 536 m
Višinska razlika po poti: 536 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: andraz.gasar
Ogledov: 640
Ocena: 1 glasov
Število slik: 45
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste zavijemo na izvoz Jesenice vzhod, nato nadaljujemo skozi Lipce. Ko prispemo na Jesenice, pot po glavni cesti nadaljujemo do Zdravstvenega doma (na desni strani glavne ceste). Avto pustimo nekje v bližini in se peš odpravimo proti Murovi.

Opis poti:

Po približno 300 m hoje po Murovi se vzpnemo po stopnicah na levi strani ozke ceste (takoj za koritom z vodo). Na vrhu stopnic se odpravimo v levo smer in hodimo okoli 20 m, nato pa zavijemo ostro desno in se po pešpoti odpravimo čez Pejce. Ob poti sledimo oznakam za "Staro rudno pot". Kmalu pridemo do kapelice in čez 50 m še enkrat zavijemo ostro desno ter se še naprej vzpenjamo do Zgornjih Pejc. Nato sledimo oznakam in kmalu pridemo na pot, ki nas pripelje na Prihode. Pot seka tudi nekaj potočkov, čez katere so narejene lesene brvi. Takoj, ko pridemo na Prihode, zavijemo desno na makadamsko pot, ki nas pelje tudi mimo manjše domačije. Nato pridemo na še eno makadamsko pot in po tej poti hojo nadaljujemo približno 800 m, držimo se desne strani. Kasneje na desni strani ceste stoji tudi manjša hiša in kmalu za tem se pot razcepi na 2 dela.
Nadaljujemo po levi strani (začenjamo se vzpenjati v hrib) približno 500 m. Višje se držimo desne strani ceste in po makadamu hodimo še okrog 1 km. Pri stari (deloma podprti) lopi zavijemo ostro levo in se še vedno vzpenjamo. Za tem pridemo do nizke ograje, ki jo obidemo ali preplezamo. Tabla nas opozori, da naj ne hodimo po travi, zato pot še vedno nadaljujemo po makadamu. Držimo se leve strani. Kasneje prečkamo še eno ograjo in potok. 50 m za tem pa prispemo na Črni vrh.

Od tam lahko pot nadaljujemo na Španov vrh (1364 m.n.v.), če pa se želimo vrniti v dolino, pa se spustimo mimo srednje postaje žičnice in sledimo makadamski cesti, ki nas pripelje na Planino pod Golico (do PGD-ja). Od tam se lahko po asfaltirani cesti spustimo do Jesenic, lahko pa hodimo do Prihodov, nato pa malo pred avtobusno postajo zavijemo levo in se držimo leve strani ceste, da pridemo nazaj na pot, po kateri smo se prej povzpeli iz Jesenic.

Če se na pot odpravljamo pozimi, lahko zapade nekje do pol metra snega (kot lahko vidite na slikah, sicer pa odvisno od zime), zato so gamaše, kapa in rokavice obvezne, priporočam pa tudi dereze, saj je cesta (še posebno nazaj v dolino) lahko ledena.

zemljevid poti
Ob poti: Kapelica (Sv. Barbara) (700m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Na pečeh pri Črnem Vrhu, Španov vrh
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh1 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh2 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh3 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh4 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh5 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh6 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh7 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh8 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh9 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh10 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh11 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh12 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh13 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh14 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh15 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh16 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh17 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh18 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh19 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh20 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh21 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh22 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh23 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh24 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh25 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh26 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh27 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh28 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh29 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh30 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh31 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh32 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh33 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh34 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh35 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh36 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh37 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh38 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh39 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh40 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh41 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh42 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh43 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh44 Murova (Jesenice) - smucarski_dom_crni_vrh45
Diskusija o izletu Murova (Jesenice) - Smučarski dom Črni vrh (Murova - Črni vrh - Planina pod Golico)
heinz     
28.2.2016
Do pred kratkim je bilo na delu te poti nekaj minut pred smučarskim domom obvestilo, da gre za privatno zemljišče in zato prepovedan prehod za planince. (zato tudi 2x ograja, ki naj bi jo prečkali)
andraz.gasar     
14.5.2016
Na tabli piše, da je zemljišče privatno, ne pa tudi, da je prepovedan prehod za planince. Napisano je le, da se ne sme hoditi po travi, temveč po stezi.
heinz     
15.5.2016
Potem je spremenjeno. Ker je bil pred časom napis "prepovedan prehod" sem prenehal uporabljati to pot.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki