Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeGrušnica / Kneške Ravne - Grušnica
  

Kneške Ravne - Grušnica (čez planino na Kalu)

 
Izhodišče: Kneške Ravne (720 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2157°N / 13,8265°E
Cilj: Grušnica (1570 m)
Ime poti: čez planino na Kalu
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 850 m
Višinska razlika po poti: 910 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 198
Ocena: 1 glasov
Število slik: 100
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

S ceste Bača pri Modreju - Podbrdo, v naselju Kneža zavijemo na cesto v smeri Kneških Raven. V nadaljevanju se vzpenjamo po cesti, ki se nadaljuje po dolini potoka Kneža. Sprva dokaj zložna ter deloma makadamska cesta, se višje prične strmeje vzpenjati, na strmem delu pa je cesta večinoma asfaltna. Višje se cesta razcepi, mi pa izberemo rahlo levo cesto, ki je še naprej asfaltna in vodi proti Kneškim Ravnam (rahlo desno makadamska cesta, ki vodi v smeri planine v Prodih). Sledi prečenje slikovitega potoka Prošček, nato pa se hitro vzpnemo do parkirišča pred Kneškimi Ravnami, kjer parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča, kjer se nahaja informativna tabla Kneških Raven in okolice, nadaljujemo navzgor, na prvem križišču, ob obeležju NOB, pa gremo naravnost (levo domačija pri Jakopu in domačija pri Jaklnu). Cesta kmalu zavije levo, z nje pa se v desno odcepi še cesta k domačiji pri Francu. Tudi tu gremo naravnost, v naslednjem križišču pa gremo rahlo desno (rahlo levo domačija pri Pologarju). Asfaltna cesta se še enkrat razcepi, mi pa tokrat izberemo levo pot (desno se prispe do domačije pri Francu), ki izgubi asfaltno prevleko in nas vodi preko pašne ograje. V nadaljevanju se vzpenjamo po kolovozu, ki nas vodi nad sadovnjakom, nato pa zavije levo in nas skozi pas gozda in preko več pašnih ograj pripelje do razpotja ob manjši deloma kamniti bajti. Tu gremo desno, kolovoz pa višje še enkrat zavije levo, nato pa nas v nekaj minutah pripelje do lovske opazovalnice. Pri lovski opazovalnici gremo ostro desno, nato pa s slabšega kolovoza takoj levo, po pobočju kar naravnost navzgor. Po krajšem vzponu se pojavi steza, ki se večinoma prečno vzpenja skozi gozd, vodi pa nas vzporedno z robom bližnje senožeti. Višje dosežemo greben med Ljubinjskimi stenami in Masovnikom, kjer steza postane razločnejša, popelje pa nas na drugo, zahodno stran grebena. Sledi prečenje pobočij in nekaj grap, pot, ob kateri opazimo nekaj starih, že precej obledelih markacij, pa se pozneje prične prečno vzpenjati. Višje prispemo do poraslih melišč ter se v nekaj minutah vzpnemo do razpotja ob vznožju Ljubinjskih sten.
Nadaljujemo levo v smeri proti planini Razor (desno planina v Prodih in Rut), pot pa nas vodi neposredno pod pečinami, kjer je predvsem v pomladanskem času povečana možnost padajočega kamenja. Sledi prečni vzpon in pot nas pripelje v gozd, kjer nas vodi mimo izvira. Za izvirom se pot prehodno strmo vzpne, za dvema serpentinama pa se ponovno položi. Malo naprej prečimo še pašno ograjo, pot pa nas iz gozda pripelje na zgornji del planine Kuk, na predel imenovan Močila, kjer po spodnji strani obidemo nekaj koč. Za kočami dosežemo vozno cesto, kateri sledimo v desno (levo planina Kuk in parkirišče), po njej pa hitro prispemo do razpotja, kjer se v desno odcepi pot na Žabiški Kuk (tudi Žabijski Kuk) - pot mimo Gradiča (stara vojaška pot).
Nadaljujemo v smeri planine Razor ter pot nadaljujemo po zložni makadamski cesti, ki preči zahodna pobočja Žabiškega Kuka. Po cesti, s katere se nam občasno odpre lep razgled proti severozahodu, kjer vidimo Rdeči rob, Vrh nad Peski, Grušnico, Tolminski Migovec in druge okoliške gore, pa po približno 25 minutah nadaljnje hoje, prispemo do mesta, kjer nas oznake za planinski dom usmerijo desno, na pot, ki se prečno vzpne nad cesto. Sledi le še nekaj minut hoje in pot nas pripelje do Koče na planini Razor.
Kočo obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo v smeri Tolmina in Krna. Sledi rahel spust po deloma betonski cesti, ko pa cesta zavije levo proti bližnji sirarni, pa gremo mi rahlo desno na markirano pešpot v smeri planine na Kalu in Krna. Sledi lahkotna hoja po prostrani in razgledni planini Razor, pot pa se obrne tudi nekoliko v levo, tako da nas pot vodi proti zahodu. Zložna pot nas sprva vodi ob lepih pogledih na Grušnico in Tolminski Migovec, ko pa dosežemo rob planine, pa se nam odpre še lep pogled v smeri Tolmina. Z roba planine pot zavije desno in preide v gozd, skozi katerega se občasno zložno spušča. Nekoliko naprej nas pot pripelje ob spodnji rob pečin vrha Kopecko, sledi pa še prečenje alpske dolinice. Na drugi strani dolinice se pot vrne v gozd, z leve pa se nam priključi slabše uhojena pot s Tolminskih Raven (pot, ki s Tolminskih Raven vodi direktno proti Škrbini), malo naprej pa prispemo še na dobro označeno razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri planine na Kalu in Krna (naravnost Tolminske Ravne in planina Spodnji Kal) ter se pričnemo strmeje vzpenjati, večinoma skozi gozd. Po 15 minutah vzpona prispemo na naslednje razpotje, kjer izberemo levo pot (desno Škrbina in Vrh nad Škrbino). Pot naprej se položi in nas postopoma pripelje iz gozda. Sledi zložen prečni vzpon proti levi, nam pa se s poti odpirajo vedno lepši razgledi. Ko se pas ruševja konča, prispemo na planino na Kalu, mi pa se sprehodimo še do bližnjih koč.
S sedelca, od koder se nam odpre lep pogled proti dolini Tolminke, Vrhu nad Peski, lep pa je tudi na pogled na vrhove nad Tolminskimi Ravnami, katere pa smo občasno videli tudi že med vzponom, nadaljujemo rahlo levo od grebena Grušnice, po lepo sledljivi poti. Po krajšem prečnem vzponu dosežemo vzhodni greben Grušnice, od koder se nam odpre lep pogled proti jugu. Tu pot zavije nekoliko v desno, nato pa nas v nekaj minutah vse bolj razgledne hoje pripelje na razgleden vrh, s katerega se nam odpre lep pogled na okoliške gore.
Izhodišče - Močila 2:10, Močila - planina Razor 0:35, planina Razor - planina na Kalu 1:30, planina na Kalu - Grušnica 0:15.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (julij) in 2016 (april).

zemljevid poti
Ob poti: Močila (1258m), Koča na planini Razor (1315m), Planina na Kalu (1490m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kneške Ravne - grusnica1 Kneške Ravne - grusnica2 Kneške Ravne - grusnica3 Kneške Ravne - grusnica4 Kneške Ravne - grusnica5 Kneške Ravne - grusnica6 Kneške Ravne - grusnica7 Kneške Ravne - grusnica8 Kneške Ravne - grusnica9 Kneške Ravne - grusnica10 Kneške Ravne - grusnica11 Kneške Ravne - grusnica12 Kneške Ravne - grusnica13 Kneške Ravne - grusnica14 Kneške Ravne - grusnica15 Kneške Ravne - grusnica16 Kneške Ravne - grusnica17 Kneške Ravne - grusnica18 Kneške Ravne - grusnica19 Kneške Ravne - grusnica20 Kneške Ravne - grusnica21 Kneške Ravne - grusnica22 Kneške Ravne - grusnica23 Kneške Ravne - grusnica24 Kneške Ravne - grusnica25 Kneške Ravne - grusnica26 Kneške Ravne - grusnica27 Kneške Ravne - grusnica28 Kneške Ravne - grusnica29 Kneške Ravne - grusnica30 Kneške Ravne - grusnica31 Kneške Ravne - grusnica32 Kneške Ravne - grusnica33 Kneške Ravne - grusnica34 Kneške Ravne - grusnica35 Kneške Ravne - grusnica36 Kneške Ravne - grusnica37 Kneške Ravne - grusnica38 Kneške Ravne - grusnica39 Kneške Ravne - grusnica40 Kneške Ravne - grusnica41 Kneške Ravne - grusnica42 Kneške Ravne - grusnica43 Kneške Ravne - grusnica44 Kneške Ravne - grusnica45 Kneške Ravne - grusnica46 Kneške Ravne - grusnica47 Kneške Ravne - grusnica48 Kneške Ravne - grusnica49 Kneške Ravne - grusnica50 Kneške Ravne - grusnica51 Kneške Ravne - grusnica52 Kneške Ravne - grusnica53 Kneške Ravne - grusnica54 Kneške Ravne - grusnica55 Kneške Ravne - grusnica56 Kneške Ravne - grusnica57 Kneške Ravne - grusnica58 Kneške Ravne - grusnica59 Kneške Ravne - grusnica60 Kneške Ravne - grusnica61 Kneške Ravne - grusnica62 Kneške Ravne - grusnica63 Kneške Ravne - grusnica64 Kneške Ravne - grusnica65 Kneške Ravne - grusnica66 Kneške Ravne - grusnica67 Kneške Ravne - grusnica68 Kneške Ravne - grusnica69 Kneške Ravne - grusnica70 Kneške Ravne - grusnica71 Kneške Ravne - grusnica72 Kneške Ravne - grusnica73 Kneške Ravne - grusnica74 Kneške Ravne - grusnica75 Kneške Ravne - grusnica76 Kneške Ravne - grusnica77 Kneške Ravne - grusnica78 Kneške Ravne - grusnica79 Kneške Ravne - grusnica80 Kneške Ravne - grusnica81 Kneške Ravne - grusnica82 Kneške Ravne - grusnica83 Kneške Ravne - grusnica84 Kneške Ravne - grusnica85 Kneške Ravne - grusnica86 Kneške Ravne - grusnica87 Kneške Ravne - grusnica88 Kneške Ravne - grusnica89 Kneške Ravne - grusnica90 Kneške Ravne - grusnica91 Kneške Ravne - grusnica92 Kneške Ravne - grusnica93 Kneške Ravne - grusnica94 Kneške Ravne - grusnica95 Kneške Ravne - grusnica96 Kneške Ravne - grusnica97 Kneške Ravne - grusnica98 Kneške Ravne - grusnica99 Kneške Ravne - grusnica100
Diskusija o izletu Kneške Ravne - Grušnica (čez planino na Kalu)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki