Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / KaravankeSrednja peč / Ljubelj - Srednja peč
  

Ljubelj - Srednja peč (mimo Vatelce oz. Sklede)

 
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4324°N / 14,2602°E
Cilj: Srednja peč (1920 m)
Ime poti: mimo Vatelce oz. Sklede
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, zahtevno brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 862 m
Višinska razlika po poti: 1060 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 400
Ocena: 1 glasov
Število slik: 103
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Zapeljemo se do MP Ljubelj, kjer pred predorom zavijemo levo proti Zelenici. Sledi vožnja preko mostička, nato pa parkiramo na velikem parkirišču.

Opis poti:

Na začetku parkirišča nas planinske oznake za Stol, Vrtačo in Dom na Zelenici usmerijo na širok kolovoz, ki se prične vzpenjati ob hudourniku. Ko malo višje kolovoz zavije levo, mi nadaljujemo naravnost po planinski poti, ki se nadaljuje skozi gozd ter se kmalu vrne na kolovoz. Kolovoz nekoliko višje zavije desno in nas pripelje iz gozda na smučarsko progo nekdanjega smučišča Zelenica. Sledi kratek bolj strm vzpon po smučišču, nato pa se pot položi in nas vodi ob vznožju melišč pod Begunjščico.
Z markirane pot se kmalu v desno odcepi pot, ki poteka po servisni cesti, mi pa po "cesti" nadaljujemo do bližnje Koče Vrtača.
Pri koči cesta zavije desno, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planinske poti na Zelenico. Kratek čas nadaljujemo pod nekdanjo enosedežnico Zelenica II, nato pa se pot prične strmeje vzpenjati po pobočju, ki ga deloma prerašča ruševje. Po nekaj serpentinah se vrnemo na servisno cesto, po kateri nadaljujemo ob pogledu na Šentanski plaz.
Pot naprej nas vodi po pobočjih Spodnjega plota (vrha, na katerega so pred leti nadelali športno plezalno pot), nato pa s ceste zavijemo desno na pešpot, ki seka daljši ovinek. Ko se vrnemo na cesto smo že pri zgornji postaji nekdanje enosedežnice Zelenica II, nas pa do Doma na Zelenici loči le še nekaj korakov spusta.
Za planinskim domom nadaljujemo levo ter se vzpnemo do polovice otroške vlečnice, nato pa na desni opazimo oznake za Vrtačo in Stol, ki nas usmerijo desno v pas gozda. Malo naprej prečimo povezovalni pas med otroško vlečnico in sidrom, nato pa prečimo še drugo smučarsko progo.
Nadaljevanje poti poiščemo pri manjšem balvanu, nato pa prečimo pobočja pod grebenom Na Možeh. Ko se prečenje konča prispemo v neizrazito dolinico, kjer se v desno odcepi pot v Suho ruševje (ob odcepu se običajno nahaja možic).
Od razpotja naprej se za kratko vzpnemo skozi gozd, nato pa nas pot pripelje na pobočja Vrtače, kjer v rahlem vzponu prečimo nekaj melišč, občasno pa tudi še kakšen res kratek pas gozda. V nadaljevanju se nam z leve priključi pot od Doma pri izviru Završnice, še nekoliko naprej pa se pot razcepi.
Na razpotju se rahlo v desno odcepi pot na Vrtačo, naravnost pa se nadaljuje zgornja pot proti Stolu. Nadaljujemo po desni poti v smeri Vrtače, le ta pa se nekoliko strmeje vzpne. Višje prispemo na travnata pobočja, kjer pot postane še nekoliko bolj strma, nato pa zavije v levo ter preide na strma pobočja. Sledi prečenje rahlo izpostavljene grape, nato pa se preko strmih trav vzpnemo na jugozahodno ramo Vrtače.
Tu markirana pot, ki vodi na Vrtačo zavije ostro v desno, mi pa nadaljujemo naravnost na drugo stran grebena, kjer se po poti spustimo do bližnjega melišča. Ko dosežemo bližnje melišče nadaljujemo po nekoliko slabše uhojeni, a označeni planinski poti (pot je označena z rdečimi črtami). Pot, ki se najprej zložno, nato pa zmerno, občasno tudi strmo spušča po melišču, skoraj polkrožno obide bližnjo krnico. Pot, ki je na več mestih tudi izpostavljena padajočemu kamenju, se nižje neha spuščati in nas pripelje na kratko, a strmo travnato pobočje. Po strmem pobočju se vzpnemo nekaj metrov, nato pa prispemo v planotast svet okrog vrtače Skleda (na nekaterih zemljevidih tudi Vatelca). Sledi nekaj minut razmeroma zložne poti, nato pa prispemo na manjše razpotje, kjer nadaljujemo levo navzdol (desno sedlo Belščica, Svačica in Celovška koča). Pot naprej se sprva strmo spusti po grapi, nato pa zavije v desno, kjer preide na prostrana melišča, preko katerih se prečno vzpenja. Višje zapustimo melišče in se rahlo spustimo do bližnjega razpotja, kjer se združimo z zgornjo in spodnjo potjo na Stol.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo ostro levo v smeri Zelenice (rahlo desno Stol), nato pa po nekaj 10 korakih, še preden se pot prične vidneje spuščati, na desni opazimo manjši možic in lep prehod po brezpotju proti sedelcu med masivom Stola in Srednjo pečjo.
Nadaljujemo ob robu ruševja, po lepo prehodnem brezpotju, ob katerem nam pravo smer kažejo posamezni možici. Po približno 5 minutah prispemo na manjši preval zahodno od Srednje peči, kjer na levi preko melišča opazimo slabšo stezico. Vzpnemo se do omenjene stezice, nato pa prečimo melišče proti desni. Ko se melišče konča, nas stezica vodi skozi ozek pas ruševja, nato pa slabša stezica zavije levo ob ruševju strmo navzgor in se po nekaj korakih v razmeroma strmih travah konča. Vzpon nadaljujemo ob ruševju strmo navzgor, mi pa v približno isti smeri nadaljujemo vse do prihoda na greben, kjer se zopet pojavi slabša stezica. Nadaljujemo desno, nekoliko naprej tudi skozi kratek pas požaganega ruševja, nato pa se po in ob grebenu, ki je na levo stran občasno tudi prepaden, povzpnemo na malo obiskan in razgleden vrh.
Ljubelj - Koča Vrtača 40 minut, Koča Vrtača - Dom na Zelenici 40 minut, Dom na Zelenici - odcep z markirane poti 2:30, odcep z markirane poti - Srednja peč 25 minut.

Ob poti: Koča Vrtača (1288m), Dom na Zelenici (1536m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ljubelj - srednja_pec1 Ljubelj - srednja_pec2 Ljubelj - srednja_pec3 Ljubelj - srednja_pec4 Ljubelj - srednja_pec5 Ljubelj - srednja_pec6 Ljubelj - srednja_pec7 Ljubelj - srednja_pec8 Ljubelj - srednja_pec9 Ljubelj - srednja_pec10 Ljubelj - srednja_pec11 Ljubelj - srednja_pec12 Ljubelj - srednja_pec13 Ljubelj - srednja_pec14 Ljubelj - srednja_pec15 Ljubelj - srednja_pec16 Ljubelj - srednja_pec17 Ljubelj - srednja_pec18 Ljubelj - srednja_pec19 Ljubelj - srednja_pec20 Ljubelj - srednja_pec21 Ljubelj - srednja_pec22 Ljubelj - srednja_pec23 Ljubelj - srednja_pec24 Ljubelj - srednja_pec25 Ljubelj - srednja_pec26 Ljubelj - srednja_pec27 Ljubelj - srednja_pec28 Ljubelj - srednja_pec29 Ljubelj - srednja_pec30 Ljubelj - srednja_pec31 Ljubelj - srednja_pec32 Ljubelj - srednja_pec33 Ljubelj - srednja_pec34 Ljubelj - srednja_pec35 Ljubelj - srednja_pec36 Ljubelj - srednja_pec37 Ljubelj - srednja_pec38 Ljubelj - srednja_pec39 Ljubelj - srednja_pec40 Ljubelj - srednja_pec41 Ljubelj - srednja_pec42 Ljubelj - srednja_pec43 Ljubelj - srednja_pec44 Ljubelj - srednja_pec45 Ljubelj - srednja_pec46 Ljubelj - srednja_pec47 Ljubelj - srednja_pec48 Ljubelj - srednja_pec49 Ljubelj - srednja_pec50 Ljubelj - srednja_pec51 Ljubelj - srednja_pec52 Ljubelj - srednja_pec53 Ljubelj - srednja_pec54 Ljubelj - srednja_pec55 Ljubelj - srednja_pec56 Ljubelj - srednja_pec57 Ljubelj - srednja_pec58 Ljubelj - srednja_pec59 Ljubelj - srednja_pec60 Ljubelj - srednja_pec61 Ljubelj - srednja_pec62 Ljubelj - srednja_pec63 Ljubelj - srednja_pec64 Ljubelj - srednja_pec65 Ljubelj - srednja_pec66 Ljubelj - srednja_pec67 Ljubelj - srednja_pec68 Ljubelj - srednja_pec69 Ljubelj - srednja_pec70 Ljubelj - srednja_pec71 Ljubelj - srednja_pec72 Ljubelj - srednja_pec73 Ljubelj - srednja_pec74 Ljubelj - srednja_pec75 Ljubelj - srednja_pec76 Ljubelj - srednja_pec77 Ljubelj - srednja_pec78 Ljubelj - srednja_pec79 Ljubelj - srednja_pec80 Ljubelj - srednja_pec81 Ljubelj - srednja_pec82 Ljubelj - srednja_pec83 Ljubelj - srednja_pec84 Ljubelj - srednja_pec85 Ljubelj - srednja_pec86 Ljubelj - srednja_pec87 Ljubelj - srednja_pec88 Ljubelj - srednja_pec89 Ljubelj - srednja_pec90 Ljubelj - srednja_pec91 Ljubelj - srednja_pec92 Ljubelj - srednja_pec93 Ljubelj - srednja_pec94 Ljubelj - srednja_pec95 Ljubelj - srednja_pec96 Ljubelj - srednja_pec97 Ljubelj - srednja_pec98 Ljubelj - srednja_pec99 Ljubelj - srednja_pec100 Ljubelj - srednja_pec101 Ljubelj - srednja_pec102 Ljubelj - srednja_pec103
Diskusija o izletu Ljubelj - Srednja peč (mimo Vatelce oz. Sklede)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki