Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Bukovo - Črvov vrh

Natisni
Izhodišče: Bukovo (710 m)
Širina/Dolžina: 46,1508°N 13,9019°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 264 m
Višinska razlika po poti: 375 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.410
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) S ceste Idrija - Most na Soči, pri naselju Reka zapeljemo rahlo desno (iz smeri Mosta na Soči ostro levo) na cesto v smeri vasi Bukovo in Zakojca. Sledi vožnja po vzpenjajoči se cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri proti Bukovem in Zakojci. V naselju Bukovo se zapeljemo do župnijske cerkve sv. Lenarta pred katero parkiramo na primernem mestu.
b) S ceste Bača pri Modreju - Podbrdo, v naselju Grahovo ob Bači, zavijemo v smeri proti naselju Bukovo. Najprej se v dveh serpentinah spustimo do mostu preko reke Bače, nato pa se pričnemo vzpenjati proti Bukovem. Višje nadaljujemo rahlo levo (rahlo desno Šentviška planota), iz naslednjega križišča pa nadaljujemo ostro desno v smeri Cerknega (rahlo levo Zakojca). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in prispemo do središča vasi Bukovo, kjer zavijemo desno in se spustimo do parkirišča ob cerkvi sv. Lenarta.
c) Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali iz Gorenje vasi in Žirov preko prelaza Kladje, ali pa iz Zalega Loga preko Davče...), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zakojce. Le nekaj metrov za tem, ko smo se usmerili v smeri Zakojce, pa se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž, skozi katero vodi strma bližnjica, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška. Višje nas cesta vodi skozi vasi Trebenče, Gorje, nato pa po prečenju pobočij, po zgornji strani obidemo vas Zakriž, kjer se nam priključi prej omenjena bližnjica. Nekoliko naprej cesta zavije še bolj v desno, nato pa še po nekaj kilometrih prečenja prispemo do začetka vasi Jesenica, od koder sledimo oznakam za naselje Bukovo. Sledi prečenje pobočij Kojce, ko pa prispemo v Bukovo, se peljemo še do župnijske cerkve sv. Lenarta pred katero parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo nekaj 10 korakov nazaj, nato pa malo pred kapelico nadaljujemo ostro levo, na cesto, ki se spusti proti zahodu in se že po nekaj korakih spremeni v kolovoz. Kolovoz se nižje pri zaselku nekaj hiš razširi v asfaltno cesto, po njej pa se spustimo do ceste, ki vodi na Šentviško planoto oz. naselju Bukovski Vrh. Ko dosežemo omenjeno cesto nadaljujemo levo ter se še nekaj minut spuščamo, ob poti pa opazimo nekaj oznak za Ponikve, katerih se "držimo".
Na manjšem prevalu se spust konča, mi pa se pričnemo vzpenjati proti Šentviški planoti. Za dvema serpentinama že prispemo do prvih hiš v naselju Bukovski Vrh, za manjšim znamenjem pa zapustimo asfaltno cesto in nadaljujemo rahlo desno na strmejšo makadamsko cesto, katera kmalu zavije desno in nas pripelje do garaže.
Pri garaži gremo levo na kolovoz, ki se kmalu spremeni v prijetno stezico, le ta pa nas v rahlem vzponu pripelje nazaj na asfaltno cesto. Cesti sledimo v desno, po njej pa hodimo do označenega križišča iz katerega nadaljujemo desno v smeri Bukovega gaja. Le malo naprej gremo še enkrat levo (naravnost domačija pri Pircu in Bukovski vrh), nato pa v zmernem vzponu nadaljujemo po makadamski cesti do manjšega prevala, kjer gremo desno v smeri Bukovega gaja (naravnost Gorski Vrh).
Le malo za križiščem zapustimo makadamsko cesto, saj nas možic usmeri levo na lepo uhojena stezico, ki pa se po nekaj minutah vrne na makadamsko pot, mi pa ji sledimo v levo. Sledi nekaj hoje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Trnovskega gozda, za prečenjem pašne ograje pa na desni že opazimo Bukov gaj, kjer se nahaja izvir pod Črvovim vrhom.
Od Bukovega gaja nadaljujemo po spodnjem kolovozu, ki nas vodi proti Črvovemu vrhu. Sledi nekajminutno prečenje ob lepih razgledih, nato pa se po širokem kolovozu vzpnemo na razgleden vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje decembra 2019.
zemljevid poti - Črvov vrh
Ob poti: Bukovski Vrh (830m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Bukovo - Črvov vrh1
Bukovo - Črvov vrh2
Bukovo - Črvov vrh3
Bukovo - Črvov vrh4
Bukovo - Črvov vrh5
Bukovo - Črvov vrh6
Bukovo - Črvov vrh7
Bukovo - Črvov vrh8
Bukovo - Črvov vrh9
Bukovo - Črvov vrh10
Bukovo - Črvov vrh11
Bukovo - Črvov vrh12
Bukovo - Črvov vrh13
Bukovo - Črvov vrh14
Bukovo - Črvov vrh15
Bukovo - Črvov vrh16
Bukovo - Črvov vrh17
Bukovo - Črvov vrh18
Bukovo - Črvov vrh19
Bukovo - Črvov vrh20
Bukovo - Črvov vrh21
Bukovo - Črvov vrh22
Bukovo - Črvov vrh23
Bukovo - Črvov vrh24
Bukovo - Črvov vrh25
Bukovo - Črvov vrh26
Bukovo - Črvov vrh27
Bukovo - Črvov vrh28
Bukovo - Črvov vrh29
Bukovo - Črvov vrh30
Bukovo - Črvov vrh31
Bukovo - Črvov vrh32
Bukovo - Črvov vrh33
Bukovo - Črvov vrh34
Bukovo - Črvov vrh35
Bukovo - Črvov vrh36
Bukovo - Črvov vrh37
Bukovo - Črvov vrh38
Bukovo - Črvov vrh39
Bukovo - Črvov vrh40
Bukovo - Črvov vrh41
Bukovo - Črvov vrh42
Bukovo - Črvov vrh43
Bukovo - Črvov vrh44
Bukovo - Črvov vrh45
Bukovo - Črvov vrh46
Diskusija o izletu Bukovo - Črvov vrh
valerija11230. 01. 2020
Tadej,hvala lepa za tale opis. Jaz se poti,ki niso prav markirane kar malo bojim. Ampak danes smo po tem opisu prišli na Črvov vrh z lahkoto in užitkom. Krasen dan je bil.Priporočam.
Tadej31. 01. 2020
Hvala. Sem vesel, da so opisi uporabninasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki