Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Prokletije / Maja Jezercë / Dolina Ropojana - Maja Jezercë

Dolina Ropojana - Maja Jezercë

Natisni
Izhodišče: Dolina Ropojana (1150 m)
Čas hoje: 6 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1544 m
Višinska razlika po poti: 1544 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: el_mano
Ogledov: 4.450
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
V centru mesta Gusinje (Črna gora) sledimo oznaki za Alipašine izvore. Po dobrem kilometru, kmalu zatem ko prečkamo most, se usmerimo levo proti vasi Vusanje (desno Alipašini izviri). Sledimo glavni asfaltirani cesti do konca vasi kjer pot postane makadamska (pred makadamom desno je slap Grlja). Makadamska cesta, ki je ponekod v slabem stanju, nas vodi skozi dolino Ropojana. Ob poti (označeno s tabelo) je izvir Oko Skakavice, ki je vreden postanka. Parkiramo na ravnem delu doline, približno 3 km od začetka makadama. V kolikor je cesta v slabem stanju parkiramo tudi prej, kar nam podaljša pot.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki se kmalu spremeni v hudournik. Sledimo markacijam, ki nam delno skrajšajo pot čez travnik. Hudourniku sledimo do tabele, kjer se desno odcepi pot proti Albanski vasi Theth (6h hoje), mi pa nadaljujemo levo po glavnemu kolovozu, ki kmalu zavije ostro levo ter se prične vzpenjati. Na tem delu markacij ni. Kmalu se desno ponovno odcepi pot proti Thethu (neoznačeno) mi pa nadaljujemo naravnost po kolovozu, ki nas čez približno pol ure pripelje do Karavle Zastan. V poletnem času je to planšarija, kjer se lahko okrepimo z domačim kruhom in ovčjim sirom, ponujajo pa tudi pijačo. Pri karavli je možno postaviti šotor, v primeru slabega vremena se notri lahko tudi prespi. Ob karavli pot nadaljujemo naravnost proti gozdu kjer se ponovno pojavijo markacije. Kmalu pridemo do izvira pitne vode, še naprej pa do križišča kjer se levo odcepi pot za Maja Rosit (4h), mi nadaljujemo desno v smeri Maja Jezercë. Pot se dokaj strmo vzpenja skozi gozd. Ob izstopu iz gozda se pot položi in postane bolj razgledna. Kmalu pridemo do uničenega mejnega kamna ter vstopimo v Albanijo. Takrat tudi zagledamo prva jezera v dolini jezer – Buni i Jezercës. Pot poteka predvsem po travnatem terenu med ledeniškimi jezeri, ki v poletnem času tudi presušijo. Zadnje, t.i. Veliko jezero obidemo po desni strani, po pobočju Maja Bojs. Pot, s katere je lep razgled na jezero, se postopno vse strmeje vzpenja do manjšega prevala (Qaf Vogl) za katerim je snežišče, postanemo tudi bolj pozorni, saj je pot na tem delu slabo označena. Za snežiščem se usmerimo levo na kamnit kraški teren, ki se postopoma vzpenja. V začetnem delu je potrebno tudi malo poplezati (nezahtevno). Pri orientaciji so nam v veliko pomoč kamniti možici. Kmalu tudi prvič zagledamo naš vrh. Pot nato preči snežišča in melišča ter se ponovno prične izraziteje vzpenjati, občasno tudi v ključih, ter nas pripelje do razglednega sedla (2330 m) pod vrhom. S sedla sledi še zadnjih 400 m vzpona. Pot tu poteka po izrazito skalnatem kraškem terenu kjer moramo občasno tudi plezati. Čez približno pol ure hoje dosežemo snežišče, ki nas pripelje v najstrmejši in najzahtevnejši del poti skozi poševni ozebnik. Zaradi nevarnosti padajočega kamenja, si nadenemo čelado, previdni pa moramo biti tudi zaradi možnosti zdrsa, saj je skala krušljiva, na poti pa je veliko grušča. Pot nato preide na zahodno pobočje ter nas po grobem melišču v približno pol ure pripelje na razgledni vrh.
Dolina Ropojana - Karavla Zastan 1:15h; Karavla Zastan - Veliko Jezero 2h; Veliko jezero - sedlo pod vrhom 2h; sedlo - vrh 1:15
zemljevid poti - Maja Jezercë
Ob poti: Karavla Zastan (1340m), Veliko jezero (1785m), sedlo pod vrhom (2330m)
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Dolina Ropojana - Maja Jezercë1
Dolina Ropojana - Maja Jezercë2
Dolina Ropojana - Maja Jezercë3
Dolina Ropojana - Maja Jezercë4
Dolina Ropojana - Maja Jezercë5
Dolina Ropojana - Maja Jezercë6
Dolina Ropojana - Maja Jezercë7
Dolina Ropojana - Maja Jezercë8
Dolina Ropojana - Maja Jezercë9
Dolina Ropojana - Maja Jezercë10
Dolina Ropojana - Maja Jezercë11
Dolina Ropojana - Maja Jezercë12
Dolina Ropojana - Maja Jezercë13
Dolina Ropojana - Maja Jezercë14
Dolina Ropojana - Maja Jezercë15
Dolina Ropojana - Maja Jezercë16
Dolina Ropojana - Maja Jezercë17
Dolina Ropojana - Maja Jezercë18
Dolina Ropojana - Maja Jezercë19
Dolina Ropojana - Maja Jezercë20
Dolina Ropojana - Maja Jezercë21
Dolina Ropojana - Maja Jezercë22
Dolina Ropojana - Maja Jezercë23
Dolina Ropojana - Maja Jezercë24
Dolina Ropojana - Maja Jezercë25
Dolina Ropojana - Maja Jezercë26
Dolina Ropojana - Maja Jezercë27
Diskusija o izletu Dolina Ropojana - Maja Jezercë
Trobec17. 08. 2018
Oznaka "delno zahtevna označena pot" ne ustreza realnemu stanju (pa ne zato, ker taka oznaka uradno ne obstaja). Pot je vsaj zahtevna, verjetno je še bolj ustrezna oznaka ZZ. Teren je na nekaterih izpostavljenih mestih izredno krušljiv, varoval ni.
Toliko v vednost, da ne bi kdo poti vzel na lahko in bil potem neprijetno presenečen.
Tadej20. 08. 2018
Hvala za opozorilo. Sem v opisu spremenil težavnost.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki