Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Kozjek / Jesenice (Straža) - Kozjek

Jesenice (Straža) - Kozjek

Natisni
Izhodišče: Jesenice (Straža) (560 m)
Širina/Dolžina: 46,429°N 14,0825°E
Čas hoje: 25 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 206 m
Višinska razlika po poti: 206 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 4.137
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 16
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer se zapeljemo desno proti Jesenicam. V naselju Slovenski Javornik, v križišču s semaforjem zavijemo levo proti centru mesta. V drugem semaforiziranem križišču (pri gimnaziji) zapeljemo desno, nazaj, na Tomšičevo cesto, mimo osnovne šole na levi. Vozimo še nadaljnja 2,5 km do konca Tomšičeve ulice, oz. do mesta, kjer se ob železniški progi nahaja zadnja avtobusna postaja pod klancem. Tu je veliko parkirišče, oz. naše izhodišče.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo po asfaltni cesti v klanec, kjer tik pod vrhom na levi opazimo stezo, na katero stopimo, ter po njej zavijemo v levo mimo vrtov na naši levi. Že takoj pridemo v bližino stanovanjskih zgradb na levi, kjer prečkamo krajši kolovoz (vodi do bližnjega vodnega zbiralnika na desni). Steza se zdaj nekoliko vzpne proti daljnovodu katerega hitro dosežemo. Tu zavijemo desno v klanec proti vzhodu po gruščnati poti. Kmalu dosežemo drug daljnovod, kjer pot zavije levo v krajši gozdič (v letnem času naletimo na žično ograjo), za katerim stopimo na (lovsko) stezo vzhod-zahod. Zavijemo levo (zahodno) čez pašnik, proti koncu katerega, na levi opazimo manjšo klopco, mi pa tu, na razpotju nadaljujemo desno, strmeje v klanec. Kmalu strmina popusti, pot pa zavije levo proti izpostavljeni skalnati "babi", kjer si lahko privoščimo razgled.
Nadaljujemo v listnat gozd (smer zahod), kjer se pot, ki preči južno pobočje Kozjeka, najprej malce spusti, zatem pa nas pripelje na gozdno izravnavo. Tu obrnemo ostro desno, na greben, kjer pa tudi kaj hitro naletimo na stezo. Po njej se v smeri vzhod, v nekaj minutah vzpnemo še do vršne točke poraslega grebena, kjer se nam odpre razgled na Slovenski Javornik, Lipce, Blejsko Dobravo, Mežaklo, Jelovico z Ratitovcem in Ljubljansko kotlino.
zemljevid poti - Kozjek
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Jelenkamen
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Jesenice (Straža) - Kozjek1
Jesenice (Straža) - Kozjek2
Jesenice (Straža) - Kozjek3
Jesenice (Straža) - Kozjek4
Jesenice (Straža) - Kozjek5
Jesenice (Straža) - Kozjek6
Jesenice (Straža) - Kozjek7
Jesenice (Straža) - Kozjek8
Jesenice (Straža) - Kozjek9
Jesenice (Straža) - Kozjek10
Jesenice (Straža) - Kozjek11
Jesenice (Straža) - Kozjek12
Jesenice (Straža) - Kozjek13
Jesenice (Straža) - Kozjek14
Jesenice (Straža) - Kozjek15
Jesenice (Straža) - Kozjek16
Diskusija o izletu Jesenice (Straža) - Kozjek
heinz16. 06. 2014
Klopce na sl. 6 ni več, pot je v sp. delu precej zaraščena.
heinz22. 02. 2023 15:00:35
Priporočam ogled zemljevida, ki se nahaja na Španovem vrhu, kot dokaz da domačini vrh od nekdaj imenujejo KozjEk in ne napačno -KozjAk.
(fotografije žal ne morem prilepiti)
Lep dan, srečno in veselo na vseh poteh želim!
H.Blagne
gamsek122. 02. 2023 16:40:37
Morda bi bilo priporočeno tudi, da se lokalci malo uskladite s TIC-om in ostalimi društvi, da ne bo takšne zmešnjave, ko pa na marsikateri (večini?) kart piše KozjAk, prav tako pa tudi v "novopečeni" knjižici jeseniške planinske poti in še celo na žigu samem. mežikanje
heinz22. 02. 2023 23:29:05
Tisti, ki jih omenjaš so bili zavedeni od mojega prvotnega imena, ki sem ga objavil tukaj(Kozjak). Kasneje ko sem ugotovil, da sem ga polomil, sem administratorja naprosil, da je ime popravil, vendar je bilo že prepozno.. Pred mojo objavo poti in vrha kot cilja, nikjer na spletu nisi našel nikakršne omembe tega hriba, ki se nahaja nad Sl.Javornikom. Potem, ko sem objavil Kozjak, so nevedneži kot sem bil sam, začeli na raznih spletnih mestih (blogih, družabnih omrežjih, ipd) objavljati zgodbe o izletih na "Kozjak". Kot rečeno, ko je prišlo do popravka, je bilo prepozno. Za pravo ime kadar koli lahko vprašate Javorničane, ogledate pa si lahko tudi tisti velik zemljevid, ki se nahaja na Španovem vrhu. Vse dobro!
(podobno se je zgodilo z imenom Mali Jelenkamen, ki ima danes vpisno knjigo s tem imenom na povsem napačnem mestu. Objavil sem zgolj mnenje enega samega domačina, ki seveda še ni bilo dokončno, vendar očitno preveč za nekatere, ki so stvar vzeli "zdravo za gotovo")
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki