Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Nizke Ture / Hochgolling / Göriach - Hochgolling (Normalanstieg)

Göriach - Hochgolling (Normalanstieg)

Natisni
Izhodišče: Göriach (1443 m)
Širina/Dolžina: 47,2408°N 13,7453°E
Ime poti: Normalanstieg
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1420 m
Višinska razlika po poti: 1430 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 8.233
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Beljak/Villach - Salzburg se usmerimo na izvoz St. Michael (izvoz se nahaja med obema večjima tuneloma). Cesti naprej sledimo proti krajem St. Martin, Mariapharr in Göriach. Vzpenjajoči cesti nato sledimo skozi omenjene vasi do parkirišča, ki se nahaja nekaj kilometrov nad vasjo Göriach, kjer parkiramo na velikem parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki nas v 5 minutah hoje pripelje do večjega travnika sredi katerega opazimo večje število lesenih hišic. Ena od koč je tudi planinski dom, ki se nahaja na desni strani poti.
Pot naprej se postopoma začne vzpenjati in nas čez dva zaporedna mostička pripelje do mesta, od koder se nam odpre lep pogled na slap. Za slapom se vse slabša cesta vzpne stopnjo višje in nas po pol ure hoje od izhodišča pripelje do zaselka privat koč. Pot, ki še naprej poteka po cesti, pa nas ob številnih potokih pripelje do razpotja poti, kjer se usmerimo desno za oznakami Hochgolling. Pot, ki poteka naprej po cesti pa pelje proti koči Landawirsee Hütte. Pot od razpotja nato preči potok in se prične vse strmeje vzpenjati. Ko se ponovno popolnoma približamo potoku strmina popusti in pred seboj lahko že vidimo škrbino Gollingscharte. Pot proti škrbini poteka po skalnatem terenu v zgodnjem poletju pa se bomo na tem delu poti vzpenjali preko nekaj razmeroma velikih snežišč. Na škrbini (2326m) se nato usmerimo desno v smeri Hochgolling, pot naravnost pa vodi proti koči Golling Hütte. Pot nato v rahlem vzponu preči severozahodna pobočja nad škrbino in nas pripelje na jugozahodna pobočja gore. Pot nato zavije rahlo v levo in nas po nekaj strmih vzponih pripelje do razpotja poti. Izberemo desno lažjo pot (Normalanstieg, Historischer Weg), leva pot (do 2. stopnje plezanja) pa vodi po severozahodnem grebenu prav tako na vrh Hochgolling. Pot naprej nato preči precej strma pobočja proti jugovzhodu in se nekajkrat strmo vzpne (do 1. stopnje plezanja). V zgodnjem poletju bomo na poti prečili tudi kakšno kratko strmo snežišče. Proti koncu pot zavije ponovno nekoliko v levo in sledi še nekoliko strmejši vzpon proti razglednemu vrhu.
zemljevid poti - Hochgolling
Ob poti: Gollingscharte (2326m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Göriach - Hochgolling1
Göriach - Hochgolling2
Göriach - Hochgolling3
Göriach - Hochgolling4
Göriach - Hochgolling5
Göriach - Hochgolling6
Göriach - Hochgolling7
Göriach - Hochgolling8
Göriach - Hochgolling9
Göriach - Hochgolling10
Göriach - Hochgolling11
Göriach - Hochgolling12
Göriach - Hochgolling13
Göriach - Hochgolling14
Göriach - Hochgolling15
Göriach - Hochgolling16
Göriach - Hochgolling17
Göriach - Hochgolling18
Göriach - Hochgolling19
Göriach - Hochgolling20
Göriach - Hochgolling21
Göriach - Hochgolling22
Göriach - Hochgolling23
Göriach - Hochgolling24
Göriach - Hochgolling25
Göriach - Hochgolling26
Göriach - Hochgolling27
Göriach - Hochgolling28
Göriach - Hochgolling29
Göriach - Hochgolling30
Göriach - Hochgolling31
Diskusija o izletu Göriach - Hochgolling (Normalanstieg)
Nickster22. 07. 2008
En metr nižji od triglavavelik nasmeh
VanSims9. 08. 2012
Če malo dopolnim pomanjkljiv opis dostopa:

Na izvozu St. Michael gremo iz AC in skozi St.Michael do križišča kjer gremo levo proti Mauterndorfu(desno Katschberg prelaz).

Ali pa če hočemo prišparati tunelnino za tunel Katschberg, že pri Rennwegu iz AC in čez prelaz Katschberg in ko pridemo iz prelaza gremo na istem križišču naravnost(levo St.Michael in AC).

V vsakem primeru se potem pripeljemo v Mauterndorf, kjer sledimo smerokazom za Tamsweg. Peljemo se proti Tamswegu in NE zavijemo v vas Mariapharr temveč malo po njej zagledamo smerokaz za Göriach, ki mu sledimo. Nato smerokazom sledimo vse do Göriacha(eventuelno se lahko peljemo tudi do Tamswega, kjer je trgovina, pumpa, če imamo še kaj za nakupiti, pojesti,... tudi iz Tamswega s sledenjem smerokazov pridemo v Göriach).

Ko smo enkrat v Göriachu se znajdemo na križišču. Gremo naravnost in pridemo do drugega križišča kjer zavijemo levo(tam že vidimo smerokaz za Landawiser hütte). Potem peljemo naravnost in kmalu se cesta spremeni v makadam, ki postaja vedno bolj zoprn in ga je vsega skupaj cca 6 km dokler ne pridemo do parkirišča iz prve slike.

Če ne bi poznal tistih krajev okoli St. Michaela, ker se peljem pogostokrat mimo tunelov, ko grem v tisto smer po turski AC in če ne bi v Göriachu spraševal se ne bi znajdel.
Robie9. 09. 2023 21:09:40
Lepa a zelo obljudena tura. Čelada več kot priporočljiva.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki