Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Visoke Ture / Ankogel / Mallnitz - Ankogel

Mallnitz - Ankogel

Natisni
Izhodišče: Mallnitz (1215 m)
Širina/Dolžina: 47,0148°N 13,1853°E
Čas hoje: 7 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 2037 m
Višinska razlika po poti: 2100 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 21.118
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
Iz Spittala se peljemo proti Lienzu, a le do naselja Möllbrücke. V omenjenem naselju opazimo oznake za Mallnitz in alpsko cesto na Großglockner. Tej cesti sledimo do naselja Obervellach, kjer nas oznake za Mallnitz usmerijo desno. Za vasjo se cesta začne strmeje vzpenjati in nas po nekaj kilometrih vzpona pripelje do alpskega mesteca Mallnitz. Naprej se peljemo še nekaj kilometrov do spodnje postaje žičnice na Ankogel (Ankogelbahn), kjer na velikem parkirišču parkiramo.
Opis poti:
Pri koncu parkirišča bomo na levi strani ceste opazili smerokaze, ki nas usmerijo levo na smučišče. Pot se nato dokaj strmo vzpenja po smučišču občasno pa poteka tudi skozi gozd ali po gorski cesti. Če kje na poti zaidemo z markirane poti lahko tudi sledimo gorski cesti ali smučišču. Po dobri uri hoje od izhodišča prispemo do vmesne postaje žičnice pri kateri je tudi koča Hochalmblick. Malo nad kočo so smerokazi, ki nas usmerijo naprej po smučišču. Pot najprej poteka po travnatih pobočjih na levi strani žičnice, nato pa zavije rahlo v desno in nas preko nekaj potočkov pripelje na desno stran žičnice. Pot se nato vzpenja vzporedno z žičnico proti sedlu Etschlsattel (2546m). Malo pred sedlom se nam z leve priključi tudi pot od koče Mindener Hütte. Na sedlu se usmerimo levo in sledi samo še krajši vzpon do zgornje postaje žičnice.
Od zgornje postaje nadaljujemo naravnost v smeri Hannoverhaus, desno pa pelje direktna in nekaj minut krajša pot proti Ankoglu. Od zgornje postaje žičnice imamo do koče še približno 15 minut vzpona.
Pri koči se usmerimo za oznakami Ankogel. Najprej se nekoliko spustimo do manjšega sedla kjer se usmerimo desno, leva pot pelje proti vrhovoma Grauleiten in Plattenkogel. Nekaj metrov pod sedlom pridemo ponovno do križišča kjer se nam z desne priključi direktna pot od zgornje postaje žičnice. Tokrat gremo levo in nato v rahlem spustu prečimo južna pobočja pod omenjenima vrhovoma. Ko pridemo do smerokazov nadaljujemo naravnost v smeri proti Ankoglu. Po nekaj minutah hoje pridemo ponovno do smerokazov kjer se usmerimo levo za oznakami Ankogel. Po krajšem vzponu po razmeroma položnem pobočju pot zavije rahlo v levo in se prične vzpenjati ob ledeniku Lassacher Kees. Ledenik je razmeroma položen in nima razpok. Pot nato ponovno zavije v levo in se vzpne proti škrbini Radeck Scharte. Na škrbini se usmerimo v desno in po skalnem grebenu dosežemo vrh Kleine Ankogel. Greben od škrbine proti vrhu je na nekaj mestih rahlo izpostavljen vendar v suhem ne povzroča težav.
Z vrha se usmerimo v levo in nadaljujemo po glavnem grebenu. Pot proti vrhu Ankogla nato poteka po desni strani grebena in postane nekoliko zahtevnejša. Vzhodno pobočje Ankogla po katerem se vzpenjamo je precej strmo in na nekaj mestih tudi nevarno za zdrs. Paziti je tudi potrebno, ker granitne plošče po katerih se vzpenjamo niso vse najbolj stabilne. Proti vrhu pot nato zavije rahlo v levo in nas pripelje do križa in vpisne skrinjice. Pravi vrh dosežemo, če od križa nadaljujemo še nekaj deset metrov po izpostavljenem grebenu.
zemljevid poti - Ankogel
Ob poti: Hochalmblick (1940m), Etschlsattel (2546m), Bergstation Ankogel (2636m), Hannoverhaus (2720m), Radeck Scharte (2872m), Kleine Ankogel (3096m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Mallnitz - Ankogel1
Mallnitz - Ankogel2
Mallnitz - Ankogel3
Mallnitz - Ankogel4
Mallnitz - Ankogel5
Mallnitz - Ankogel6
Mallnitz - Ankogel7
Mallnitz - Ankogel8
Mallnitz - Ankogel9
Mallnitz - Ankogel10
Mallnitz - Ankogel11
Mallnitz - Ankogel12
Mallnitz - Ankogel13
Mallnitz - Ankogel14
Mallnitz - Ankogel15
Mallnitz - Ankogel16
Mallnitz - Ankogel17
Mallnitz - Ankogel18
Mallnitz - Ankogel19
Mallnitz - Ankogel20
Mallnitz - Ankogel21
Mallnitz - Ankogel22
Mallnitz - Ankogel23
Mallnitz - Ankogel24
Mallnitz - Ankogel25
Mallnitz - Ankogel26
Mallnitz - Ankogel27
Mallnitz - Ankogel28
Mallnitz - Ankogel29
Mallnitz - Ankogel30
Mallnitz - Ankogel31
Mallnitz - Ankogel32
Mallnitz - Ankogel33
Mallnitz - Ankogel34
Mallnitz - Ankogel35
Mallnitz - Ankogel36
Mallnitz - Ankogel37
Mallnitz - Ankogel38
Mallnitz - Ankogel39
Mallnitz - Ankogel40
Mallnitz - Ankogel41
Mallnitz - Ankogel42
Mallnitz - Ankogel43
Mallnitz - Ankogel44
Mallnitz - Ankogel45
Mallnitz - Ankogel46
Mallnitz - Ankogel47
Mallnitz - Ankogel48
Mallnitz - Ankogel49
Mallnitz - Ankogel50
Diskusija o izletu Mallnitz - Ankogel
triglavski8. 07. 2008
Lani 25. septembra vreme ni obetalo najbolje, ker pa je bilo že vse spakirano sem se že popoldan odpravil na pot Bovec - Trbiž - Spittal - Obervellach - Mallnitz. Večer v Mallnitzu je deloval precej zapuščeno, zato sem odšel kmalu na počitek. Glede na vremensko napoved, da sprva nekako še bo, sem štartal že pred 4. jutranjo uro. Od spodnje postaje žičnice sem jo ubral kar po smučišču in delno po cesti proti koči Hochalmblick (med tednom zaprta)ter seveda takoj naprej. Sicer dolgočasno pot sem si krajšal z opazovanjem neba in razvojem oblačnosti pa tudi iskanjem markacij. Ob prvem svitu sem prišel do zgornje postaje žičnice ter skočil še do koče Hanoverhaus, ki je sicer malo iz poti. Tudi ta je seveda v tem času že zaprta, našel pa sem bivak v spodnjem prostoru, ki naj bi bil namenjen le v nuji, ima pa 6-8 ležišč in peč na drva. Do tu 2.45 h. Seveda takoj nadaljujem po poti 502 sprva rahlo navzdol in naokoli vse do križišča, kjer pot (520) končno zavije gor proti. Sneg prične nekje na okoli 2600 m, sprva le snežne zaplate, nad 2700 m, to je na robu morene pa se že najde povezan, seveda pa je še vedno možno tudi po kopnem. Sneg drži, tako, da je hoja lagodna. Vršni del je v tem času že zagrnila megla, tako kot sosede naokoli, le dol proti dolini je čisto. Na Malem Ankoglu si navežem dereze in palice zamenjam s cepinom. Sledim gazi predhodnikov izpred nekaj dni, ki pa so bolj rinili v kopne skale, kot pa se držali označene poti, zato jo ubiram po svoje po snegu. Kmalu dosežem križ, vendar nadaljujem še tistih nekaj metrov po grebenu, kjer dosežem najvišjo točko. Pot od zgornje koče do vrha opravim v 2 urah. Zatem se vrnem do križa, celo megla se počasi razkadi, za kar je zaslužen rahel SV veter. Po kakšne pol ure postanka na vrhu se obrnem v nasprotno smer in ob 13.30 sem že v sončni dolini. In na tako znani gori tistega dne razen nekaj gamsov in svizcev nisem srečal nikogar.
NEIC00825. 08. 2008
Ali ni nujno najeti vodnika za obisk gora v Avstriji?
Mravlja19839. 07. 2009
Pozdravljeni.

Zanimam se za omenjeno turo. Zanima me, kako je s tem ledenikom. Je možno poleti na vrh brez derez in cepina? Sicer piše, da poleti ni treba a se rajši prepričam. Kako pa je s čelado v Avstriji? Je obvezna?

Hvala in LP
čemšeničan9. 07. 2009
Na Ankoglu sem bil 21.7.2007,takrat tistega leta zima ni bila obdarjena z obilo snega,s seboj pa sem vseeno imel dereze in cepin potreboval nisem ne derez ne cepina prečenje po ledeniku se je dalo brez,toda previdno,bil sem brez čelade.Za letošnji vzpon ti priporočam,da vzameš s seboj dereze in cepin,ker je v visokogorju še veliko snega,mislim,da med malim in velikim Ankoglom nebo šlo letos brez derez in cepina.Za čelado pa se odloči sam,takrat jo ni imev nihče ne midva,ki sva bila tisti dan edina Slovenca na vrhu ne Avstrijski planinci.Ko boš opravl turo mi pa sporoči.Pa srečno pot ti želim.
nisa20. 07. 2010
Pozdravljeni,

koliko časa porabimo od Ljubljane do spodnje postaje žičnice, in koliko od zgornje postaje do vrha Ankogla. Če je kdo bil letos tam, prosim, naj mi napiše kakšne so razmere: sneg itd...

Lep pozdrav!
mmalok21. 07. 2010
Od zgornje postaje do vrha smo mi v sobot 17. porabili 2,5 uri, prečiš le eno snezišče (ledenik), ki pa ima gaz in ni porblematičen, pri povratku pa lahko uporabiš ledenik za spust (kar konkretno skrajša čas sestopa). Stanje s slikami na http://www.pdmaticams-drustvo.si pod album slik. Želim vam vsaj takšne razmere kot smo jih imeli mi.

LP
VanSims29. 08. 2011
Prva žičnica gre gor zjutraj ob 8.30, zadnja v dolino ob 16.00(stanje avgust 2011).

Zaključni greben je tehnično zahteven, izpostavljen in niti pod razno ni za vrtoglave.

Kljub temu turo toplo priporočam vsem, ki že imajo izkušnje z zahtevnimi potmi(ne nujno zelo zahtevnimi), naj pa to ne bo prva zahtevna pot.

Kar se tiče ledenika, prečimo njegov gornji ostanek. Palice so v veliko pomoč, lahko pa gremo tudi okoli po skalah, a previdno(nestabilne, krušljive). Stanje: poletje, 2011.
Okmodko3. 09. 2011
Kolikšna je pa kaj cena žičnice?
VanSims4. 09. 2011
Sem tudi pozabil povedati, da ne obratuje v ponedeljek in torek
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki