Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Divje jezero - Vojsko (čez vrh Struga)

 
Izhodišče: Divje jezero (338 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,9825°N / 14,0273°E
Cilj: Vojsko (1077 m)
Ime poti: čez vrh Struga
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 739 m
Višinska razlika po poti: 940 m
Zemljevid: Idrijsko in Cerkljansko 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 3293
Ocena: 1 glasov
Število slik: 93
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Ko se najbolj ovinkasti del ceste proti Idriji konča prispemo do zaselka Podroteja, kjer zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Divjega jezera in Idrijske Bele. Po cesti se peljemo še nekaj 100 m, nato pa parkiramo na parkirišču ob informativnih tablah za bližnje Divje jezero.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do kraja Bača pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji in naprej proti Logatcu. Pri koncu Idrije, točneje pri zaselku Podroteja, pa zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Divjega jezera in Idrijske Bele. Po cesti se peljemo še nekaj 100 m, nato pa parkiramo na parkirišču ob informativnih tablah za bližnje Divje jezero.

Opis poti:

S parkirišča ob Divjem jezeru nadaljujemo po cesti, mi pa po njej hodimo le nekaj 10 m, nato pa nas oznake za pot ob Rakah usmerijo desno na brv, preko katerega se sprehodimo na drugo stran Idrijce. Na drugi strani Idrijce dosežemo sprehajalno pot, mi pa ji sledimo v levo (desno Idrija). Pot nadaljujemo po zložni poti, ki se nadaljuje ob kanalu skozi katerega teče voda. Kanal je bil zgrajen za potrebe rudniške črpalke. Pri jezu, katerega dosežemo po nekaj minutah se kanal konča, mi pa nadaljujemo po široki poti, ki se nadaljuje ob reki Idrijci. V nadaljevanju prečimo precej strma pobočja, a ker je pot dovolj široka nam v kopnem ne povzroča težav. Nekoliko naprej prispemo na označeno razpotje, kjer zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo desno v smeri vrh Struga.
Pot naprej se sprva strmo vzpne, nato pa zavije v desno, kjer se v nadaljevanju prečno vzpenja proti desni. Tu je zaradi gozdarskih del steza na več mestih težje sledljiva, a ves čas poteka v približno isti smeri, tako da z orientacijo ni večjih težav. Višje dosežemo konec gozdne ceste, mi pa po njej nadaljujemo pot. Pot naprej nas vodi nad Padarjevo grapo, nas pa pot vodi mimo brezna za Pšenkom, za katerim hitro prispemo do križišča, kjer se priključimo asfaltni cesti. Cesti sledimo v levo, z nje pa se že kmalu v desno odcepi pot k bližnji Taborniški koča na Pšenku. Mi še naprej nadaljujemo po asfaltni cesti, le ta pa nas kmalu pripelje v kraj Čekovnik, kjer prispemo na naslednje križišče. Tu nadaljujemo desno v smeri Koče na Hlevišah ter vzpon nadaljujemo po zmerno strmi makadamski cesti. Cesta, ob kateri opazimo nekaj starih obledelih markacij, nas v nadaljevanju vodi mimo nekaj vodohranov, nato pa jo zapustimo in vzpon nadaljujemo rahlo levo po slabše markirani poti. Že kmalu se vrnemo na cesto, le to pa dosežemo ravno na označenem razpotju, kjer stoji več smernih tabel.
Tu nadaljujemo levo v smeri Hleviške planine (desno Idrija, naravnost Idrija čez Kodrov rovt) ter pot nadaljujemo po cesti, ki je zaprta za javni promet. Tej cesti, ki nas kmalu pripelje iz gozda, sledimo vse do Koče na Hleviški planini, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
Od koče nadaljujemo v smeri Hleviške planine ter vzpon nadaljujemo po poti, ki preide v gozd in se začne strmo vzpenjati. Pot naprej nas sprva vodi ob robu grebena, nato pa postopoma preide v manjšo dolinico, kjer se tudi položi in po kateri se vzpnemo na vrh Hleviške planine.
S Hleviške planine nadaljujemo po razglednem grebenu, nato pa pot zavije levo ter se prične strmo spuščati. Ko se strmina unese se ostro v desno odcepi nemarkirana pot nazaj proti Koči na Hleviški planini, mi pa nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo po poti, ki se nadaljuje po in ob grebenu, ki povezuje Hleviško planino s sosednjim vrhom. Pot nadaljujemo z nekaj vzponi in spusti, večinoma skozi gozd. Prej omenjeni sosednji vrh Blaškova planina, obidemo po desni strani, nato pa se pot vrne na z gozdom poraščen greben, kjer po nadaljnjem rahlem spustu prispemo do označenega razpotja.
Tu nadaljujemo naravnost (levo navzdol Tratnik in Idrijske klavže) pot pa, ki se še naprej nadaljuje skozi gozd, postopoma preide na kolovoz. Kolovoz, ki se počasi obrača vse bolj v desno, pa kmalu po desni strani obide Mohoričev vrh (975 m). Na drugi strani omenjenega vrha se kolovoz še dodatno razširi in nas pripelje do bližnje stanovanjske hiše, katero pa obidemo po desni strani, saj nas pot vodi pod nadstreškom bližnje garaže. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki preči razgleden travnik, le ta pa se nahaja nad nekaj stanovanjskimi hišami bližnjega zaselka. Pot naprej se za kratek čas vrne v gozd, nato pa se spusti do asfaltne ceste, kateri pa sledimo v desno do bližnjega križišča.
Na križišču, ob katerem so informativne table, nadaljujemo levo v smeri Vojskega (desno Idrija) ter pot nadaljujemo po asfaltni cesti. Pot naprej nas vodi čez Kočevše, kjer bomo lahko na levi strani sredi travnikov opazili skalne samotarje (čoki, Trdini). Nadaljujemo po cesti, ki preide v pas gozda, nato pa se cesta ponovno položi in nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta k bližnji turistični kmetiji Pri belem kamnu. Tudi tu nadaljujemo naravnost in v vseh naslednjih križiščih prav tako. Cesta, ki se občasno nadaljuje skozi gozd, večinoma pa čez obsežne travnike, nas ob pogledih na Trnovski gozd ter okoliške hribe, po približno eni uri nadaljnje hoje pripelje do cerkve sv. Jožefa na Vojskem, od koder se nam odpre lep razgled še proti Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju ter ob lepi vidljivosti tudi proti Julijskim Alpam.

zemljevid poti
Ob poti: Brezno za Pšenkom (612m), Koča na Hleviški planini (818m), Hleviška planina (908m), Blaškova planina (915m), Kočevše (947m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Hudournik
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Divje jezero - vojsko1 Divje jezero - vojsko2 Divje jezero - vojsko3 Divje jezero - vojsko4 Divje jezero - vojsko5 Divje jezero - vojsko6 Divje jezero - vojsko7 Divje jezero - vojsko8 Divje jezero - vojsko9 Divje jezero - vojsko10 Divje jezero - vojsko11 Divje jezero - vojsko12 Divje jezero - vojsko13 Divje jezero - vojsko14 Divje jezero - vojsko15 Divje jezero - vojsko16 Divje jezero - vojsko17 Divje jezero - vojsko18 Divje jezero - vojsko19 Divje jezero - vojsko20 Divje jezero - vojsko21 Divje jezero - vojsko22 Divje jezero - vojsko23 Divje jezero - vojsko24 Divje jezero - vojsko25 Divje jezero - vojsko26 Divje jezero - vojsko27 Divje jezero - vojsko28 Divje jezero - vojsko29 Divje jezero - vojsko30 Divje jezero - vojsko31 Divje jezero - vojsko32 Divje jezero - vojsko33 Divje jezero - vojsko34 Divje jezero - vojsko35 Divje jezero - vojsko36 Divje jezero - vojsko37 Divje jezero - vojsko38 Divje jezero - vojsko39 Divje jezero - vojsko40 Divje jezero - vojsko41 Divje jezero - vojsko42 Divje jezero - vojsko43 Divje jezero - vojsko44 Divje jezero - vojsko45 Divje jezero - vojsko46 Divje jezero - vojsko47 Divje jezero - vojsko48 Divje jezero - vojsko49 Divje jezero - vojsko50 Divje jezero - vojsko51 Divje jezero - vojsko52 Divje jezero - vojsko53 Divje jezero - vojsko54 Divje jezero - vojsko55 Divje jezero - vojsko56 Divje jezero - vojsko57 Divje jezero - vojsko58 Divje jezero - vojsko59 Divje jezero - vojsko60 Divje jezero - vojsko61 Divje jezero - vojsko62 Divje jezero - vojsko63 Divje jezero - vojsko64 Divje jezero - vojsko65 Divje jezero - vojsko66 Divje jezero - vojsko67 Divje jezero - vojsko68 Divje jezero - vojsko69 Divje jezero - vojsko70 Divje jezero - vojsko71 Divje jezero - vojsko72 Divje jezero - vojsko73 Divje jezero - vojsko74 Divje jezero - vojsko75 Divje jezero - vojsko76 Divje jezero - vojsko77 Divje jezero - vojsko78 Divje jezero - vojsko79 Divje jezero - vojsko80 Divje jezero - vojsko81 Divje jezero - vojsko82 Divje jezero - vojsko83 Divje jezero - vojsko84 Divje jezero - vojsko85 Divje jezero - vojsko86 Divje jezero - vojsko87 Divje jezero - vojsko88 Divje jezero - vojsko89 Divje jezero - vojsko90 Divje jezero - vojsko91 Divje jezero - vojsko92 Divje jezero - vojsko93
Diskusija o izletu Divje jezero - Vojsko (čez vrh Struga)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki