Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Matevljek - Velika Jazbina

Natisni
Izhodišče: Matevljek (840 m)
Širina/Dolžina: 45,6866°N 14,5732°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 361 m
Višinska razlika po poti: 361 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 5.215
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 38
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) S ceste Ljubljana - Kočevje se pri kraju Žlebič usmerimo na cesto v smeri Sodražice. V Sodražici zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo v smeri kraja Hrib - Loški potok. Naprej se peljemo po sprva vzpenjajoči in precej ovinkasti cesti, kateri sledimo do že prej omenjenega kraja. Ko se nam z desne priključi cesta iz Nove vasi na Blokah nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču desno v smeri Srednje vasi. Tu se cesta prične strmeje spuščati, mi pa nekoliko nižje na naslednjem križišču nadaljujemo naravnost v smeri Šegove vasi. V Šegovi vasi izberemo levo cesto, nato pa se mimo nekaj hiš vzpnemo na obsežne travnike, preko katerih prispemo do zaselka Matevljek. Nad zaselkom cesta izgubi asfaltno prevleko ter postopoma preide v gozd. Ko prispemo do križišča večih cest, pa parkiramo na primernem mestu ob križišču. Parkiramo tako, da ne oviramo morebitnega gozdarskega dela.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Cerknici in naprej do Nove vasi. V Novi vasi, na neizrazitem, a vseeno dobro označenem križišču nadaljujemo naravnost po cesti v smeri Sodražice, nato pa po približno 1 km nadaljnje vožnje desno v smeri Studenca na Blokah. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri naselja Hrib - Loški Potok. Ko se priključimo cesti iz Sodražice nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču desno v smeri Srednje vasi. Tu se cesta prične strmeje spuščati, mi pa nekoliko nižje na naslednjem križišču nadaljujemo naravnost v smeri Šegove vasi. V Šegovi vasi izberemo levo cesto, nato pa se mimo nekaj hiš vzpnemo na obsežne travnike, preko katerih prispemo do zaselka Matevljek. Nad zaselkom cesta izgubi asfaltno prevleko ter postopoma preide v gozd. Ko prispemo do križišča večih cest, pa parkiramo na primernem mestu ob križišču. Parkiramo tako, da ne oviramo morebitnega gozdarskega dela.
Opis poti:
S križišča, ob katerem smo parkirali nadaljujemo po zgornji desni cesti (gledano v smeri dostopa do izhodišča), ki se prične zmerno vzpenjati skozi gozd. Cesti, ob kateri lahko opazimo tudi kakšno staro markacijo, sledimo do mesta, kjer se gozd prehodno konča. Tu nadaljujemo desno na kolovoz, le ta pa se vrne v gozd. Nadaljujemo skozi precej redek gozd, kolovoz pa nas hitro pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo po najbolj levem kolovozu. Kolovoz, ki se v nadaljevanju zmerno vzpenja, nas le nekaj minut višje pripelje do manj opaznega razpotja, kjer se v desno odcepi nekoliko bolje markirana pot proti Votli steni in Veliki Jazbini.
Nadaljujemo po omenjeni poti, po kateri hitro prispemo do bližnje lovske koče.
Od lovske koče nadaljujemo naravnost, pot pa postopoma preide v strnjen gozd, kjer zavije nekoliko v levo ter nas pripelje pod strme skalne pečine. Pot naprej nas vodi pod pečinami ter nas hitro pripelje do Votle stene.
Od Votle stene nadaljujemo po markirani poti, ki se v nadaljevanju prečno vzpne čez precej strmo pobočje, kjer je predvsem v mokrem povečana nevarnost zdrsa. Pot se hitro položi in nas pripelje do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Na drugi strani ceste se pot prične najprej zmerno, nato pa vse strmeje vzpenjati skozi gozd. Višje pot zavije še nekoliko bolj v levo ter nas pripelje do mesta, kjer se prične strmo vzpenjati po deloma skalnatem terenu. Po krajšem vzponu stopimo na greben, ki je v nadaljevanju na več mestih rahlo izpostavljen, a večinoma porasel z gozdom. Sledi nekaj strmih skalnih skokov in pot nas pripelje na razgleden vrh Velike Jazbine.
zemljevid poti - Velika Jazbina
Ob poti: Lovska koča (1052m), Votla stena (1090m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Petelinjek ( 20 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Matevljek - Velika Jazbina1
Matevljek - Velika Jazbina2
Matevljek - Velika Jazbina3
Matevljek - Velika Jazbina4
Matevljek - Velika Jazbina5
Matevljek - Velika Jazbina6
Matevljek - Velika Jazbina7
Matevljek - Velika Jazbina8
Matevljek - Velika Jazbina9
Matevljek - Velika Jazbina10
Matevljek - Velika Jazbina11
Matevljek - Velika Jazbina12
Matevljek - Velika Jazbina13
Matevljek - Velika Jazbina14
Matevljek - Velika Jazbina15
Matevljek - Velika Jazbina16
Matevljek - Velika Jazbina17
Matevljek - Velika Jazbina18
Matevljek - Velika Jazbina19
Matevljek - Velika Jazbina20
Matevljek - Velika Jazbina21
Matevljek - Velika Jazbina22
Matevljek - Velika Jazbina23
Matevljek - Velika Jazbina24
Matevljek - Velika Jazbina25
Matevljek - Velika Jazbina26
Matevljek - Velika Jazbina27
Matevljek - Velika Jazbina28
Matevljek - Velika Jazbina29
Matevljek - Velika Jazbina30
Matevljek - Velika Jazbina31
Matevljek - Velika Jazbina32
Matevljek - Velika Jazbina33
Matevljek - Velika Jazbina34
Matevljek - Velika Jazbina35
Matevljek - Velika Jazbina36
Matevljek - Velika Jazbina37
Matevljek - Velika Jazbina38
Diskusija o izletu Matevljek - Velika Jazbina
Laščan10. 10. 2012
Opozorilo za popravek.
Pri opisu dostopa do izhodišča b.) (.....V Novi vasi nadaljujemo v smeri Velikih Lašč,....) ,je pravilno, da v tem (ne tako izrazitem, a vseeno dobro označenem) križišču nadaljujemo naravnost po cesti prihoda v smeri Sodražice. Nadaljni opis, (....nato pa po približno 1 km nadaljnje vožnje desno v smeri Studenca na Blokah....) pa je vredu. Lp
Tadej10. 10. 2012
Hvala za opozorilo, sem popravil.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki