Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Kamenščina - Velika Milanja

Natisni
Izhodišče: Kamenščina (900 m)
Širina/Dolžina: 45,5912°N 14,2903°E
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 199 m
Višinska razlika po poti: 199 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 8.506
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 16
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Pivke, Reke in Ilirske Bistrice. V naselju Pivka zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Ilirski Bistrici in z vožnjo nadaljujemo proti vasi Knežak. Le malo za Knežakom, pridemo do vasi Šembije, kjer postanemo pozorni na prvi odcep v levo. Torej z glavne ceste zavijemo ostro levo in vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, ki se sprva zložno, nato pa nekoliko strmeje vzpenja čez kraška polja. Cesta se nato položi in nas pripelje v manjši planotast svet pod Volovjo rebrijo. Če imamo namen opraviti krožno turo po grebenu Volovje rebri, lahko parkiramo že tukaj, če ne pa se peljemo še naprej, po občasno nekoliko slabši makadamski cesti, ki nas višje pripelje do ostrega levega ovinka, sredi katerega se v desno odcepi slabša cesta. Nadaljujemo po levi "glavni" cesti, ki nas višje pripelje do naslednjega križišča ob katerem parkiramo.
Opis poti:
S križišča se usmerimo ostro levo, na nekoliko slabšo gozdno cesto, ki se začne prečno vzpenjati čez vse bolj razgledna travnata pobočja. Vse slabša cesta kmalu zavije v desno in se skoraj povsem položi. Nekoliko naprej opazimo slabši kolovoz, ki se s ceste odcepi v desno. Usmerimo se na omenjeni kolovoz, ki je sprva nekoliko slabše viden. Omenjeni kolovoz se sprva komaj znatno vzpne, sledi kratek spust, nato pa se začne prečno vzpenjati proti sedelcu med Veliko Milanjo na levi in Lunjevico na desni.
Ko prispemo na omenjeno sedelce, bomo istočasno stopili tudi na razpotje kolovozov.
Nadaljujemo ostro levo, po izrazitejšem kolovozu, ki nas kmalu pripelje do mesta, kjer se v desno odcepi pot na nekakšen predvrh Velike Milanije, na katerem se nahaja naravno okno (hoje do okna je le 3 minute), mi pa nadaljujemo naravnost po vse bolj razgledni poti, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na vrh.
zemljevid poti - Velika Milanja
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Kamenščina - Velika Milanja1
Kamenščina - Velika Milanja2
Kamenščina - Velika Milanja3
Kamenščina - Velika Milanja4
Kamenščina - Velika Milanja5
Kamenščina - Velika Milanja6
Kamenščina - Velika Milanja7
Kamenščina - Velika Milanja8
Kamenščina - Velika Milanja9
Kamenščina - Velika Milanja10
Kamenščina - Velika Milanja11
Kamenščina - Velika Milanja12
Kamenščina - Velika Milanja13
Kamenščina - Velika Milanja14
Kamenščina - Velika Milanja15
Kamenščina - Velika Milanja16
Diskusija o izletu Kamenščina - Velika Milanja
bizgo9327. 04. 2021 11:10:29
Na najvišji vrh Volovje rebri poleg poti iz Kamenščine, ki je zanimiva vendar precej kratka vodijo še 3 poti.
Ena je sicer še krajša in se začne v Mrzlem dolu (izhodišče je dober km oddaljeno od 'kaktusa' ob cesti Il. Bistrica-Sviščaki, pri t.i. Trnovski bajti). Od tam imate slab km sprehoda po makadamski cesti, zavijete levo proti zgoraj omenjenemu Milanskemu kamnu (zgoraj na sliki št. 11), od tega pa imate le še slabih 15 minut do vrha Velika Milanja, ki ima poleg vpisne skrinjice tudi malce razpacan žig. Po tej stezi premagate le dobrih 100 viš. metrov in jo v najslabšem primeru premagate v pol ure.
Druga pot je že bolj pohodniška. In sicer se začne v vasi Koritnice (630 m) na severni gozdnati strani Volovje rebri. Ne sledite markacijam, saj te ne vodijo proti Veliki Milanji temveč se na prvem križišču usmerite desno ter ko se pot začne strmeje vzpenjati levo proti V. Milanji (desna pot bi vas vodila na Milanko). Iz gozda morate priti 100 m pred anteno, od tam se odpravite po poti pod vrhom Bele ovce ter tam najdite kozjo potko, ki se bo še kakšnih 300 m zelo strmo vzpenjala na vrh Velike Milanje. Pot sem v kar dobrem ritmu opravil v dobri uri, tako da bi rekel ura in pol normalne hoje od Koritnic do vrha.
Tretja pot je najdaljša, najbolj razgledna in meni osebno nabolj zanimiva, saj poteka po celotnem slemenu Volovje rebri. Začne se v vasi Šembije (592 m). Makadamski poti, ki poteka desno od presihajočega Šembijskega jezera sledite kakšne 3 kilometre ter se nato na prvem večjem križišču priključite levi vlaki, ji sledite še slab kilometer ter nato zavijte na kozjo stezico desno, ki vas bo pripeljala na Milanko (948 m) - sledite modrim pikam in puščicam, ki služijo kot markacije. Od Milanke je po stezi kratek vzponček do Male Milanje (975 m), kjer se nahajata tudi improvizirana vpisna skrinjica in žig. Od tu se bote rahlo spustili do antene, kjer se boste pridružili poti, ki sem jo opisal zgoraj (začenši v Koritnicah). Pot je dolga kakšnih 8 km in mi je še z vmesnim vzponom na Bele ovce (1029 m) ter mnogimi postanki za fotografije in razglede vzela dobri 2 uri. Po poti so izredno lepi pogledi na Pivško podolje, okoliške hribe s Snežnikom, Učko, del Kvarnerskega zaliva, Brkine pa vse do alp.
Res prekrasni izleti po idilični in precej neokrnjeni Volovji rebri.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki